ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή

Να καταδικαστούν οι δολοφόνοι της/του Zackie-Oh/Ζακ και το σύστημα που γεννάει εκμετάλλευση κι σεξισμό

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί στη συγκέντρωση στο Εφετείο, την Τετάρτη 20 Οκτώβρη στις 9 πμ, την ημέρα που ξεκινά η δίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, τρία (!) χρόνια από την άγρια δολοφονίας του. Κατηγορούμενοι είναι δυο επιχειρηματίες και τέσσερις αστυνομικοί.    Η "ανεξάρτητη" Δικαιοσύνη και το κράτος συνεχίζουν να προστατεύουν όσους συμμετείχαν στην κακοποίηση και δολοφονία του Ζακ. Στην κακοποίηση του Ζακ συμμετείχαν ακόμα τέσσερις αστυνομικοί, που έχουν κληθεί ως μάρτυρες υπεράσπισης (!). Η οικογένεια του Ζακ έχει υποβάλει μήνυση σε βάρος των υπόλοιπων τεσσάρων αστυνομικών, καθώς και σε βάρος του διασώστη ΕΚΑΒ που δεν πραγματοποίησε ανάνηψη. Η μήνυση απορρίφθηκε και η οικογένεια προσέφυγε κατά της απορριπτικής απόφασης. Ενώ η προσφυγή έγινε δεκτή και η Εισαγγελέας Εφετών διέταξε την παραπομπή όλων και περαιτέρω ανάκριση, η ανάκριση ανατέθηκε στον ίδιο ανακριτή που είχε αποφασίσει να μην τους παραπέμψει (!).    Η μάχη που ανοίγει για τη δικαίωση του Ζακ θα είναι μεγάλη. Οι συνθήκες στις οποίες ξεκινάει η δίκη χαρακτηρίζονται και από τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των θεσμών να πέσουν οι δράστες στα μαλακά, η υπουργοποίηση του Πλεύρη που ήταν δικηγόρος των αστυνομικών και η χθεσινή απόφαση για την αποφυλάκιση του ναζί Πατέλη είναι χαρακτηριστικές, αλλά και από τη μαχητική διάθεση του κόσμου που απαιτεί να μπουν στη φυλακή οι δολοφόνοι του Ζακ.   Η οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου ήταν στη πρώτη γραμμή στη διαδήλωση για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτέμβρη. Η ετοιμότητα του κινήματος να απαντάει στις φασιστικές προκλήσεις, όπως έγινε τη βδομάδα της επετείου της καταδίκης της Χρυσής Αυγής δίνει δύναμη στον αγώνα για τη δικαίωση του Ζακ. Η εργατική τάξη και η νεολαία μισεί αυτή την κυβέρνηση και όσα εκπροσωπεί. Κι αυτά που εκπροσωπεί είναι αυτά που οδήγησαν στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 20/10/2021 - 09:45

Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ. Δεν θα πληρώσει ο λαός την ιδιωτικοποίηση. Αποκλειστικά δημόσιος τομέας η ενέργεια.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ.   Η σημερινή απεργία στην ΔΕΗ αποτελεί μια πρώτη απάντηση στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που συνεχίζει την πολιτική τεμαχισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Η απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς τη συμμετοχή του κράτους οδηγεί στο να χαθεί για πρώτη φορά ο δημόσιος / κρατικός χαρακτήρας της και να παραδωθεί στα αρπακτικά funds της ενέργειας.    Η χρόνια πολιτική της "απελευθέρωσης" της αγοράς ενέργειας και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ  έχει ήδη δείξει τα αποτελέσματά της στις φοβερές αυξήσεις των τιμολογίων που, μαζί με τις κρατικές επιδοτήσεις, γεμίζουν τις τσέπες των καπιταλιστών της ενέργειας και φορτώνουν το λογαριασμό στον λαό.   Τόσα χρόνια τώρα στο όνομα της "απελευθέρωσης" η ΔΕΗ κλέβει τον εαυτό της πουλώντας το ρεύμα στους ιδιώτες κάτω από το κόστος. Στο όνομα της περιβαλλοντικής κρίσης (που ο ίδιος ο καπιταλισμός δημιούργησε με την αλόγιστη εκματάλλευση της φύσης και την χρήση ορυκτών καυσίμων) και της  "πράσινης μετάβασης" ενισχύονται οι πολυεθνικές των ΑΠΕ, καταστρέφουν τον φυσικό πλούτο (βουνοκορφές κλπ), οδηγούν στην βίαιη "απολιγνιτοποίηση" και στα πανάκριβα εισαγόμενα (και ρυπογόνα) καύσιμα (όπως το φυσικό αέριο) και μέσα απ τους εξωφρενικούς κερδοσκοπικούς μηχανισμούς των "χρηματιστηρίων ενέργειας", "ρύπων" κλπ  φορτώνουν το κόστος στους λαούς οδηγώντας σε εξωφρενικές τιμές το ρεύμα!.   Το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό!! Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τους αγώνες των εργαζόμενων της ΔΕΗ, την συνέχιση, την κλιμάκωσή τους, την δημοκρατική τους οργάνωση. Παλεύει για την εθνικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα χωρίς αποζημίωση με εργατικό και λαικό έλεγχο, σύγκρουση και απειθαρχία στους κανονισμούς και τις επιλογές της ΕΕ, για μια παραγωγή ενέργειας προσιτή στα λαικά στρώματα, οικολογική, ασφαλή, για την εργαζομενη πλειοψηφία και όχι το κέρδος των αρπακτικών   Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 19/10/2021 - 16:45

Να ακυρωθεί η αποφυλάκιση του νεοναζί δολοφόνου Πατέλη

Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη!
Να ακυρωθεί η αποφυλάκιση του νεοναζί δολοφόνου Πατέλη
Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Αθήνας για την αποφυλάκιση του νεοναζί Πατέλη, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, είναι η ρεβάνς του "κράτους δικαίου" απέναντι στα θύματα της ναζιστικής βίας, των οικογενειών τους και συνολικά στο αντιφασιστικό και δημοκρατικό κίνημα. 

Ο νεοναζί Πατέλης ήταν ο επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας, του τάγματος που, σε ανοικτή επικοινωνία με τους Μιχαλολιάκο και Λαγό, δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, ήταν αυτός που δήλωνε, με  “ό,τι κινείται σφάζεται”.

Αυτή η απόφαση έχει το "πράσινο φως" από τη κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που, επειδή βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα αντιδράσεων και αγώνων από την εργατική τάξη και τη νεολαία, παίζει το χαρτί της αστυνομικής καταστολής, βγάζει παράνομες τις απεργίες των εκπαιδευτικών και άλλων εργατικών σωματείων, επιχειρεί να βάλει από την πίσω πόρτα την πανεπιστημιακή αστυνομία, χτυπάει συστηματικά διαδηλώσεις (εκπαιδευτική διαδήλωση, αντιφασιστική διαδήλωση στις 9/10), του ρατσισμού,και της καταστολής των δημοκρατικών ελευθεριών. Αυτές οι πολιτικές, ανοίγουν, μαζί με την κυβερνητική ανοχή και την "θεωρία των δύο άκρων", το δρόμο για την επανεμφάνιση των φασιστών στους δρόμους με τις πρόσφατες φασιστικές επιθέσεις στην Σταυρούπολη, στον Εύοσμο, στο Ν.Ηράκλειο. 

Το αντιφασιστικό κίνημα, η εργατική τάξη και νεολαία έδειξε τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά με τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις και στην επέτειο της δολοφονίας του Παύλου και της καταδίκης των νεοναζί. Χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν στο Κερατσίνι, στο Εφετείο, στην Ομόνοια, στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. 

Και έτσι θα συνεχίσουμε. Ποτέ δεν εφησυχάσαμε μπροστά στην φασιστική απειλή, ακόμα και όταν τους βάλαμε στη φυλακή. Ξέρουμε και βλέπουμε τα χιλιάδες νήματα που δένουν τις φασιστικές συμμορίες και το φασισμό με το αστικό κράτος, την πολιτική του και τους θεσμούς του, με δυνάμεις του κεφαλαίου που τους στηρίζουν. 

Για ένα πράγμα να είναι σίγουροι στη κυβέρνηση και στα δικαστήρια. Όπως το αντιφασιστικό κίνημα έβαλε τους νεοναζί δολοφόνους στη φυλακή, έτσι θα τους κρατήσει μέσα. Θα τσακίσει κάθε προσπάθεια αποφυλάκισης των δολοφόνων, κάθε προσπάθεια επανεμφάνισής τους είτε στους δρόμους είτε και με οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό μανδύα. Θα στείλει στα τσακίδια την κυβέρνηση της ΝΔ και την πολιτική της καταστολής, του ρατσισμού, του σεξισμού που θέλει να διαιρέσει την εργατική τάξη και τη νεολαία και να ανοίξει το δρόμο στους φασίστες.

Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη! Να ακυρωθεί χθες η αποφυλάκιση του νεοναζί δολοφόνου Πατέλη. Στη φυλακή για πάντα οι νεοναζί δολοφόνοι. Αλληλεγγύη στα θύματα της ναζιστικής βίας. Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες και μετανάστες.  

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 19/10/2021 - 16:45

Κοινό κάλεσμα Οργανώσεων για διαδήλωση ενάντια στη συμφωνία για τις Βάσεις - Τρίτη 19 & Τετάρτη 20/10

Κοινό κάλεσμα Οργανώσεων για διαδήλωση ενάντια στη συμφωνία για τις Βάσεις

Τρίτη 19/10:

 • ΑΘΗΝΑ: Συγκέντρωση στη Βουλή, 7μμ, διαδήλωση σε γαλλική πρεσβεία, γραφεία ΕΕ, Πρεσβεία ΗΠΑ
 • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: άγαλμα Βενιζέλου, 6μμ

Τετάρτη 20/10

 • ΠΑΤΡΑ: πλατεία Όλγας, 6.30 μ.μ.

 Όχι στη νέα Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις και τη Συμφωνία με την Γαλλία!

Όχι στο κυνήγι των εξοπλισμών!

Μαζική πάλη ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό, εθνικισμό!

 

   Μετά την ψήφιση από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση της Γαλλο-Ελληνικής συμφωνίας, με την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ που διαφώνησε σε δύο άρθρα, - που περιλαμβάνει και στρατιωτικές αποστολές της Ελλάδας μέχρι το Σαχέλ της υποσαχάριας Αφρικής - έρχεται η συμφωνία για τις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές πολεμικές βάσεις.

   Η επέκταση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)” μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας πιθανότατα για μια 5ετία - και μάλιστα ανανεούμενη αυτομάτως, δηλ. επ’ αόριστον - που αναμένεται να υπογραφεί στις 14 Οκτώβρη από Μπλίνκεν και Δένδια στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί ένα νέο γύρο παρεμβάσεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο πολέμου για τους λαούς της περιοχής. Ταυτόχρονα, για την άρχουσα τάξη της χώρας μας, αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία αναβάθμισής της σε σχέση με όμορες αστικές τάξεις και ιδιαίτερα με αυτήν της Τουρκίας, γι’ αυτό και την πολιτική αυτή στηρίζουν στη βασική της κατεύθυνση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και οι ακροδεξιοί-εθνικιστές.

   Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις αναβαθμίζονται και επεκτείνονται. Δίπλα σ’ αυτές της νότιας, δυτικής και κεντρικής Ελλάδας, έρχονται να προστεθούν νέες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η Σούδα, ο Άραξος, το Άκτιο, η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, για να μείνουμε στις πιο γνωστές, αποτελούν περιοχές που λειτουργούν ως προγεφυρώματα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Μέχρι και η Σκύρος τους προσφέρθηκε. Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται συνεχώς, δείχνουν την πολεμική προετοιμασία και ετοιμότητα ενός κατ’ εξοχήν επιθετικού συνασπισμού, του ΝΑΤΟ. Μια σειρά χώρες της περιοχής ήδη υφίστανται τις “αμυντικές” κινήσεις του (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, παλαιότερα Γιουγκοσλαβία κ.ά.). Ενώ ήδη μια ελληνική πυροβολαρχία Πάτριοτ στέλνεται στη Σαουδική Αραβία!

Αντίστοιχα, η Συμφωνία με την Γαλλία ενισχύει την πολεμική απειλή στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των σχεδίων των αρχουσών τάξεων των δύο χωρών και εμπλέκει την Ελλάδα ακόμα και σε επιχειρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική όπου επεμβαίνει ο γαλλικός ιμπεριαλισμός. Ταυτόχρονα, η Συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας αξιοποιείται για την ανάπτυξη του στρατιωτικού-επεμβατικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός ακόμα επικίνδυνου για τους λαούς και την ειρήνη μηχανισμού. Αλλά όλο αυτό το σκηνικό εντείνει τους  ανταγωνισμούς, η Ελλάδα, βρισκόμενη στις συμπληγάδες των διεθνών συγκρούσεων ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας-Ευρωπαίων, κινδυνεύει να την πληρώσει.

   Σε ευθεία αντιστοίχιση με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βρίσκεται και το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Πέρα από τα δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικά αεροπλάνα, πλοία και πάσης φύσης στρατιωτικό υλικό που προστίθενται στη πλάτη του λαού, ο κίνδυνος να συρθούν οι λαοί ένθεν-κακείθεν του Αιγαίου σε μια άδικη αλληλοσφαγή είναι υπαρκτός. Οι πολεμικοί εξοπλισμοί στα χέρια δυο αντιδραστικών αστικών τάξεων είναι η τέλεια συνταγή για το αιματοκύλισμα. Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες “στρατιωτικοποίησης” της νεολαίας με την αύξηση της θητείας και τις προθέσεις υποχρεωτικής στράτευσής της στα 18 χρόνια.

   Το πλήγμα που δέχτηκαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές στο Αφγανιστάν αναδιαμορφώνει την ιμπεριαλιστική πολεμική στρατηγική, παράγοντας νέους κινδύνους πολεμικών εντάσεων και συγκρούσεων. Η Συμφωνία ΗΠΑ-Αγγλίας-Αυστραλίας AUKUS ενάντια σε Κίνα και Ρωσία, τα ενεργά αιματηρά μέτωπα που διατηρούνται σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Παλαιστίνη και αλλού, μαρτυρούν ότι οι βάσεις και οι πολεμικοί άξονες των ιμπεριαλιστών παντού στο κόσμο μόνο δεινά φέρνουν στους λαούς. Αποτελούν βάση επιθετικών ιμπεριαλιστικών εξορμήσεων και μαγνήτη αντιποίνων από αντιπάλους. Δεν προσφέρουν καμία “σταθερότητα”, αλλά αντίθετα δημιουργούν αστάθεια και συμβάλλουν σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο σε πάσης φύσης αναταραχή και αιματοχυσία. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η οικονομική λεηλασία από το κεφάλαιο γεννούν την προσφυγιά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκουν απέναντί τους τα ματωμένα τείχη της ΕΕ, τις «επαναπροωθήσεις» και την καταστολή, με ιδιαίτερα προκλητική τη δράση των ελληνικών κυβερνήσεων.

   Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, όχι μόνο δεν συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς των ντόπιων αστών, αλλά έχουν κάθε λόγο να θεωρούν ότι η ευθυγράμμιση της άρχουσας τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η φιλοδοξία αποκόμισης γεωπολιτικών, ενεργειακών και οικονομικών κερδών (με τους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ κ.λπ.) στρέφεται ευθέως εναντίον τους. Με τη λιτότητα, την ακρίβεια, τα αντεργατικά και αντιυγειονομικά μέτρα που βιώνουν, με το χτύπημα στο δικαίωμα της νεολαίας στις σπουδές, στα σωματεία και στο συνδικαλισμό, στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Με την ένταση της πολιτικής της φασιστικοποίησης, των φασιστικών επιθέσεων και τον παροξυσμό της κρατικής βίας και καταστολής.

   Όσο οι αμερικανικές βάσεις θα στέκουν εκεί για να υπενθυμίζουν τους “δεσμούς αίματος” της άρχουσας τάξης με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όσο οι συμφωνίες και οι άξονες πολέμου θα απειλούν την ειρήνη, τόσο ο λαός θα πρέπει να εντείνει την πάλη του για το διώξιμό τους, μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μαζί με την άρχουσα τάξη που τον εκμεταλλεύεται και τον θεωρεί εργαλείο στα αντιδραστικά της σχέδια.

 • Έξω οι Βάσεις και οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές από την Ελλάδα, έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ!
 • Όχι στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, όχι στον ευρω-στρατό, έξω απ’ την ΕΕ!
 • Όχι στον αντιδραστικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας! Ναι στον προλεταριακό διεθνισμό και την αλληλεγγύη των λαών!
 • Όχι στην κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών! Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υγεία και παιδεία για όλους, όχι στους εμπόρους του πολέμου!
 • Όχι στη ρατσιστική πολιτική της ΕΕ, αγώνας για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών!
 • Κοινοί αγώνες των λαών ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό, εθνικισμό-σωβινισμό!

 

Οι οργανώσεις της Αριστεράς:

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά

ΕΕΚ

ΕΚΚΕ

ΚΚΕ(μ-λ)

ΝΑΡ για την κομμουνιστική Απελευθέρωση

νΚΑ

ΟΚΔΕ

ΟΚΔΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Πολιτική οργάνωση Κόκκινο Νήμα

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 19/10/2021 - 09:00

Οργάνωση Υγείας ΝΑΡ : Όλοι στην Πανυγειονομική Απεργία 21 Οκτώβρη

Στη βάρβαρη πολιτική τους απαντάμε με αγώνα για υγεία, εργασία και ελευθερία

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ

Οι Αρχές αυτού του τόπου, πολιτικές και οικονομικές, δεν κινούνται τυχαία. Έχουν συγκεκριμένη στρατηγική για τις αλλαγές που θέλουν να περάσουν και καμιά έκτακτη κατάσταση δεν τους σταματά. Αντιθέτως, εκμεταλλεύονται τις κρίσεις για να επιταχύνουν τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Την πανδημία λοιπόν και τα βάρη της τριπλής κρίσης – υγειονομικής, οικονομικής, περιβαλλοντικής – τα μετακυλούν ξανά στους εργαζόμενους. Κέντρο της αντιλαϊκής επίθεσης είναι η αύξηση της κερδοφορίας των ισχυρών ομίλων του πολυεθνικού κεφαλαίου σε κάθε πεδίο της κοινωνικής δραστηριότητας.

Με το νόμο - τερατούργημα Χατζηδάκη, σε συνδυασμό με τις ΚΥΑ, προσπαθούν να επιβάλλουν 10ωρο/50ωρο με κατάργηση του 8ωρου, γενίκευση της ελαστικής εργασίας, κατάργηση της μονιμότητας και των συμβάσεων αορίστου χρόνου, μετατροπή των εργαζόμενων σε «συνεργάτες» (όπως επιχείρησε η e- food) καταργώντας εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

 

Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως σύγχρονους σκλάβους, χωρίς σταθερή δουλειά και αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς ωράριο. Και την ίδια στιγμή επιχειρούν να βγάλουν εκτός νόμου το δικαίωμά μας να απεργούμε, να διαμαρτυρόμαστε, να διαδηλώνουμε, να οργανωνόμαστε σε σωματεία και να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας.

 

Στην περίθαλψη οι δρόμοι υλοποίησης αυτής της πολιτικής προϋποθέτουν την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, τη διάλυση των σχέσεων και των συνθηκών εργασίας, τη μείωση του προσωπικού, την αποσάθρωση του μαχητικού, ταξικού συνδικαλισμού στα νοσοκομεία, τη διάσπαση της ενιαίας ιατρικής σκέψης και πράξης σε αξιολογήσιμα (και εμπορεύσιμα) κομμάτια ώστε τελικά να γίνουν πεδία επένδυσης και κερδοφορίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών και των επιχειρηματικών συμφερόντων στα νοσοκομεία και την ΠΦΥ. Ταυτόχρονα εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας τους στον ήδη υπάρχοντα ιδιωτικό τομέα. Για να το κάνουν αυτό στοχεύουν στην εξαφάνιση του αυτοαπασχολούμενου ιατρού με διάφορες μεθόδους, όπως για παράδειγμα το claw back, και στην ενίσχυση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων στους ιδιωτικούς ομίλους υγείας. Η μισθολογική εξαθλίωση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι απολύσεις, η εξαντλητική δουλειά χωρίς κανένα όριο ήταν ήδη άτυπο καθεστώς, και με το νόμο Χατζηδάκη γίνονται νόμος. Η λύση στα προβλήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υγείας δεν δίνεται μέσω των διαταξικών "συντονιστικών" αλλά μέσω του κοινού ταξικού αγώνα των υγειονομικών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Το κεφαλαίο και οι κυβερνήσεις - πλασιέ του είναι αδίστακτοι! Δε θα τους αφήσουμε!

Οι υγειονομικοί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που ζούνε από την εργασία τους αγωνίζονται μαζί για:

·         Να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Έξω οι εργολάβοι ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ

·         Αυξήσεις στους μισθούς και τις υπερωρίες – Άμεση επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

·         Ένταξη στα ΒΑΕ

·         Καμιά αναστολή εργασίας – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – Μαζικές προσλήψεις με βάση τις ανάγκες για ένα καθολικό, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας

·         Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας – Τέσσερις εφημερίες το μήνα με αντίστοιχα ρεπό – Όχι στις διπλοβάρδιες - Πενθήμερο, εξάωρο για όσους κάνουν κυλιόμενο ωράριο

·         Απαγόρευση των απολύσεων

·         Κατάργηση του claw back για τους μικρούς εργαστηριακούς της γειτονιάς

·         Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη

Για ένα σύστημα υγείας που κέντρο του θα είναι η πρόληψη. Που δεν θα περιορίζεται στη χορήγηση φαρμάκων και στα χειρουργεία, αλλά θα μελετάει την ολιστική σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο που τον περιβάλλει, με τη φύση, με τους συνανθρώπους και την εργασία του. Βάζοντας το συλλογικό πάνω από το ατομικό, τις κοινωνικές ανάγκες πάνω από τα κέρδη.

