Feed aggregator

Ιορδανοί σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν φορτηγά με προορισμό το Ισραήλ σε αλληλεγγύη με τη Γάζα

INFO-WAR online -

Διαδηλωτές στην Ιορδανία σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα διαμαρτυρόμενοι για τη χρήση χερσαίου εμπορικού διαδρόμου από τα ΗΑΕ προς το Ισραήλ.

The post Ιορδανοί σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα για να εμποδίσουν φορτηγά με προορισμό το Ισραήλ σε αλληλεγγύη με τη Γάζα appeared first on INFO-WAR.

ΓΧΣ στο Συμβούλιο Ασφαλείας: «Αποτύχατε να αντιμετωπίσετε τον θάνατο αμάχων. Τι θα κάνετε τώρα;»

INFO-WAR online -

Ο γενικός γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετέφερε ένα επείγον μήνυμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας να απαιτηθεί άμεση κατάπαυση του πυρός.

The post ΓΧΣ στο Συμβούλιο Ασφαλείας: «Αποτύχατε να αντιμετωπίσετε τον θάνατο αμάχων. Τι θα κάνετε τώρα;» appeared first on INFO-WAR.

Υπηρεσίες ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις: 10 προαπαιτούμενα για να αποφύγουμε την καταστροφή στη Γάζα

INFO-WAR online -

Η Μόνιμη Διοργανική Επιτροπή του ΟΗΕ ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και περιγράφει όσα απαιτούνται για να αποφευχθεί «μια ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή».

The post Υπηρεσίες ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις: 10 προαπαιτούμενα για να αποφύγουμε την καταστροφή στη Γάζα appeared first on INFO-WAR.

Η αποκαλυπτική ιστορία του άρθρου 16 του Συντάγματος

INFO-WAR online -

Κάθε Σύνταγμα εκφράζει πρωτίστως την κυρίαρχη πολιτική δύναμη αλλά αποτυπώνει και την πίεση των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων.

The post Η αποκαλυπτική ιστορία του άρθρου 16 του Συντάγματος appeared first on INFO-WAR.

Η γενοκτονική βία δεν είναι «σφάλμα» του ισραηλινού συστήματος, είναι η «λειτουργία» του

INFO-WAR online -

Το Ισραήλ αποτυγχάνει στους δεδηλωμένους «στόχους» του και αποδεικνύει πως ο θάνατος και η καταστροφή δεν είναι «σφάλματα», αλλά η ίδια η «λειτουργία» του.

The post Η γενοκτονική βία δεν είναι «σφάλμα» του ισραηλινού συστήματος, είναι η «λειτουργία» του appeared first on INFO-WAR.

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή, αλλά διαφαίνεται το τέλος της εποικιστικής αποικιοκρατίας του Ισραήλ

INFO-WAR online -

Ο καθηγητής Ιλάν Παπέ μιλά για την κατάρρευση των εποικιστικών αποικιοκρατικών σχεδίων, την ακραία βία που χρησιμοποιούν και το φως που μπορεί να ακολουθήσει.

The post Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή, αλλά διαφαίνεται το τέλος της εποικιστικής αποικιοκρατίας του Ισραήλ appeared first on INFO-WAR.

Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις «σταυροφορίες εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων» στην Κούβα

INFO-WAR online -

Οι ΗΠΑ διαφημίζουν ότι προωθούν τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα σε όλο τον πλανήτη. Αλλά από το εσωτερικό τους, μέχρι τη Σαουδική Αραβία και την Κούβα, αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα.

The post Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις «σταυροφορίες εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων» στην Κούβα appeared first on INFO-WAR.

Λωρίδα της Γάζας: Νησί εξορίας, ξηρασίας, εξόντωσης

INFO-WAR online -

Αποκλεισμένη από θάλασσα, αέρα και στεριά, η Γάζα είναι μια πελώρια Μακρόνησος υπό ανελέητο βομβαρδισμό.
του Νικόλα Κοσματόπουλου

The post Λωρίδα της Γάζας: Νησί εξορίας, ξηρασίας, εξόντωσης appeared first on INFO-WAR.

ΡΧΣ: 12 κοινές παρανοήσεις για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ

INFO-WAR online -

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα εξετάζουν 12 από τις πιο κοινές παρανοήσεις για την υπόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ.

The post ΡΧΣ: 12 κοινές παρανοήσεις για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ appeared first on INFO-WAR.

Ειδικοί του ΟΗΕ καταγγέλλουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων γυναικών

INFO-WAR online -

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ καταγγέλλουν τις εκτελέσεις, την αυθαίρετη κράτηση και τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων γυναικών.

The post Ειδικοί του ΟΗΕ καταγγέλλουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων γυναικών appeared first on INFO-WAR.

Παρέμβαση στον ναύσταθμο Σαλαμίνας – Καμία φρεγάτα εκτός συνόρων

INFO-WAR online -

Την πρώτη μεγάλη παρέμβαση των τελευταίων χρόνων στον ναύσταθμο Σαλαμίνας εναντίον της αποστολής φρεγάτας στην Ερυθρά θάλασσα πραγματοποίησαν οργανώσεις και κόμματα της αριστεράς στις 18 Φεβρουαρίου. Το ΠΑΜΕ, η Ανταρσυα αλλά και σωματεία και μαζικοί φορείς του Πειραιά, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η Ένωση Αποστράτων Στρατιωτικών Αττικής, η Παλαιστινιακή Παροικία και κάτοικοι του νησιού, έδωσαν το παρόν. «Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Καμία φρεγάτα εκτός συνόρων» έγραφε το πανό, ενώ παράλληλα […]

The post Παρέμβαση στον ναύσταθμο Σαλαμίνας – Καμία φρεγάτα εκτός συνόρων appeared first on INFO-WAR.

Το ΝΑΤΟ μηχανισμός χρηματοδότησης της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας

INFO-WAR online -

Για να μας κάνουν τη… χάρη οι ΗΠΑ και να μας προστατεύουν θα πρέπει στο εξής να αφαιμάζουν 80 δισ. δολ. επιπλέον ετησίως από τους κρατικούς προϋπολογισμούς

The post Το ΝΑΤΟ μηχανισμός χρηματοδότησης της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας appeared first on INFO-WAR.

Χάγη: Στο Διεθνές Δικαστήριο η ισραηλινή κατοχή

INFO-WAR online -

Το Διεθνές Δικαστήριο θα ακούσει τις επόμενες ημέρες τοποθετήσεις από 52 χώρες για να γνωμοδοτήσει επί της ισραηλινής κατοχής παλαιστινιακών εδαφών.

The post Χάγη: Στο Διεθνές Δικαστήριο η ισραηλινή κατοχή appeared first on INFO-WAR.

Μικρές ανταρσίες στις ναυαρχίδες των ΜΜΕ

INFO-WAR online -

Δημοσιογράφοι σε αίθουσες σύνταξης διεθνών ΜΜΕ λένε «ως εδώ» στην ακραία φιλοϊσραηλινή γραμμή που τους επιβάλλουν οι αρχισυντάκτες τους.

The post Μικρές ανταρσίες στις ναυαρχίδες των ΜΜΕ appeared first on INFO-WAR.

Η ελληνική αριστερά πρόδωσε την Παλαιστίνη – του Άρη Χατζηστεφάνου

INFO-WAR online -

Οι ειδήσεις για την γενοκτονία εξαφανίστηκαν ακόμη και από τα timeline της αριστεράς.

The post Η ελληνική αριστερά πρόδωσε την Παλαιστίνη – του Άρη Χατζηστεφάνου appeared first on INFO-WAR.

Να σταματήσει η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, Σαββατο 17/2 - 12μ, άγ. Βενιζέλου

ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή -

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί μαζί με άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης και μέλη της Παλαιστινιακής κοινότητας σε συγκέντρωση-διαδήλωση το Σάββατο 17/2 (12:00μμ) στο άγαλμα Βενιζέλου

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΓΑΖΑ!

ΝΙΚΗ ΣΤΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ!

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ- ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ:  ΣΑΒΒΑΤΟ 17/2    |  12    |  Αγ. Βενιζέλου

Πάνω από τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την εισβολή των στρατευμάτων κατοχής του σιωνιστικού Ισραήλ στη μαρτυρική Γάζα, και το ανελέητο σφυροκόπημα συνεχίζεται αμείωτο. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 27.000, με την πλειονότητα να αποτελούν κυρίως γυναίκες και παιδιά, και οι τραυματίες είναι πάνω από 69.000. Τα εκατομμύρια των κατοίκων της ισοπεδωμένης από τους βομβαρδισμούς Λωρίδας της Γάζας, βρίσκονται ήδη μέσα στο φάσμα της πείνας και της απόλυτης εξαθλίωσης, χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα, υγειονομική περίθαλψη. Καταγγέλλουμε και απαιτούμε να σταματήσει τώρα η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το σιωνιστικό κράτος – δολοφόνο, που γίνεται με τη στήριξη ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ. Καταδικάζουμε τις επί 75 συνεχόμενα χρόνια σφαγές και αρπαγές της γης του Παλαιστινιακού λαού.