Με κεντρικούς πολιτικούς στόχους που θα διεκδικούν:

-Ανατροπή του σύγχρονου καθεστώτος εκμετάλλευσης - μείωση του χρόνου εργασίας - δουλειά για όλους

-Η υγεία, η εκπαίδευση, η έρευνα, η ενέργεια, να είναι αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν αγαθά, ενάντια στους νόμους της αγοράς με προοπτική την πλήρη κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγουμε

ύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες ενάντια στο μόνιμο καθεστώς κατάργησης των εργατικών και πολιτικών δικαιωμάτων

 

υνολική ρήξη με το πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτροπείας, της ΕΕ και του χρέους

 

περάσπιση της ειρήνης, ενάντια στους πολεμικούς εξοπλισμούς και στο ΝΑΤΟ

 

-Μάχη για να σωθεί το περιβάλλον, ενάντια στην εγκληματική του εκμετάλλευση από το κεφάλαιο, με στόχο μια αρμονική σχέση ανθρώπου-φύσης

 

Η κατάκτηση αυτών των στόχων δεν περνάει μέσα από νέες διαχειριστικές και κυβερνητικές αυταπάτες, με λογικές «αριστερής» ή «προοδευτικής διακυβέρνησης», ούτε με την «ανάθεση» σε κοινοβουλευτικές λύσεις. Θα προχωρήσει μέσα από τον μαζικό αγώνα του εργατικού και λαϊκού κινήματος, την συγκρότηση και ενίσχυση του αντικαπιταλιστικού πολιτικού μετώπου με στόχο τον κλονισμό και την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ, της συναίνεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, της συνολικής καπιταλιστικής επίθεσης. Για μια άλλη κοινωνία, ένα άλλο κόσμο, έξω από τη βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης, για την κομμουνιστική απελευθέρωση.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ του ΝΑΡ

για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

https://narnet.gr/

Categories: Παρεμβάσεις ΟργανωσεωνΗμερομηνία: 19/10/2021 - 09:00

Συνεδρίαση ΠΣΟ, Κυριακή 17/10

Την Κυριακή 17 Οκτώβρη θα συνεδριάσει το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η συνεδρίαση θα γίνει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο αμφιθέατρο Σίδερη, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα λόγω COVID-19.    Το θέμα του ΠΣΟ είναι "Οι πολιτικές εξελίξεις και η παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να μπει αποφασιστικά στους αγώνες, να δυναμώσει αριθμητικά και οργανωτικά και να πάρει πρωτοβουλίες που θα συσπειρώσει τον κόσμο των κινημάτων και της μαχόμενης αριστεράς".    Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11 πμ με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι τις 4 μμ.  Tags: ΠΣΟCategories: ΑνακοινώσειςΔρασεις-Εκδηλωσεις: Δρασεις-ΕκδηλωσειςΗμερομηνία: 17/10/2021 - 17:15

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης: Να σταματήσει η δίωξη του πολιτικού πρόσφυγα Mehmet Yaman

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης

Να σταματήσει η δίωξη του πολιτικού πρόσφυγα Mehmet Yaman

Αλληλεγγύη στον αγώνα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες στην Τουρκία

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλώνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στον άδικα διωκόμενο πολιτικό πρόσφυγα Mehmet Yaman που είχε συλληφθεί στις 22/7 ενώ η επιτροπή αλληλεγγύης Επιτροπή αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν πραγματοποιούσε παράσταση διαμαρτυρίας στο τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης για στηρίξει τα αιτήματα των απεργών πείνας πολιτικών κρατουμένων αγωνιστών από το Γκρουπ Γιόρουμ και οργανώσεις του μαζικού κινήματος.

Ο Mehmet Yaman κατηγορείται πως ενώ πετούσε τρικάκια με συνθήματα αλληλεγγύης στους Τούρκους απεργούς πείνας δήθεν προκάλεσε φθορές. Η δίωξη με απαίτηση του καθεστώτος Ερντογάν δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεχνάει τους ανταγωνισμούς όταν πρόκειται να στοχοποιηθούν αγωνιστές του λαϊκού κινήματος.

Ο Μ. Yaman είναι πολιτικός πρόσφυγας με πλούσια κοινωνική δράση και προσφορά στους λαϊκούς αγώνες και στην πολύπλευρη έκφραση της αλληλεγγύης σε όποιον αγωνίζεται, σε όποιον την έχει ανάγκη χτυπημένος από την αντιλαϊκή πολιτική και τον ιμπεριαλισμό. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής με παραγγελία του αντιλαϊκού καθεστώτος και αυταρχικού Ερντογάν. Με τη δύναμη της αλληλεγγύης απαλλάχτηκε από τη δίωξη. Είναι υπόθεση των φορέων του λαϊκού κινήματος να σταματήσει και τώρα η άδικη δίωξη του.

 • Απαιτούμε να σταματήσει η δίωξη του M. Yaman, πολιτικού πρόσφυγα από την Τουρκία
 • Ο αγώνας για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα συνεχίζεται
 • Η αλληλεγγύη στους κοινωνικούς αγώνες στην Τουρκία
 • Ειρήνη και φιλία, κοινός αγώνας σε Ελλάδα και Τουρκία ενάντια στην εκμετάλλευση, τον εθνικισμό, τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό
Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 14/10/2021 - 21:15

Κοινό κάλεσμα Οργανώσεων για διαδήλωση ενάντια στη συμφωνία για τις Βάσεις

 Όχι στη νέα Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις και τη Συμφωνία με την Γαλλία!

Όχι στο κυνήγι των εξοπλισμών!

Μαζική πάλη ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό, εθνικισμό!

 

   Μετά την ψήφιση από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση της Γαλλο-Ελληνικής συμφωνίας, με την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ που διαφώνησε σε δύο άρθρα, - που περιλαμβάνει και στρατιωτικές αποστολές της Ελλάδας μέχρι το Σαχέλ της υποσαχάριας Αφρικής - έρχεται η συμφωνία για τις αμερικανικές ιμπεριαλιστικές πολεμικές βάσεις.

   Η επέκταση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)” μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας πιθανότατα για μια 5ετία - και μάλιστα ανανεούμενη αυτομάτως, δηλ. επ’ αόριστον - που αναμένεται να υπογραφεί στις 14 Οκτώβρη από Μπλίνκεν και Δένδια στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί ένα νέο γύρο παρεμβάσεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο πολέμου για τους λαούς της περιοχής. Ταυτόχρονα, για την άρχουσα τάξη της χώρας μας, αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία αναβάθμισής της σε σχέση με όμορες αστικές τάξεις και ιδιαίτερα με αυτήν της Τουρκίας, γι’ αυτό και την πολιτική αυτή στηρίζουν στη βασική της κατεύθυνση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και οι ακροδεξιοί-εθνικιστές.

   Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις αναβαθμίζονται και επεκτείνονται. Δίπλα σ’ αυτές της νότιας, δυτικής και κεντρικής Ελλάδας, έρχονται να προστεθούν νέες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η Σούδα, ο Άραξος, το Άκτιο, η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, για να μείνουμε στις πιο γνωστές, αποτελούν περιοχές που λειτουργούν ως προγεφυρώματα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Μέχρι και η Σκύρος τους προσφέρθηκε. Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται συνεχώς, δείχνουν την πολεμική προετοιμασία και ετοιμότητα ενός κατ’ εξοχήν επιθετικού συνασπισμού, του ΝΑΤΟ. Μια σειρά χώρες της περιοχής ήδη υφίστανται τις “αμυντικές” κινήσεις του (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, παλαιότερα Γιουγκοσλαβία κ.ά.). Ενώ ήδη μια ελληνική πυροβολαρχία Πάτριοτ στέλνεται στη Σαουδική Αραβία!

Αντίστοιχα, η Συμφωνία με την Γαλλία ενισχύει την πολεμική απειλή στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των σχεδίων των αρχουσών τάξεων των δύο χωρών και εμπλέκει την Ελλάδα ακόμα και σε επιχειρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική όπου επεμβαίνει ο γαλλικός ιμπεριαλισμός. Ταυτόχρονα, η Συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας αξιοποιείται για την ανάπτυξη του στρατιωτικού-επεμβατικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός ακόμα επικίνδυνου για τους λαούς και την ειρήνη μηχανισμού. Αλλά όλο αυτό το σκηνικό εντείνει τους  ανταγωνισμούς, η Ελλάδα, βρισκόμενη στις συμπληγάδες των διεθνών συγκρούσεων ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας-Ευρωπαίων, κινδυνεύει να την πληρώσει.

   Σε ευθεία αντιστοίχιση με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βρίσκεται και το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Πέρα από τα δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικά αεροπλάνα, πλοία και πάσης φύσης στρατιωτικό υλικό που προστίθενται στη πλάτη του λαού, ο κίνδυνος να συρθούν οι λαοί ένθεν-κακείθεν του Αιγαίου σε μια άδικη αλληλοσφαγή είναι υπαρκτός. Οι πολεμικοί εξοπλισμοί στα χέρια δυο αντιδραστικών αστικών τάξεων είναι η τέλεια συνταγή για το αιματοκύλισμα. Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες “στρατιωτικοποίησης” της νεολαίας με την αύξηση της θητείας και τις προθέσεις υποχρεωτικής στράτευσής της στα 18 χρόνια.

   Το πλήγμα που δέχτηκαν οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές στο Αφγανιστάν αναδιαμορφώνει την ιμπεριαλιστική πολεμική στρατηγική, παράγοντας νέους κινδύνους πολεμικών εντάσεων και συγκρούσεων. Η Συμφωνία ΗΠΑ-Αγγλίας-Αυστραλίας AUKUS ενάντια σε Κίνα και Ρωσία, τα ενεργά αιματηρά μέτωπα που διατηρούνται σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Παλαιστίνη και αλλού, μαρτυρούν ότι οι βάσεις και οι πολεμικοί άξονες των ιμπεριαλιστών παντού στο κόσμο μόνο δεινά φέρνουν στους λαούς. Αποτελούν βάση επιθετικών ιμπεριαλιστικών εξορμήσεων και μαγνήτη αντιποίνων από αντιπάλους. Δεν προσφέρουν καμία “σταθερότητα”, αλλά αντίθετα δημιουργούν αστάθεια και συμβάλλουν σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο σε πάσης φύσης αναταραχή και αιματοχυσία. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η οικονομική λεηλασία από το κεφάλαιο γεννούν την προσφυγιά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκουν απέναντί τους τα ματωμένα τείχη της ΕΕ, τις «επαναπροωθήσεις» και την καταστολή, με ιδιαίτερα προκλητική τη δράση των ελληνικών κυβερνήσεων.

   Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, όχι μόνο δεν συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς των ντόπιων αστών, αλλά έχουν κάθε λόγο να θεωρούν ότι η ευθυγράμμιση της άρχουσας τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η φιλοδοξία αποκόμισης γεωπολιτικών, ενεργειακών και οικονομικών κερδών (με τους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ κ.λπ.) στρέφεται ευθέως εναντίον τους. Με τη λιτότητα, την ακρίβεια, τα αντεργατικά και αντιυγειονομικά μέτρα που βιώνουν, με το χτύπημα στο δικαίωμα της νεολαίας στις σπουδές, στα σωματεία και στο συνδικαλισμό, στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Με την ένταση της πολιτικής της φασιστικοποίησης, των φασιστικών επιθέσεων και τον παροξυσμό της κρατικής βίας και καταστολής.

   Όσο οι αμερικανικές βάσεις θα στέκουν εκεί για να υπενθυμίζουν τους “δεσμούς αίματος” της άρχουσας τάξης με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όσο οι συμφωνίες και οι άξονες πολέμου θα απειλούν την ειρήνη, τόσο ο λαός θα πρέπει να εντείνει την πάλη του για το διώξιμό τους, μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μαζί με την άρχουσα τάξη που τον εκμεταλλεύεται και τον θεωρεί εργαλείο στα αντιδραστικά της σχέδια.