Τις μέρες αυτές μεγαλώνει η πιθανότητα υλοποίησης του ναζιστικού σχεδίου της ηγεσίας του Ισραήλ για εισβολή στην Ράφα της νότιας Γάζας που έχουν καταφύγει πάνω από 1,2 εκατομμύρια εκτοπισμένων Παλαιστινίων από τον βορά, γεγονός που θα σημάνει ένα απερίγραπτο λουτρό αίματος. Έτσι η φασιστική ηγεσία του Ισραήλ εκβιάζει ανοιχτά τον παλαιστινιακό λαό εξωθώντας τον σε μια μαζική εγκατάλειψη της πατρίδας του. Το κράτος τρομοκράτης του Ισραήλ δείχνει ξανά ότι αποσκοπεί στην τελική λύση του «Παλαιστινιακού»: την εθνοκάθαρση και τη μαζική εκτόπιση των Παλαιστινίων από την Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική Όχθη.

Μετά την κλιμάκωση της επιθετικής – φιλοπόλεμης πολιτικής των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ στην Ερυθρά Θάλασσα και εναντίον της Υεμένης, μετά τις τυχοδιωκτικές και εμπρηστικές δολοφονίες στελεχών της Χαμάς και του Ιράν από τους σιωνιστές, το Ισραήλ κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση με το Λίβανο.

Με βάση τα παραπάνω όλη η περιοχή  βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης ανάφλεξης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και όλα τα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, κ.ά.) στηρίζουν ανοιχτά την σφαγή των Παλαιστινίων από τους φονιάδες των ΗΠΑ-Ισραήλ. Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ν.Δ. εντείνει στο εσωτερικό την καταστολή στους αγωνιστές που υπερασπίζονται την παλαιστινιακή αντίσταση. Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των Ισραηλινών, παραχωρώντας και την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, πέρα από την Σούδα και τις υπόλοιπες νατοϊκές βάσεις. Τώρα προχωρά σε αναβάθμιση της εμπλοκής της στον πόλεμο, στέλνοντας φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτω από την ηγεσία και των ΗΠΑ και της ΕΕ.  Αυτή η επικίνδυνη κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ – Ισραήλ, αφενός μας φέρνει όλο και πιο κοντά στη δίνη του πολέμου, αφετέρου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα αλληλεγγύης που τρέφει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού για την Παλαιστίνη!

Ο ελληνικός λαός πρέπει να απαιτήσει να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στην σφαγή του παλαιστινιακού λαού. Πρέπει να αντιπαλέψει την πολιτική των εξοπλισμών. Αυτή η πολιτική των εξοπλισμών, από την μια τον σέρνει στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών και κάνει την χώρα συνένοχη στην σιωνιστική σφαγή. Από την άλλη του φορτώνει και με άλλα δυσβάστακτα βάρη τα οποία σε συνδυασμό με τις πολιτικές της ακρίβειας και της λιτότητας τον βυθίζει στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Και φυσικά να διεκδικήσει με μαζικούς αγώνες αυξήσεις σε μισθούς- συντάξεις, και να υπερασπίσει τα δικαιώματά του σε υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση που χτυπιούνται με βάναυσο τρόπο. Η φοιτητική νεολαία με τους αγώνες της ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δείχνει τον δρόμο! 

Συνεχίζουμε την αλληλεγγύη μας στον γενναίο λαό της Παλαιστίνης. Δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για λεύτερη και ανεξάρτητη πατρίδα. Ζητάμε την άμεση  συνδρομή των ελληνικών νοσοκομείων για την περίθαλψη τραυματισμένων παλαιστίνιων παιδιών. Παλεύουμε αποφασιστικά για την συγκρότηση μαζικού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου πάλης που θα αντιπαλέψει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, της άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ. 

ΕΞΩ ΟΙ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ!