 • Έξω οι Βάσεις και οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές από την Ελλάδα, έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ!
 • Όχι στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, όχι στον ευρω-στρατό, έξω απ’ την ΕΕ!
 • Όχι στον αντιδραστικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας! Ναι στον προλεταριακό διεθνισμό και την αλληλεγγύη των λαών!
 • Όχι στην κούρσα των πολεμικών εξοπλισμών! Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υγεία και παιδεία για όλους, όχι στους εμπόρους του πολέμου!
 • Όχι στη ρατσιστική πολιτική της ΕΕ, αγώνας για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών!
 • Κοινοί αγώνες των λαών ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό, εθνικισμό-σωβινισμό!

 

Οι οργανώσεις της Αριστεράς:

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά

ΕΕΚ

ΕΚΚΕ

ΚΚΕ(μ-λ)

ΝΑΡ για την κομμουνιστική Απελευθέρωση

νΚΑ

ΟΚΔΕ

ΟΚΔΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Πολιτική οργάνωση Κόκκινο Νήμα

 

     Καλούμε σε πανελλαδικές δράσεις, με κορύφωση συγκεντρώσεις και πορείες στις 14/10.

Στην Αθήνα, Συγκέντρωση στις 6μμ στη Βουλή και Διαδήλωση σε γαλλική πρεσβεία, γραφεία ΕΕ, με κατάληξη στην Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 13/10/2021 - 21:15

Θεσσαλονίκη: Αντιπολεμική συγκέντρωση ενάντια στη νέα συμφωνία για τις Βάσεις των ΗΠΑ

Όχι στη νέα Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις και τη Συμφωνία με την Γαλλία

Όχι στο κυνήγι των εξοπλισμών

 

Μαζική πάλη ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό, εθνικισμό

 

   Η επέκταση της “Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)” μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας πιθανότατα για μια 5ετία, που αναμένεται να υπογραφεί στις 14 Οκτώβρη από Μπλίνκεν και Δένδια στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί ένα νέο γύρο παρεμβάσεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο πολέμου για τους λαούς της περιοχής. Ταυτόχρονα, για την άρχουσα τάξη της χώρας μας, αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία αναβάθμισής της σε σχέση με όμορες αστικές τάξεις και ιδιαίτερα με αυτήν της Τουρκίας, γι’ αυτό και την πολιτική αυτή στηρίζουν στη βασική της κατεύθυνση η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και οι ακροδεξιοί-εθνικιστές.

   Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις αναβαθμίζονται και επεκτείνονται. Δίπλα σ’ αυτές της νότιας, δυτικής και κεντρικής Ελλάδας, έρχονται να προστεθούν νέες σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η Σούδα, ο Άραξος, το Άκτιο, η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, για να μείνουμε στις πιο γνωστές, αποτελούν περιοχές που λειτουργούν ως προγεφυρώματα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Μέχρι και η Σκύρος τους προσφέρθηκε. Οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται συνεχώς, δείχνουν την πολεμική προετοιμασία και ετοιμότητα ενός κατ’ εξοχήν επιθετικού συνασπισμού, του ΝΑΤΟ. Μια σειρά χώρες της περιοχής ήδη υφίστανται τις “αμυντικές” κινήσεις του (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, παλαιότερα Γιουγκοσλαβία κ.ά.). Ενώ ήδη μια ελληνική πυροβολαρχία Πάτριοτ στέλνεται στη Σαουδική Αραβία!

Αντίστοιχα, η συμφωνία με την Γαλλία ενισχύει την πολεμική απειλή στην περιοχή για την εξυπηρέτηση των σχεδίων των αρχουσών τάξεων των δύο χωρών και εμπλέκει την Ελλάδα ακόμα και σε επιχειρήσεις στην υποσαχάρια Αφρική όπου επεμβαίνει ο γαλλικός ιμπεριαλισμός. Ταυτόχρονα, η συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας αξιοποιείται για την ανάπτυξη του στρατιωτικού-επεμβατικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενός ακόμα επικίνδυνου για τους λαούς και την ειρήνη μηχανισμού.

   Σε ευθεία αντιστοίχηση με αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς βρίσκεται και το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Πέρα από τα δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικά αεροπλάνα, πλοία και πάσης φύσης στρατιωτικό υλικό που προστίθενται στη πλάτη του λαού, ο κίνδυνος να συρθούν οι λαοί ένθεν-κακείθεν του Αιγαίου σε μια άδικη αλληλοσφαγή είναι υπαρκτός. Οι πολεμικοί εξοπλισμοί στα χέρια δυο αντιδραστικών αστικών τάξεων είναι η τέλεια συνταγή για το αιματοκύλισμα. Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες “στρατιωτικοποίησης” της νεολαίας με την αύξηση της θητείας και τις προθέσεις υποχρεωτικής στράτευσής της στα 18 χρόνια.

   Η αποτυχία-αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, η Συμφωνία ΗΠΑ-Αγγλίας-Αυστραλίας AUKUS ενάντια σε Κίνα και Ρωσία, τα ενεργά αιματηρά μέτωπα που διατηρούνται σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, Παλαιστίνη και αλλού, μαρτυρούν ότι οι βάσεις και οι πολεμικοί άξονες των ιμπεριαλιστών παντού στο κόσμο μόνο δεινά φέρνουν στους λαούς. Αποτελούν βάση επιθετικών ιμπεριαλιστικών εξορμήσεων και μαγνήτη αντιποίνων από αντιπάλους. Δεν προσφέρουν καμία “σταθερότητα”, αλλά αντίθετα δημιουργούν αστάθεια και συμβάλλουν σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο σε πάσης φύσης αναταραχή και αιματοχυσία. Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η οικονομική λεηλασία από το κεφάλαιο γεννούν την προσφυγιά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βρίσκουν απέναντί τους τα ματωμένα τείχη της ΕΕ, τις «επαναπροωθήσεις» και την καταστολή, με ιδιαίτερα προκλητική τη δράση των ελληνικών κυβερνήσεων.

   Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία, όχι μόνο δεν συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς των ντόπιων αστών, αλλά έχουν κάθε λόγο να θεωρούν ότι η ευθυγράμμιση της άρχουσας τάξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η φιλοδοξία αποκόμισης γεωπολιτικών, ενεργειακών και οικονομικών κερδών (με τους ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ κλπ.) στρέφεται ευθέως εναντίον τους. Η ωμή και κυνική δήλωση υπουργών της κυβέρνησης « η φρεγάτες η συντάξεις», φανερώνει τα δεινά που περιμένουν τη νεολαία και το λαό. Με τη λιτότητα, την ακρίβεια, τα αντεργατικά και αντιυγειονομικά μέτρα που βιώνουν, με το χτύπημα στο δικαίωμα της νεολαίας στις σπουδές, στα σωματεία και το συνδικαλισμό, στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Με την ένταση της φασιστικοποίησης και τον παροξυσμό της κρατικής βίας και καταστολής. Οι προκλήσεις και οι επιθέσεις ακροδεξιών - φασιστικών ομάδων που ζήσαμε στην πόλη μας τις τελευταίες μέρες, σαν νέοι ταγματασφαλίτες, στοχεύουν την αγωνιζόμενη νεολαία και τους εργαζόμενους και κάνουν πλάτες στην αστική τάξη , την κυβέρνηση και τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά τους.

   Όσο οι αμερικανικές βάσεις θα στέκουν εκεί για να υπενθυμίζουν τους “δεσμούς αίματος” της άρχουσας τάξης με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όσο οι συμφωνίες και οι άξονες πολέμου θα απειλούν την ειρήνη, τόσο ο λαός θα πρέπει να εντείνει την πάλη του για το διώξιμό τους, μαζί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Μαζί με την άρχουσα τάξη που τον εκμεταλλεύεται και τον θεωρεί εργαλείο στα αντιδραστικά της σχέδια.

 • Έξω οι βάσεις και οι Αμερικάνοι από την Ελλάδα, έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ!
 • Όχι στη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, όχι στον ευρω-στρατό, έξω απ’ την ΕΕ!
 • Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς! Πάλη για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για τα δικαιώματα λαού και νεολαίας σε υγεία, παιδεία, περιβάλλον.
 • Όχι στη ρατσιστική πολιτική της ΕΕ, αγώνας για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.
 • Όχι στον αντιδραστικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.
 • Αγώνας για την ειρήνη και τη φιλία των λαών ενάντια σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό, εθνικισμό-σωβινισμό!

  

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ Πέμπτη 14 Οκτώβρη  6μμ στο Άγαλμα Βενιζέλου

  

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ της Θεσσαλονίκης

 

 

Θεσσαλονίκη 9.10.2021

Tags: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣCategories: ΕκδηλώσειςΔρασεις-Εκδηλωσεις: Δρασεις-ΕκδηλωσειςΗμερομηνία: 14/10/2021 - 21:15

Απαλλαγή όλων των συλληφθέντων στα Σεπόλια στις 17 Νοέμβρη 2020 από όλες τις κατηγορίες

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020 ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ

 

Την Τετάρτη 13/10/2021έχει οριστεί η δίκη των τεσσάρων  από τα  πέντε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που είχαν συλληφθεί  στα Σεπόλια μετά τη λήξη των διαδηλώσεων για την επέτειο  εξέγερσης του Πολυτεχνείου που είχε απαγορεύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διωκτική διαδικασία για τον πέμπτο, που, από την επίθεση που δέχτηκε, οδηγήθηκε  φρουρούμενος στο νοσοκομείο. Οι συλλήψεις έγιναν κατά την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων της ομάδας ΔΡΑΣΗ  ενώ ο κόσμος διαλυόταν και κατευθυνόταν προς τα σπίτια του, ενώ δεν σταμάτησαν να επιτίθενται ακόμα και στην πυλωτή της πολυκατοικίας που μένουν οι τρεις από τους πέντε συλληφθέντες. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι  από διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, πρόκληση απλής σωματικής βλάβης, εξύβριση, παραβίαση μέτρων covid και φτάνουν μέχρι επικίνδυνη σωματική βλάβη (!!!) , και αντίσταση κατά της αρχής.

Η σφοδρότητα της επίθεσης των δυνάμεων της αστυνομίας όπου, μια ομάδα από 15 μηχανές οδηγούσαν με μεγάλη ταχύτητα ανάμεσα στον κόσμο που διαλυόταν προσπαθώντας να κάνουν συλλήψεις στο σωρό, και η κατασκευή χαλκευμένων κατηγοριών απέναντι στους συλληφθέντες που έφτασε στο σημείο να προσάψουν επικίνδυνη σωματική βλάβη σε μια φοιτήτρια απέναντι σε πάνοπλους αστυνομικούς, δείχνει ότι ο πραγματικός στόχος τους ήταν η τρομοκράτηση του κόσμου και των αγώνων του. Ήταν ένα ακόμα επεισόδιο στο μακρύ κατάλογο αστυνομικής βίας τρομοκρατίας και αυταρχισμού που με αυτά προσπαθεί η κυβέρνηση να καταστείλει τις λαϊκές αντιστάσεις και αγώνες απέναντι στην σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της. Απέδειξε ότι η γενικότερη επιχείρηση κρατικής τρομοκρατίας είναι απαραίτητη στους κυβερνώντες, προκειμένου να διαφυλάξουν την εξουσία τους και τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, ώστε να εξελιχτεί η σκληρή επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία, στα εργασιακά μορφωτικά, κοινωνικά δικαιώματα.  Η περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών είναι συστατικό στοιχείο του σύγχρονου καπιταλισμού και πολιτική όλων των κυβερνήσεων που τον υπηρετούν.

Δεν θα τους περάσει. Η αποφασιστική ανάπτυξη και κλιμάκωση των αγώνων του λαού και της νεολαίας θα τσακίσει την επιθετικότητα της αστυνομίας, την ποινικοποίηση των συγκεντρώσεων, τη στοχοποίηση διαδηλωτών. Θα ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή της κυβέρνησης, της πολιτικής του κεφαλαίου και των επίδοξων διαχειριστών της.,

 

Απαιτούμε την αθώωση όλων των συλληφθέντων στις 17/11/2020 στα Σεπόλια, την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία, την παύση οποιασδήποτε δίωξης

Υπερασπίζουμε την δικαίωμα στη διαδήλωση.

Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων, τα πρόστιμα, τις απαγορεύσεις και τις διώξεις. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει !

Να διαλυθούν τα ΜΑΤ ΔΡΑΣΗ και όλα τα σώματα καταστολής Εξω η αστυνομία από τις διαδηλώσεις.

Ολοι /ες στη συγκέντρωση στα Δικαστήρια Κτίριο 9 Τετάρτη 13/10/2021 9:30

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 12/10/2021 - 18:00

Πανεκπαιδευτική απεργία και κινητοποίηση, Δευτέρα 11/10 (Εφετείο 11:00)

                    ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11/10 ,11.00 Εφετείο

                        ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ,ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ  χαιρετίζει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και σχολεία που κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας και πειθαρχικών από την κυβέρνηση της ΝΔ και την Κεραμέως και των πρωτόδικων  δικαστικών αποφάσεων  που έβγαλαν παράνομη την απεργία αποχή   υπογράφουν και συμμετέχουν  μαζικά στην απεργία αποχή από κάθε διαδικασία εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης.  Δεν τρομοκρατούνται ούτε από το όργιο καταστολής στα δύο  μαζικά, μαχητικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια   Απέναντι σε αυτή  την μεγαλειώδη  συμμετοχή των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητικών καταλήψεων  η κυβέρνηση προσφεύγει εκ νέου στο Διοικητικό Εφετείο με τη μορφή του κατεπείγοντος για να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία που συνεχίζεται μετά την προσφυγή των εκπαιδευτικών για αναίρεση της πρωτόδικης απόφασης και  με κάλυψη του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ. Η ‘Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη” στέκεται πολύτιμος αρωγός της κυβέρνησης και ορίζει δικάσιμο  10/10 την ημέρα της Πανεκπαιδευτικής απεργίας και κινητοποίησης εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών. Η στάση  αυτή της κυβέρνησης αποτυπώνει το φόβο της να χρεωθεί άλλη μια παταγώδη αποτυχία στην προώθηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην δημόσια εκπαίδευση κατ εντολή Ε.Ε,ΟΟΣΑ κεφαλαίου. Θέλει να στείλει μήνυμα  πως το δόγμα “ΝΟΜΟΣ, ΤΑΞΗ. ΚΕΡΔΗ” θα εφαρμοστεί “δια πυρός και σιδήρου”.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε συμμετοχή,  στήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα των εκπαιδευτικών, γιατί αφορά ολόκληρη την κοινωνία τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία. Η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολείων και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης, του αστικού πολιτικού συστήματος και του κεφαλαίου για την αντιδραστική αλλαγή του DNA  της δημόσιας εκπαίδευσης και την προώθηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων που έχουν ψηφιστεί ως σήμερα. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε δύο ολόκληρα χρόνια ούτε ένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα και στήριξη του δημόσιου σχολείου, αλλά προχωρά με βίαιο τρόπο στη λεηλασία των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μετατρέποντας το σχολείο σε ένα αέναο εξεταστικό κάτεργο κατηγοριοποίησης, ανταγωνισμού και απόρριψης. Τα πρώτα οδυνηρά αποτελέσματα η νέα γενιά  τα βίωσε με την ΕΒΕ που έκλεισε το δρόμο εισαγωγής στα ΑΕΙ σε πάνω από 40.000 υποψήφιους. Προωθούν το σχολείο επιχείρηση, που θα επιβιώνει από το κυνήγι χορηγών με τις λαϊκές οικογένειες να αδυνατούν να σηκώσουν το κόστος. Καταργεί κάθε έννοια δημοκρατίας στο δημόσιο σχολείο και διαλύει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. 

Η προσφυγή της κυβέρνησης στα δικαστήρια και η απόφυση των δικαστηρίων να κρίνουν για άλλη μια φορά παράνομη της απεργία με το νόμο Χατζηδάκη αποδεικνύει πως το αντεργατικό τερατούργημα ψηφίστηκε εκτός των άλλων για να βάλει στο γύψο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην απεργία. Είναι πρόκληση προς όλο το εργατικό κίνημα η κήρυξη παράνομης της απεργίας γιατί δεν προέβλεπε προσωπικό ασφαλείας και διάλογο με το εργοδότη μέσω του ΟΜΕΔ.Η Η μη αποδοχή, ακύρωση του ν. Χατζηδάκη από όλο το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα είναι όρος για να μην βάλουν τα συνδικάτα “στο γύψο”.

 Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε αυτή τη μάχη όλα τα συνδικάτα, γονείς, μαθητές, φοιτητές σε αγωνιστικό ξεσηκωμό για τη συγκρότηση πανεργατικού/πανεκπαιδευτικού μετώπου για την ανατροπή της αντιδραστικής αντιλαικής πολιτικής. Να μην αποδεχτεί τον εγκλωβισμό των αγώνων στη λογική του μικρότερου κακού και στην αλλαγή κυβερνητικού διαχειριστή όπως επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 11/10

ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Oι αγώνες μας θα ανατρέψουν την κυβέρνηση και συνολικά την πολιτική του κεφαλαίου και θα ανοίξουν το δρόμο για την κοινωνία όπου η παιδεία θα είναι δημόσιο αγαθό για ολους/ες

 

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 09/10/2021 - 18:15

Με λογική «δύο άκρων» βγάζουν λάδι τους φασίστες [του Γιάννη Ελαφρού]

Με λογική «δύο άκρων» βγάζουν λάδι τους φασίστες

  Γιάννης Ελαφρός   ▸ Η κυβέρνηση της ΝΔ στοχοποιεί το κίνημα και την Αριστερά   Δεν άντεξαν και πολύ τα κυβερνητικά στελέχη στην λαϊκή κατακραυγή για την τραμπούκικη δράση οργανωμένων φασιστικών συμμοριών στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και βγήκαν να αναπτύξουν τη θεωρία των δύο άκρων. Επιδιώκουν να κτυπήσουν τη μαχόμενη Αριστερά και το κίνημα και να απλώσουν μανδύα δικαιολόγησης και νομιμοποίησης στις δολοφονικές πράξεις των ναζί. Σε ένα περίεργο ντεζαβού, γυρίζουμε στο διάστημα πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή, όταν στελέχη της δεξιάς και συστημικοί δημοσιολογούντες δικαιολογούσαν τους τραμπουκισμούς της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Έτσι και τώρα, μιλούν για «δύο άκρα», όταν οργανωμένοι φασίστες επιτίθενται με ρόπαλα, μαχαίρια, μολότοφ μέσα στον κόσμο, πυρσούς και καπνογόνα κατά συγκέντρωσης φοιτητικών συλλόγων, εκπαιδευτικών σωματείων και αντιφασιστικών οργανώσεων! Άραγε δεν τους λέει τίποτα το οπλοστάσιο που βρήκε η αστυνομία στο σπίτι του ενός φασίστα ή το χαιρετιστήριο προς τους τραμπούκους της νεολαίας της Χρυσής Αυγής;   Για να καλύψει την ακροδεξιά τρομοκρατία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, μίλησε για φασιστικές συμπεριφορές «οποιουδήποτε χρώματος»!   Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, αντί να παρέμβει, καθώς το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ έχει γίνει ορμητήριο ναζιστικών ομάδων (με προφανή άνωθεν κάλυψη), κατήγγειλε γενικά «βίαιες συμπεριφορές»! Ακόμα πιο προκλητικός, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγ. Συρίγος δήλωσε πως «ήταν και άλλοι από έξω που κοπανάγανε κόσμο. Η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει καλή αριστερή και κακή ακροδεξιά».   Επιμένοντας στο ίδιο μοτίβο συμπλήρωσε πως «βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες»! Ο Ά. Γεωργιάδης είπε πως δεν έχει κάνει… «ειδική έρευνα για να ξέρω ποιοι είναι μέσα. Βλέπω ακροδεξιούς μέσα και ακροαριστερούς έξω». Η εξίσωση της δολοφονικής φασιστικής βίας με το κίνημα και την Αριστερά έχει στόχο να εμφανίσει το κράτος και την καταστολή του ως τη μόνη λύση απέναντι στα δύο άκρα.   Ένα χρόνο μετά την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης στις 7 Οκτώβρη η φασιστική πανούκλα δείχνει ξανά τα σάπια δόντια της, αποδεικνύοντας πόσο σωστή ήταν η εκτίμηση πως δεν τελειώσαμε με το τέρας του φασισμού, όσο ο βάρβαρος καπιταλισμός της εποχής μας ποτίζει τον βούρκο που γεννιέται. Η φτώχεια και τα κοινωνικά αδιέξοδα, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός (ειδικά στη Β. Ελλάδα με το «μακεδονικό» που καλλιέργησε και η ΝΔ), η ανορθολογική αντίδραση στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η πανδημία, η σκοταδιστική επιρροή της εκκλησίας, ο χυδαίος αντικομμουνισμός επωάζουν το αυγό του φιδιού.   Ένα χρόνο από την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής απαιτείται κλιμάκωση του αγώνα κατά φασισμού και συστήματος   Όπως υπογραμμίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης, όλα ξεκίνησαν, όταν οι φασίστες επιτέθηκαν σε φοιτητές που μοίραζαν προκηρύξεις στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης κατά της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που έκοψε χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών. «Το φασιστικό παρακράτος είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, στο πλευρό της ΝΔ για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, προπαγανδιστές της υποταγής σε κεφάλαιο και κυβέρνηση», τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλώντας στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 9 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου.   Ο ένας χρόνος από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν χρειάζεται «πανηγυρισμούς» αλλά γενική κινητοποίηση κατά του φασισμού, της πολιτικής και του συστήματος που τον γεννά. Έχοντας καθαρό πως ο φασισμός νικιέται στον δρόμο και στη ζωή και όχι από τους αστικούς θεσμούς.   Εφημερίδα Πριν https://prin.gr/2021/10/logiki-akron/ Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 09/10/2021 - 18:00

Καταγγελία για την φασιστική επίθεση στο Ν. Ηράκλειο

Καταγγελία για την φασιστική επίθεση στο Ν. Ηράκλειο

Καταγγέλλουμε την επίθεση ομάδας φασιστών τραμπούκων την Κυριακή 3 Οκτώβρη το απόγευμα σε εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Ν. Ηράκλειο για τον ένα χρόνο από την ιστορική καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής. Η θρασύδειλη επίθεση που εκτυλίχτηκε με την ανοχή και την κάλυψη της Αστυνομίας είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό μελών της ΚΕΕΡΦΑ, του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Λίγες ώρες πριν το πρωί της Κυριακής φασιστική συμμορία επιτέθηκε και τραυμάτισε μέλη της ΚΝΕ που έκαναν πολιτική εξόρμηση στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη της Θεσσαλονίκης. Ήταν συνέχεια των φασιστικών προκλήσεων των προηγούμενων ημερών στην Σταυρούπολη.