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ- ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ της ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μέλη της Παλαιστινιακής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης

                      

Categories: ΕκδηλώσειςΔρασεις-Εκδηλωσεις: Δρασεις-ΕκδηλωσειςΗμερομηνία: 17/02/2024 - 14:15

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τις αποφάσεις συνέχισης του αγώνα με την κάθοδο στην Αθήνα που παίρνουν οι αγρότες στο ένα μετά το άλλο στα μπλόκα.

ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή -

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τις αποφάσεις συνέχισης του αγώνα με την κάθοδο στην Αθήνα που παίρνουν οι αγρότες στο ένα μετά το άλλο στα μπλόκα.   Η κυβέρνηση της ΝΔ νόμιζε ότι θα κοροϊδέψει τους ανθρώπους του μόχθου πετώντας τους κυριολεκτικά ψίχουλα που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα και δεν απαντάνε σε κανένα από τα αιτήματά τους. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και τους αγρότες, όπως και τους φοιτητές με καταστολή. Όπως στέλνει τα ΜΑΤ να εγκατασταθούν μέσα και γύρω απ τις χολές και επιδιώκειε να απολύσει αγωνιστές απ το πανεπιστήμιο, έτσι βάζει τα ΜΑΤ  μέσα και γύρω από τα μπλόκα για να εμποδίσει την κλιμάκωση της πάλης.     Οι εργαζόμενοι στην πόλη έχουν κάθε λόγο να υποστηρίξουν ολόπλευρα τον αγώνα των αγροτών. Ο αγώνας τους για να παραμείνουν στην γη ενάντια στο  ξεκλήρισμά τους που προωθούν οι νεοτσιφλικάδες καπιταλιστές της γης και της αγροτικής βιομηχανίας, με την στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, με όπλο την νέα ΚΑΠ και την "πράσινη συμφωνία της ΕΕ", το "Μητρώο Αγροτών" και το πανάκριβο κόστος παραγωγής, είναι συμφέρον όλου του λαού, του εργάτη και του μικρομεσαίου στην πόλη που στενάζει κάτω από το βάρος της ακρίβειας.   Η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια, η απόλυτη κυριαρχία της αγοράς με τα χρηματιστήρια ενέργειας και τροφίμων, ο πόλεμος στην Ουκρανία που εκτινάσσει τις τιμές των πρώτων υλών, η διάλυση των δημόσιων και άλλων κοινωνικών υπηρεσιών στην ύπαιθρο (όπως το κλείσιμο σχολείων και η διάλυση των νοσοκομείων) δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση για την μικρομεσαία αγροτιά.   Για αυτό η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους περνάει μέσα από την σύγκρουση με την πολιτική της ΝΔ και την συναίνεση, την ρήξη με την πολιτική της ΕΕ, για μια άλλη πολιτική με κέντρο τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, την ασφαλή και φτηνή διατροφή για τον λαό, την προστασία της φύσης.   Η κοινή πάλη εργατών-αγροτών-φοιτητών για ψωμί, παιδεία, υγεία. δημοκρατία μπορεί να κλονίσει την κυβέρνηση και την πολιτική της.    ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ  ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ-ΕΡΓΑΤΙΑ-ΑΓΡΟΤΙΑ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΛΙΟ  Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 16/02/2024 - 17:45

Πού οφείλεται ο πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός των αγροτών [του Δημήτρη Δεσύλλα]

ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή -

Δημήτρης Δεσύλλας

▸ Νέοι «τσιφλικάδες» λόγω πολιτικής κυβερνήσεων και ΕΕ, νέας ΚΑΠ και «Πράσινης Μετάβασης»

Ο πανευρωπαϊκός αγροτικός ξεσηκωμός έφερε στο προσκήνιο της πολιτικής αντιπαράθεσης το σύγχρονο αγροτικό-διατροφικό ζήτημα. Αυτό συνίσταται στην παγκόσμια έκρηξη της αντίθεσης υπερπαραγωγής τροφίμων, από τη μια, και πείνας και κακής νοθευμένης διατροφής από την άλλη. Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι σήμερα υπερδιπλάσια των διατροφικών αναγκών, με 7.000 θερμίδες κατά κεφαλή την ημέρα αντί για 3.000. Την ίδια ώρα (σύμφωνα με έρευνα της Oxfam), πεθαίνουν από πείνα 11 άνθρωποι κάθε λεπτό ή 16.000 την ημέρα, κυρίως παιδιά. Στην Ινδία κάθε μέρα αυτοκτονούν τριάντα αγρότες, ενώ στη Γαλλία ένας αγρότης κάθε δύο ημέρες. Μας το θύμισε δημαγωγικά και η Λεπέν, καβάλα σε ένα τρακτέρ!