Αυτές οι επιθέσεις δεν είναι μεμονωμένα επεισόδια. Ένα χρόνο μετά την ιστορική νίκη του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος τα υπολείμματα της ναζιστικής συμμορίας και οι επίγονοί της προσπαθούν να δηλώσουν ότι είναι ακόμα εδώ.

Έχουν αυτό το θράσος γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ τους στρώνει το δρόμο και τους κλείνει το μάτι. Με το ρατσισμό ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τον φράκτη του Έβρου και τις «επαναπροωθήσεις» του Λιμενικού, την πολιτική της καταστολής, της φτώχειας και του σεξισμού. Η ΝΔ υπουργοποιεί «μεταφασίστες» όπως ο Πλεύρης κάνοντας ανοίγματα στην ακροδεξιά και ταυτόχρονα μαζί με τα φιλικά της ΜΜΕ νεκρανασταίνει την αντιδραστική θεωρία των «δυο άκρων» δίνοντας συγχωροχάρτι στις φασιστικές συμμορίες.

Οι φασιστικές επιθέσεις δεν μας τρομάζουν. Εξοργίζουν την πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας που με τους αγώνες μας στείλαμε την ηγεσία των ναζί στη φυλακή. Αυτούς τους μαζικούς μαχητικούς αγώνες θα κλιμακώσουμε για ξηλώσουμε την κυβέρνηση της και όλη την πολιτική των αντεργατικών επιθέσεων της φτώχειας, του ρατσισμού και του σεξισμού και να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς φασίστες, χωρίς εκμετάλλευση και  καταπίεση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους/ες, τη νεολαία, να συμμετέχουν μαζικά στο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 3 το μεσημέρι στην Ομόνοια που καλούν αντιρατσιστικές κινήσεις και συλλογικότητες, συνδικάτα, κοινότητες μεταναστών, φοιτητικοί σύλλογοι.

 

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 03/10/2021 - 21:15

Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για τη επίθεση φασιστοειδών σε μέλη της ΚΝΕ

Καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης για τη επίθεση φασιστοειδών σε μέλη της ΚΝΕ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την επίθεση οπλισμένων φασιστικών στοιχείων σε μέλη της ΚΝΕ που πραγματοποιούσαν εξόρμηση στην πλατεία Ελευθερίας στην Ηλιούπολη την Κυριακή 3/10. Η τρομοκρατική επίθεση με αλυσίδες και teaser δείχνει τον αληθινό χαρακτήρα των εγκληματικών συμμοριών που ευθύνονται για τους τραμπουκισμούς στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Οι πρόσφατες μαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στην Σταυρούπολη έχουν δώσει μια πρώτη απάντηση στους τραμπουκισμούς. Οι  φασιστικές συμμορίες έχουν απομονωθεί στις γειτονιές της δυτικής Θεσσαλονίκης και τώρα προσπαθούν με την τρομοκρατία να βγουν από το περιθώριο.

Δεν θα μπορούσε το φασιστικό παρακράτος να προχωρήσει με θράσος σε τέτοιες εγκληματικές ενέργειες τύπου Χρυσής Αυγής, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της εγκληματικής συμμορίας, αν δεν είχε την ανοχή της αστυνομίας και την προκλητική πολιτική κάλυψη από τη μεριά της κυβέρνησης που για το ΕΠΑΛ Σταυρούπολη επιστράτευσε τις χυδαιότητες της θεωρίας των δύο άκρων που βγάζει λάδι τους φασίστες και τους τραμπουκισμούς τους.

·         Να σταματήσει η ασυλία της φασιστικής δράσης στη δυτική Θεσσαλονίκης

·         Να τιμωρηθούν οι αυτουργοί της επίθεσης στην Ηλιούπολη

·         Δεν θα περάσει ο φασισμός στις γειτονιές και τα σχολεία μας

·         Η πάλη για ψωμί, παιδεία, υγεία, ελευθερία συνεχίζεται

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο ένα χρόνο από την ιστορική καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας το Σάββατο 9 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου.

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 03/10/2021 - 23:15

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης: Η στάση της κυβέρνησης ισοδυναμεί με πολιτική κάλυψη στους τραμπουκισμούς των φασιστικών συμμοριών στη Σταυρούπολη

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης

Η στάση της κυβέρνησης ισοδυναμεί με πολιτική κάλυψη στους τραμπουκισμούς των φασιστικών συμμοριών στη Σταυρούπολη

Χαιρετίζουμε τη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία στη Σταυρούπολη την Τετάρτη 29/9, που ήταν πρώτη απάντηση στους τραμπουκισμούς των φασιστικών συμμοριών. 

Το όργιο βίας επί δύο μέρες στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης από φασιστοειδή και ακροδεξιές ομάδες που συγκεντρώθηκαν από διάφορες περιοχές, είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής επιλογής να χαϊδεύει τα φασιστικά στοιχεία που επιτέθηκαν σε φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς κάτω από την ανοχή της αστυνομίας.

Πολιτική κάλυψη στους φασίστες δίνουν οι άθλιες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Κεραμέως με γενικόλογες καταγγελίες «βίαιες συμπεριφορές» χωρίς αναφορά στους ακροδεξιούς δράστες, ενώ το ίδιο έκανε και ο γραμματέας του ίδιου υπουργείου Α. Κόπτση που είδε μόνο «ιδεολογική αντιπαράθεση κάποιων ομάδων», ταυτίζοντας ουσιαστικά τη φασιστική βία με τους φοιτητικούς συλλόγους και τις ΕΛΜΕ.

Η φασιστική βία δε στράφηκε τυχαία ενάντια σε φοιτητές που μοίραζαν ενημερωτικό υλικό για ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια που αφήνει εκτός σχολών 40.000 νέους. Ενώ οι μαθητές και συνολικά η δημόσια εκπαίδευση δέχονται μια σκληρή επίθεση ενάντια στις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, οι φασίστες ανοίγουν πόλεμο στο νεολαιίστικο και εκπαιδευτικό κίνημα. Το φασιστικό παρακράτος είναι το μακρύ χέρι του συστήματος, στο πλευρό της ΝΔ για την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, προπαγανδιστές της υποταγής σε κεφάλαιο και κυβέρνηση.

Η συμμορία της Χρυσής Αυγής, ένα χρόνο μετά την ιστορική καταδίκη για την εγκληματική της δράση προσπαθεί να βγει στο προσκήνιο με κρατικό δεκανίκι. Θα πέσουν στο κενό τα βρόμικα σχέδια τους, ο αγώνας που δικαιώθηκε με τη φυλάκιση των αρχηγών της φασιστικής συμμορίας συνεχίζεται.

Το σχολείο ανήκει στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, την εκπαιδευτική κοινότητα, το λαό της Σταυρούπολης και των δυτικών συνοικιών. Ανήκει στον καθημερινό αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ελευθερία. Δεν θα γίνει φασιστικό γκέτο και ορμητήριο τραμπούκων. 

Ο αγώνας για ψωμί, παιδεία, δουλειά, ελευθερία συνεχίζεται και θα είναι ταυτόχρονα αγώνας ενάντια στο φασισμό, ναζισμό, εθνικισμό.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης να στηρίξουν τον αγώνα για το δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά. Να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που οργανώνουν αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές κινήσεις, σωματεία, κοινότητες μεταναστών και φοιτητικοί σύλλογοι στον ένα χρόνο από την ιστορική καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας το Σάββατο 9 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα Βενιζέλου.

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 01/10/2021 - 21:15

Όχι στην κλιμάκωση των πολεμικών εξοπλισμών


  Η νέα δυσβάσταχτη εξοπλιστική αγορά, που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης από το Παρίσι, των  3+1 φρεγατών και των 3 ακόμα κορβετών και η αύξηση της αγοράς των Ραφάλ σε 24 από 18, συνολικού ύψους πάνω από 5 δισ. ευρώ που συνοδεύει την ελληνογαλλική "αμυντική συμφωνία", εμπλέκουν τον λαό σε σενάρια πολέμου στην ευρύτερη περιοχή. Στηρίζουν τις επιθετικές βλέψεις του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα του γαλλικού ιμπεριαλισμού και εξυπηρετούν τα επιθετικά σχέδια αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης, στον ανταγωνισμό της με την τουρκική, στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου, της Β Αφρικής και της Μ Ανατολής.      

Η «στρατηγική εταιρική σχέση» που συνομολογήθηκε περιλαμβάνει την στρατιωτική δράση σε περιοχές «κοινού ενδιαφέροντος», όπως η  Μεσόγειος, η Μέση Ανατολή, η Αφρική και τα Βαλκάνια(!), περιλαμβάνοντας και την στρατιωτική δράση στα θέατρα του πολέμου. Περιέχει επίσης «Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ».
Αποδεικνύεται λοιπόν για μια ακόμα φορά, ότι οι «αγορές του αιώνα» που γίνονται στο όνομα της "άμυνας" της χώρας, εντάσσονται ρητά στην προοπτική να λαμβάνουν μέρος σε πιο μακρινές αποστολές και σε πολεμικά θέατρα, όπως άλλωστε το άλλο "υπερόπλο" των patriot που φυλάει τον εναέριο χώρο της ...Σαουδικής Αραβίας.  

Ο δρόμος της ένταξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Γαλλίας, προκειμένου με τις πλάτες τους η ελληνική αστική τάξη να διεκδικήσει ΑΟΖ, δρόμους μεταφοράς αγωγών και γενικά την αναβάθμιση της θέσης της στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, οδηγεί σε  όξυνση του πολεμικού κινδύνου και διαρκή κλιμάκωση των εξοπλισμών σε μια χώρα που είναι η δεύτερη σε ποσοστό εξοπλισμών στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ! 

Οδηγεί σε κατάρρευση του ΕΣΥ όταν θερίζει η πανδημία, των δαπανών για την παιδεία με τους μαθητές να στοιβάζονται στα σχολεία, αλλά και την πολιτική προστασία, ενώ δεν επαρκούν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και της ανύπαρκτης δασικής υπηρεσίας για να προστατευτούν τα δάση. Παράλληλα το κόστος μεταφέρεται άμεσα στα λαϊκά στρώματα με φόρους και χτύπημα των επιδομάτων ανεργίας όταν η φτώχεια, η ανεργία και η υπερεκμετάλλευση αποτελούν τους εφιάλτες λαού και νεολαίας.

Για αυτή την υπερεπιθετική πολιτική τεράστιες ευθύνες έχει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με την κοινή διακήρυξη του 2008 εγκαινιάστηκε η "στρατηγική σχέση" Ελλάδας-Γαλλίας που αναπτύχθηκε με νέες συμφωνίες το 2015 και το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ακριβώς και με την άλλη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, που έχει γεμίσει την χώρα μας αμερικάνικες βάσεις, ενώ η κυβέρνηση παρακαλάει και για ...νέες!

Οι εξοπλιστικοί ανταγωνισμοί δεν φέρνουν ειρήνη. Φέρνουν ανταγωνισμό, φτώχεια, πόλεμο. Και νέους εξοπλισμούς σ ένα διέξοδο σπιράλ θανάτου.