Η αγροτική εξέγερση δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ δεν έπεσε από τον ουρανό, ισχύει από το 1961. Λειτούργησε πάντοτε υπέρ των πολυεθνικών της αγροτοδιατροφής, των βιομηχάνων και των καπιταλιστών-μεγαλοαγροτών και εις βάρος της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς χωριού και πόλης. Σύμφωνα με την Eurostat, στη 15ετία 2005-2020, η εφαρμογή της ΚΑΠ ξεκλήρισε πέντε εκατομμύρια φτωχούς αγρότες (μείωση από 15 στα 10 εκατομμύρια), ενώ η μέση αγροτική έκταση αυξήθηκε από τα 117 στα 170 στρέμματα. Την ίδια περίοδο, στην Ελλάδα ξεκλήρισε 200.000 φτωχούς αγρότες (μείωση από 900.000 στις 700.000), ενώ η μέση αγροτική έκταση αυξήθηκε από τα 48 στα 70 στρέμματα —δείγματα ραγδαίας επιτάχυνσης της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στον αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Γεωργίας, έως το 2040 προβλέπεται νέα μείωση των αγροτών της ΕΕ κατά 62%, από τα 10 στα 3,9 εκατομμύρια, με παραπέρα συγκέντρωση της αγροτικής γης σε φάρμες άνω των 500 στρεμμάτων — δηλαδή στους σύγχρονους «τσιφλικάδες»! 

Τα βασικά «εργαλεία» της ΚΑΠ για την άμεση καπιταλιστική αναδιάρθρωση είναι δύο: οι λεγόμενες «αγροτικές επιδοτήσεις» και το «Μητρώο Αγροτών». Τις «αγροτικές» επιδοτήσεις τις πληρώνουν στα ταμεία της ΕΕ, μέσω του ΦΠΑ, η εργατική τάξη και όλοι οι εργαζόμενοι. Τις εισπράττουν οι βιομήχανοι της αγροτοδιατροφής, οι μεγαλοαγρότες, ακόμη και ο Μητσοτάκης! Το 20% των μεγαλοαγροτών της ΕΕ κατέχει το 90% της γης και εισπράττει το 90% των «αγροτικών» επιδοτήσεων. 

Το «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» (σε εφαρμογή του βασικού κανονισμού ΕΟΚ αριθ. 2328/1991) επιβάλλει νομοθετικά-διοικητικά το μοντέλο του καπιταλιστή «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη». Στόχος του το ξεκλήρισμα, με τον αποκλεισμό από όλες τις επιδοτήσεις και κρατικές ενισχύσεις, όλης της αγροτικής φτωχολογιάς (εργατοαγρότες, αγροτοεργάτες, φτωχοί αγρότες). Από τους 700.000 αγρότες σήμερα, θα μείνουν μόνο 275.000 μεγαλοαγρότες και λίγοι μεσαίοι αγρότες. Αυτό έχουν ψηφίσει –συγκεκριμένα στις 22/5/2016– στη Βουλή, με το άρθρο 65 του πολυνομοσχεδίου του 3ου Μνημονίου, πέντε «φιλοαγροτικά» κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και συνολικά 222 βουλευτές! 

Το ΚΚΕ δεν ψήφισε, αλλά προωθεί το «Μητρώο» δια της πλαγίας οδού, μιλώντας για «πραγματικούς αγρότες», απηχώντας την ηγεμονία των μεγαλοαγροτών στο εσωτερικό του. Είδαμε, δυστυχώς, τους αγροτοσυνδικαλιστές του να δηλώνουν στις τηλεοράσεις: «αναγκαστήκαμε από 50 να πάμε στα 300-500 στρέμματα για να επιβιώσουμε», «εμείς δεν θέλουμε να κλείσουμε τους δρόμους, η αστυνομία τους κλείνει» και «δεν αντιπαλεύουμε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, διάλογο ζητάμε»! Αποτέλεσμα: Ενώ οι εφοπλιστές πληρώνουν το πετρέλαιο 0,50 ευρώ/λίτρο και οι αγρότες 1,70 ευρώ/λίτρο, ο Μητσοτάκης επιστρέφει τώρα μόνο ένα τμήμα του ΕΦΚ (82 εκατ. ευρώ, 2-3 ευρώ/στρέμμα) και μόνο στους εγγεγραμμένους στο «Μητρώο»! 

Το καινούργιο ποιοτικό στοιχείο της πανευρωπαϊκής αγροτικής εξέγερσης είναι ότι η νέα ΚΑΠ (2023-27) είναι πολύ χειρότερη και πλήττει βάναυσα όλους τους αγρότες. Συγκεκριμένα: α) με τη διόγκωση του κόστους παραγωγής, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, β) την καταβύθιση των αγροτικών τιμών στο χωράφι και την απογείωση τους στο ράφι, με την ακρίβεια να καλπάζει ασύδοτη, γ) τις συνεχιζόμενες τεράστιες αδασμολόγητες αγροτικές εισαγωγές από Ουκρανία, αλλά και Λατινική Αμερική (εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur) και κυρίως δ) με την υποταγή της νέας ΚΑΠ στη στρατηγική της «Πράσινης Μετάβασης» (Green Deal) της ΕΕ. Με συνολική περικοπή των «αγροτικών» επιδοτήσεων, αναπροσανατολισμό τους σε όφελος του αγροτοδιατροφικού κεφαλαίου και των μεγαλοαγροτών και πολύ αυστηρούς, δήθεν φιλοπεριβαλλοντικούς, νέους όρους αγροτικής παραγωγής (το λεγόμενο «πρασίνισμα»).

Κλιμάκωση του αγώνα με αληθινά μπλόκα, κατάργηση Μητρώου και ΚΑΠ, αποδέσμευση από την ΕΕ 

Όταν η ΕΕ και ο Μητσοτάκης δωρίζουν 50 δισ. ευρώ στον Ζελένσκι (λεφτά μιας ετήσιας ΚΑΠ) και εμπαίζουν αγρίως τους αγρότες με «κατανόηση και σεβασμό», καταστολή, ψίχουλα, λιγότερη «αγρανάπαυση» και αγροτικό «112»(!), τότε αποπροσανατολίζεται κάθε συζήτηση για διόρθωση, τροποποίηση, χαλάρωση (προσωρινή ή μόνιμη), παρέκκλιση ή και «εθνική εξαίρεση» από τη νέα ΚΑΠ. Λογική που οδηγεί σε εκτόνωση και ήττα του αγροτικού αγώνα. Η τεράστια φιλοΕΕ πολιτική συναίνεση αστικών και μικροαστικών κομμάτων και η τραγική απουσία αντιΕΕ Αριστεράς, οδηγούν στην επικίνδυνη και πανευρωπαϊκή πολιτική άνοδο του ακροδεξιού-φασιστικού «ευρωσκεπτικισμού», που καπηλεύεται και αχρηστεύει τις αντιΕΕ λαϊκές διαθέσεις, φορώντας την προβιά ενός κάλπικου «αντισυστημισμού», μπροστά και στις ευρωεκλογές. 

Στις κρίσιμες αυτές συνθήκες, η επιβίωση της αγροτικής φτωχολογιάς απαιτεί και προϋποθέτει: 

Πρώτο, κλιμάκωση του αγώνα με αληθινά μπλόκα, όχι μπλόκα εικονικά που ανοιγοκλείνουν σαν μαγαζιά. 

Δεύτερο, κοινό μέτωπο πάλης φτωχής αγροτιάς, εργατών γης, εργατικής τάξης, φοιτητών και νεολαίας.

Τρίτο, κατάργηση «Μητρώου» και ΚΑΠ, συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΝΑΤΟ-κεφαλαίου. 

Τέταρτο, αντικαπιταλιστική-διεθνιστική έξοδο από την ΕΕ με κομμουνιστική προοπτική. Η ριζική λύση στο σύγχρονο διατροφικό-αγροτικό ζήτημα μπορεί να γίνει μόνο με επαναστατικό τρόπο, από τη σύγχρονη εργατική τάξη, ηγεμονεύουσα σε μια σύγχρονη εργατοαγροτική ταξική συμμαχία. Αυτό μας δίδαξε και ο Λένιν. 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (10.2.24) Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 16/02/2024 - 17:30

Pages

Subscribe to Εργατική Δημοκρατία aggregator