Μόνο ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα θα αποφύγουμε την καταστροφή. Ένα κίνημα στηριγμένο στους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία, ενάντια στους εξοπλισμούς και τις επιθετικές αντιδραστικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία. Ενάντια στα νέα σχέδια κλιμάκωσης των διεθνών ανταγωνισμών που προωθούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Σε κόντρα με τις επιθετικές επιδιώξεις του κεφαλαίου στην περιοχή μας που "κρύβονται" κάτω από την μάσκα των ¨κυριαρχικών δικαιωμάτων" και της "προστασίας των συνόρων"  

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 29/09/2021 - 17:15

ΤΕ Γαλατσίου : Οι τραμπουκισμοί του δημάρχου σε βάρος μαθητών Γυμνασίου δεν θα περάσουν

Όχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς - Αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς

Οι τραμπουκισμοί του δημάρχου σε βάρος μαθητών Γυμνασίου δεν θα περάσουν

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γαλατσίου καταγγέλλει την προκλητική συμπεριφορά του δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου που μαζί με λίγους «αγανακτισμένους γονείς» τραμπούκισαν απέναντι σε ανήλικους μαθητές Γυμνασίου του Γαλατσίου για να σπάσουν την κατάληψή τους. Η «επιχείρηση» καταστολής έγινε παρουσία κάμερας με το σχετικό βίντεο να δείχνει τον ίδιο τον δήμαρχο να «πρωτοστατεί» στο σπάσιμο της κατάληψης, και όλο αυτό το απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό σκηνικό να έχει τη δέουσα προβολή από τα καθεστωτικά τηλεοπτικά κανάλια. Φοβούνται μήπως ξεσηκωθούν οι μαθητές και η νεολαία, για αυτό σπεύδουν να καταστείλουν κάθε «ανορθογραφία», κάθε αντίσταση.

Αυτή η δημοτική αρχή που δεν έκανε τίποτα για να διεκδικήσει μέτρα προστασίας στα σχολεία για το ασφαλές άνοιγμά τους (μείωση μαθητών ανά αίθουσα, προσλήψεις εκπαιδευτικών, κάλυψη των κενών σε καθηγητές που είναι μεγάλα στο Γαλάτσι), που έχει αφήσει τα κτίρια ασυντήρητα, ενώ δεν υπάρχουν κτίρια αρκετά και κατάλληλα  να στεγάσουν τους μαθητές της πόλης, έδειξε ιδιαίτερο ζήλο σε ρόλο κατασταλτικού μηχανισμού, με εκνομες ενέργειες που υπερβαίνουν την αρμοδιότητά του ως δήμαρχος, χωρίς καμία νομιμοποίηση, αντιποιούμενος τις αρμόδιες αρχές του ίδιου του αστικού κράτους και μάλιστα σε δημόσια τηλεοπτική μετάδοση, παροτρύνοντας έτσι κάθε “αγανακτισμένο” τραμπούκο να προβεί σε ανάλογες παρανομες πράξεις, παίρνοντας τον νόμο στα χέρια του, με κίνδυνο ακόμα και για τη σωματική ακεραιοτητα των μαθητών, για να στηρίξει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και των φασιστοσυμμοριών που παριστάνουν τους αγανακτισμένους γονείς.

Αυτή η κατάντια της δημοτικής αρχής και ο θρασύδειλος τσαμπουκάς της που θα τον ζήλευαν και τα ΜΑΤ, δεν θα γίνει ανεκτός. Θα μας βρουν μπροστά τους.

Καλούμε την Ένωση Γονέων, τις Δημοτικές κινήσεις, την ΕΛΜΕ των καθηγητών και τα μαθητικά συμβούλια να καταγγείλουν την ενέργεια και να κινητοποιηθούν για να εισπράξει ο  υποτιθέμενος υπερκομματικός δήμαρχος Μαρκόπουλος την απάντηση που του αξίζει.  

Κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας, τοπικοί «άρχοντες» της καθεστωτικής πολιτικής, υπηρετούν πιστά και με κάθε τρόπο, την αντιεκπαιδευτική πολιτική που προτάσσει το πέταγμα δεκάδων χιλιάδων μαθητών έξω απ’ την ανώτατη εκπαίδευση για να διαμορφώσει μια νέα στρατιά ευέλικτων και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενων και να δωρίσει πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια, τα συμφέροντα των οποίων υπηρετεί με φανατισμό!

Βάρβαρη ταξική πολιτική στην εκπαίδευση Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί μια βάρβαρη ταξική εκπαιδευτική πολιτική, τις συνέπειες της οποίας πληρώνουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και ολόκληρη η λαϊκή οικογένεια.

Εκπαίδευση - εξεταστική κόλαση (διαγνωστικά τεστ στην ΣΤ’ δημοτικού και την Γ’ γυμνασίου, τράπεζα θεμάτων -ουσιαστικά πανελλήνιες εξετάσεις- από την Α’ Λυκείου, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όρια σπουδών και διαγραφές φοιτητών) υψώνοντας ανυπέρβλητους ταξικούς φραγμούς στα παιδιά της εργατικής τάξης και του λαού, με στόχο μια παιδεία για λίγους. Γενική ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση από τα γυμνάσια και λύκεια που υποχρεώνονται να αναζητούν χορηγούς και να βρίσκουν έσοδα, μέχρι τα πανεπιστήμια και την έρευνα που είναι απόλυτα υποταγμένα στις ανάγκες του κεφαλαίου και της αγοράς, την ώρα που η κυβέρνηση μειώνει ακόμα περισσότερο την δημόσια χρηματοδότηση. Μια εκπαίδευση βαθιά αυταρχική που στη θέση των δημοκρατικών και παιδαγωγικών ελευθεριών, της συμμετοχής των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευόμενων, φτιάχνει μια διοικητική στρατιά «αξιολόγησης», ελέγχου και εκβιασμών, αστυνόμευσης και καταστολής. Η κυβέρνηση έκλεισε πρώτα με εγκληματικό τρόπο για πάνω από 1,5 χρόνο όλη την εκπαίδευση και τώρα την ανοίγει χωρίς καμία βελτίωση σε ό,τι αφορά τις συνθηκών και την προστασία απ’ την πανδημία. Έδωσε τώρα σε αυτά τα παιδιά την χαριστική βολή με το πιο άθλιο σύστημα εισαγωγής, το οποίο εφάρμοσε αυτήν ακριβώς την χρονιά. 

Αυτή η βάρβαρη ταξική πολιτική που φέρνει σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους πρέπει να ανατραπεί! Όχι με την αναμονή «αλλαγής κυβέρνησης» στις εκλογές, αλλά με αποφασιστικό πανεκπαιδευτικό αγώνα από σήμερα!

 • Κάτω τα ξερά σας από τους αγωνιζόμενους μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς
 • Κάτω τα αντιδραστικά νομοσχέδια! Αγώνας να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν!
 • Να καλυφθούν τώρα οι 18.000 κενές θέσεις σε Τμήματα! Να μην εφαρμοστεί ποτέ ξανά το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
 • Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους και όλες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης
 • Όχι στον αυταρχισμό, κανένας αστυνομικός δεν θα πατήσει το πόδι του στις σχολές.
 • Μέτρα για τη βελτίωση των υποδομών και των αιθουσών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.  Όχι στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις! 15 μαθητές ανά τάξη. Μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Κανένα παιδί προσχολικής αγωγής σε κοντέινερ! Αίθουσες τώρα για την στέγαση των νηπίων!
 • Όχι παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς.
 • Όχι παιδεία για την αγορά, αλλά για τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους. 

 

ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

- ΚΥΨΕΛΗΣ - ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΚΥΨΕΛΗΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥCategories: ΑνακοινώσειςΗμερομηνία: 27/09/2021 - 09:00

Το εμβόλιο χρειάζεται εργατικό έλεγχο [της Αργυρής Ερωτοκρίτου]

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, που εφαρμόζει η κυβέρνηση στα νοσοκομεία με τον σκληρό τρόπο των αναστολών συμβάσεων, δηλαδή των απολύσεων, είναι ένα κατάπτυστο μέτρο. Πρόκειται για ωμό εκβιασμό που, όχι μόνο δεν διευκολύνει τη διαδικασία του εμβολιασμού, αλλά αντίθετα, επιτείνει τις όποιες φοβίες και αμφιβολίες του κόσμου. Αυτή είναι η εμπειρία μας από τις συζητήσεις με συναδέλφισσες και συναδέλφους. Ακόμα πιο έντονα το ζήσαμε στο λεωφορείο του Συντονιστικό Νοσοκομείων για την απεργιακή διαδήλωση των υγειονομικών στη Θεσσαλονίκη στις 10/9, όπου βρεθήκαμε εργαζόμενοι/ες όλων των ειδικοτήτων και σχέσεων εργασίας, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι μαζί. Η γενικότερη δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση μετά τη δολοφονική της διαχείριση ενάμιση χρόνο τώρα, επιστρέφει ως δυσπιστία για την ύπαρξη της πανδημίας, για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την αναγκαιότητα συνολικά του εμβολιασμού. Χρειάζεται λοιπόν, παλεύοντας μαζί για την ανατροπή των απολύσεων, να κάνουμε τη συζήτηση για όλα τα θέματα που ανοίγει η νέα επίθεση της κυβέρνησης.

Η πανδημία

Η πανδημία είναι πραγματική. Ούτε κατασκευασμένη σε εργαστήρια είναι (έρευνες σχετικές με το γενετικό υλικό του ιού έχουν απορρίψει αυτές τις θεωρίες), ούτε γενικώς τυχαίo δημιούργημα της φύσης είναι. Η εμφάνιση του νέου κορονοϊού έχει να κάνει με το πώς αναπτύσσεται παγκόσμια η βιομηχανία της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Η παρέμβαση στο περιβάλλον με τον τρόπο που γίνεται σήμερα φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με ιούς με τους οποίους δεν θα έπρεπε να έρθει σε επαφή. Οι αποψιλώσεις των δασών, η εκτεταμένη γεωργία ευνοούν αυτή τη διαδικασία και είναι κομμάτι αυτού που λέμε κλιματική αλλαγή.

Το ότι έχει χαθεί έκταση δασών που είναι ίση με την αφρικανική ήπειρο, είναι μια τεράστια καταστροφή. Και είναι μια διαδικασία που γίνεται με έναν τόσο γρήγορο και απότομο τρόπο που δεν προλαβαίνουν ο άνθρωπος και τα ζώα να εξοικειωθούν ή να εκπαιδευτούν με κάποια παθογόνα, που δεν θα ήταν παθογόνα αν η διαδικασία αυτή γινόταν με έναν ομαλό ρυθμό. Άρα μιλάμε για μια πανδημία που είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παρέμβασης στο περιβάλλον.

Οι κυβερνήσεις σπάνια στέκονται στις αιτίες της πανδημίας, γιατί είναι οι κυβερνήσεις και το σύστημα που υπηρετούν που τη δημιούργησαν. Ίσα-ίσα που βολεύονται με την αόριστη θέση ότι είναι αποτέλεσμα της φύσης ή ακόμα και με τις διάφορες θεωρίες συνομωσίας για να μην χρειάζεται να δίνουν εξηγήσεις για τις καταστροφικές πολιτικές τους.

Το εμβόλιο

Η απάντηση όλων αυτών που ισχυρίζονται σήμερα ότι θέλουν να μας προστατέψουν από την πανδημία ήταν πολύ καθυστερημένη. Αυτό ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του εμβολίου. Χρειάζεται να πάμε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και να θυμηθούμε ότι υπήρξαν μικρότερα ξεσπάσματα επιδημιών κορονοϊού, όπως ήταν ο SARS1 ή ο MERS που ήταν στελέχη κορονοϊού που προκαλούσαν αναπνευστική ανεπάρκεια, όμως έμειναν περιορισμένες σε κάποια μικρή γεωγραφική κλίμακα και δεν πήραν πανδημικό χαρακτήρα. 

Υπάρχουν καταγγελίες από μια σειρά ερευνητές ανά τον κόσμο που ασχολούνται με τα λοιμώδη νοσήματα για αδιαφορία. Για παράδειγμα το 2016 υπήρχε ένα εμβόλιο από ερευνητές στην Αμερική, το οποίο έλεγαν ότι θα μπορούσε να καλύψει τις επιπτώσεις από λοιμώξεις κορονοϊού. Αυτό το εμβόλιο δεν δοκιμάστηκε ποτέ, διότι πολύ απλά δεν έλαβε έγκριση χρηματοδότησης. Όχι γιατί υστερούσε επιστημονικά. Ο βασικός λόγος ήταν το κριτήριο του κέρδους.

Την ίδια στιγμή υπήρχαν προγράμματα από την ΕΕ, όπου συμμετείχαν πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, που προσπαθούσαν να προωθήσουν φάρμακα για βακτηριακές λοιμώξεις και ιώσεις, αντιβιοτικά και αντιϊκά φάρμακα. Ξανά οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες δεν ενέκριναν τις έρευνες γιατί θεωρούσαν ότι ήταν χαμένα λεφτά.

Μιλάμε για τον παγκόσμιο καπιταλισμό όπου ακόμα και τα ζητήματα του φαρμάκου εξαρτώνται αποκλειστικά από το αν το κάθε φάρμακο μπορεί να επιφέρει κέρδος. Αν ένα σκεύασμα αφορά ένα μικρό πληθυσμό και δεν είναι δεδομένο ότι θα φέρει σίγουρα κέρδη σε μια φαρμακοβιομηχανία, τότε για τους καπιταλιστές δεν αξίζει να δώσουν το παραμικρό ευρώ για να μελετηθεί, να αναπτυχθεί, να δοκιμαστεί κλπ. Γι' αυτές, τα φάρμακα που βγάζουν τα μεγαλύτερα κέρδη είναι για τις νόσους που θεωρούνται χρόνιες παθήσεις: η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χοληστερίνη, οι καρκίνοι. Γι' αυτές έχουν τη βεβαιότητα ότι τεράστιοι πληθυσμοί ανά τον κόσμο θα παίρνουν τα φάρμακά τους εφ' όρου ζωής.

Επομένως, για τις φαρμακοβιομηχανίες, το να πεθαίνουν κάποιοι άνθρωποι από τυχαίες και σποραδικές λοιμώξεις που δεν ξέρουμε τι έκταση θα πάρουν, είναι ψιλά γράμματα. Αν λοιπόν πριν το ξέσπασμα της επιδημίας είχαν ξεκινήσει οι έρευνες για το εμβόλιο, ενδεχομένως να παρέμενε σε επίπεδο επιδημίας, να περιοριζόταν σε μικρή γεωγραφική έκταση και να είχαν σωθεί εκατομμύρια ζωές.

Το τείχος ανοσίας

Για να λειτουργήσει το εμβόλιο χρειάζεται ο εμβολιασμός να απλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμα και σήμερα όμως, η ποσότητα των εμβολίων που παράγεται είναι δραματικά μικρότερη από τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού. Μπορεί στις χώρες της ΕΕ να ανοίγει το ζήτημα της τρίτης δόσης, αλλά σε όλο τον πλανήτη οι εμβολιασμένοι ακόμα και με την πρώτη δόση είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Προφανώς οι δυνατότητες αυτών που έχουν τις πατέντες δεν επαρκούν, δεν προλαβαίνουν να παράξουν όλα τα εμβόλια που χρειάζονται. Το τείχος ανοσίας όμως δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα με αυτό το εμπόδιο. Γιατί αφήνει ανεξέλεγκτη τη μετάδοση του ιού και μάλλον δεν μπορούμε να μιλάμε για προοπτική τέλους, για πέρασμα σε μια ενδημική κατάσταση, εφόσον μπορούν να έρχονται αλλεπάλληλες μεταλλάξεις και νέα κύματα από τελείως απροστάτευτες χώρες.

Επιπλέον, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ενδοιασμοί είναι με την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας. Οι κυβερνήσεις έμειναν μονοθεματικά στο εμβόλιο για να απαλλαγούν από όλα τα υπόλοιπα. Για να συνεχίσουν την πολιτική της μείωσης των δαπανών για την Υγεία, της διάλυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας, της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και το ξεπούλημα κομματιών των νοσοκομείων.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι αν ο καθένας είχε έναν προσωπικό -τον οικογενειακό όπως τον λέμε- γιατρό, για να συζητήσει διεξοδικά τους φόβους και τις απορίες του, για να δώσει το ιατρικό ιστορικό του, για να συμβουλευτεί σχετικά με πιθανές παρενέργειες κλπ, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αντί για την στοιχειώδη αυτή δημόσια παροχή της απαραίτητης επιστημονικής κάλυψης, το μόνο που υπάρχει είναι εκβιασμοί και ατομική ευθύνη. Και μια ενημέρωση από τα ΜΜΕ, με τελείως αρνητικό ρόλο, καθώς δίπλα ακριβώς στις παραινέσεις για εμβολιασμό βλέπουμε ειδήσεις για την τάδε ή τη δείνα παρενέργεια, χωρίς καμιά επιστημονική μέθοδο και εξήγηση.

Αυτός που την πληρώνει τελικά είναι οι πιο αδύναμοι και φτωχοί στην κοινωνία. Γι' αυτό λέμε ότι η πανδημία είναι ακραία ταξική και χτυπά τους εργαζόμενους, τους ανασφάλιστους, τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, τους πρόσφυγες που είναι κλεισμένοι στα στρατόπεδα. Αυτό φάνηκε και με τα εμβόλια. Οι πρώτοι που έτρεξαν να τα κάνουν ήταν τα βύσματα της κυβέρνησης που έφτασαν να εκμεταλλεύονται ακόμα και τις μέρες του χιονιά, πριν από ευπαθείς ομάδες, καρκινοπαθείς κλπ.

Είναι ένα ερώτημα το πώς είναι δυνατόν σε ένα νοσοκομείο που έχει περιθάλψει ή χάσει εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊό, να υπάρχουν και εργαζόμενοι που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Έχει να κάνει με την εντατικοποίηση και τη πολυδιάσπαση της δουλειάς. Τα συμπεράσματα που βγάζει ο ιατρικός κλάδος δεν φτάνουν πάντα στο νοσηλευτή, τον τραυματιοφορέα, τον καθαριστή. Ακόμη και τα συμπεράσματα ενός ειδικευόμενου ή ενός διευθυντή μπορεί να είναι διαφορετικά και είναι πρόβλημα να μην υπάρχει συλλογική συζήτηση που να ξεκαθαρίζει. Είναι καταστροφικό, επικίνδυνο για την υγεία όλων και για τις σχέσεις μεταξύ των εργαζόμενων.

Το αντίδοτο σε αυτό είναι οι κοινοί αγώνες. Τα συνδικάτα της Υγείας πρέπει να παίζουν ένα τέτοιο ρόλο. Το Συντονιστικό Νοσοκομείων χτίζει αυτή την ενότητα.

Οι αγώνες

Όλοι οι αγώνες που αναπτύχτηκαν αυτή την περίοδο είχαν ξεχωριστή σημασία. Κάθε κλάδος πρόσθεσε το δικό του λιθαράκι στην εναλλακτική για το πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε και να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Προφανώς οι υγειονομικοί που από την αρχή παλεύαμε για καθολικά μέτρα προστασίας, για επίταξη ιδιωτικού τομέα, για προσλήψεις, για μαζική ιχνηλάτηση, για αραίωση του κόσμου στις κλίνες, για κρεβάτια ΜΕΘ για όλες τις ασθένειες, για εμβόλιο στα δικά μας χέρια και όχι των φαρμακοβιομηχανιών. Αλλά και οι εκπαιδευτικοί με τα αιτήματα για προσλήψεις και μικρότερα τμήματα. Και οι φοιτητές για επιστημονική έρευνα όχι των startups και του κέρδους αλλά για τις ανάγκες της κοινωνίας. Και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ για περισσότερα δρομολόγια. Είναι αγώνες που πρέπει να απλωθούν, να συντονιστούν, να κλιμακωθούν.

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου, είναι γιατρός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς και του Συντονιστικού Νοσοκομείων.

Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 27/09/2021 - 09:00

Οι απεργίες μπορούν να νικάνε!

  Ο αγώνας των εργαζόμενων της e-Food νίκησε! To κόκκινο απεργιακό εργατικό ποτάμι των εργαζόμενων που πλημμύρισε την Τετάρτη τους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων σε όλη την Ελλάδα, και μία μέρα πριν την σημερινή ανακοινωμένη απεργία, ανάγκασε την εργοδοσία σε άτακτη υποχώρηση και δεσμεύεται να προσλάβει τους 2.016 εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αναγνωρίζοντας και την προϋπηρεσία τους και τις πρόσθετες παροχές.

Η εργατική τάξη, των νέων εργασιακών σχέσεων, των άθλιων συνθηκών δουλειάς, της εκμετάλλευσης και της ευελιξίας, αυτοί που κινδυνεύουν πιο πολύ απ όλους μας ν' αφήσουν την ζωή τους στην άσφαλτο για το μεροκάματο του τρόμου, νίκησε!

Όταν η συσσωρευμένη οργή γίνεται μαζική οργανωμένη δράση και απεργιακή έκρηξη μπορεί να αναγκάζει εταιρίες σαν την e-Food, που είχαν την άμεση στήριξη του Χατζηδάκη και της κυβέρνησης, μέσα σε λίγες μέρες να υποχωρήσουν. Η κατακραυγή της κοινωνίας ενάντια στην εταιρεία και η στήριξη στους εργαζόμενους έδωσε αυτοπεποίθηση και έμπνευση στους εργαζόμενους ώστε να δώσουν πιο δυνατά αυτόν τον αγώνα. Δεν είναι μία μεμονωμένη στήριξη στους εργαζόμενους της e-Food, αλλά μια έκφραση γενικευμένης αντίδρασης και αντίστασης στην κυβέρνηση και στα αφεντικά, που δυναμώνει κάθε εργατικό αγώνα.

Το μήνυμα ότι οι απεργίες μπορούν να νικάνε πρέπει να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε εργατικό χώρο που παλεύει ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη, στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Μόνος δρόμος είναι ο μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας για να επιβάλλουν οι εργαζόμενοι το δίκιο τους. Είναι η ενότητα στην δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων του εργατικού κινήματος, με λογική αποφασιστικού αγώνα, παρά και ενάντια στην απουσία, για μια ακόμα φορά, της ΓΣΕΕ. Για να μην περάσουν οι απολύσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες ασφάλειας και εργασίας, να αυξηθούν τα μεροκάματα. Για να ξηλωθεί το τερατούργημα του Χατζηδάκη, όλοι οι αντεργατικοί νόμοι και η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σειρά έχουν οι μετανάστριες σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Αθήνας που ο ρατσιστής ακροδεξιός υπουργός Βορίδης θέλει να τις απολύσει, μετά από πολλά χρόνια εργασίας, επειδή δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια. Είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων για το δικαίωμα στη δουλειά μεταναστριών/τών καθαριστριών/τών. Άμεση επαναπρόσληψη χωρίς ρατσιστικούς αποκλεισμούς, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων τώρα!
 

Όλοι/όλες στην απεργία την Παρασκευή 24/09! Categories: ΑνακοινώσειςΕργασιαΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 24/09/2021 - 16:00