Εργατική Δημοκρατία's blog

ΜΗΝΥΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ Τ/Κ φοιτητών, εκπαιδευτικών και συνδικαλιστών της KTOS και KTOEOS

Αγαπητοί Σύντροφοι,

Η κούρσα των εκλογών στη βόρεια Κύπρο έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της πλειονότητας των ΜΜΕ στη νότια Κύπρο. Το αποτέλεσμα είναι να έχει επισκιασθεί ο εξίσου σημαντικός αγώνας που δίνουν εδώ και 3 βδομάδες οι Τουρκοκύπριοι καθηγητές και φοιτητές της Ακαδημίας εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της βόρειας Κύπρου ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης Έρογλου για ιδιωτικοποίηση της Ακαδημίας. Η αντίσταση στην επίθεση αυτή είναι και αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος για δωρεά δημόσια παιδεία. Ταυτόχρονα όμως, το κλείσιμο της Ακαδημίας που λειτουργεί από το 1937 μέσα στα πλαίσια της πολιτισμικής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων, αποτελεί και μια πολιτική μάχη ενάντια στην πολιτική πολιτισμικής αφομοίωσης και ενσωμάτωσης των κυπρίων της βόρειας Κύπρου που ακολουθεί εδώ και χρόνια το τουρκικό κράτος.

Chris Harman 1942-2009

Είναι με βαθειά θλίψη που πληροφορηθήκαμε την είδηση του θανάτου του Chris Harman.

Ο Chris Harman ηγετικό στέλεχος του ΣΕΚ πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 2009, ως μάχιμος επαναστάτης, βρισκόμενος στο Κάιρο σαν ομιλητής σε συνέδριο σοσιαλιστών επαναστατών.

Ο θάνατός του αποτελεί τεράστια απώλεια για το ΣΕΚ Βρετανίας, τη Διεθνή Σοσιαλιστική Τάση και για το διεθνές Μαρξιστικό κίνημα γενικότερα.

Υπήρξε ένας εξαίρετος διανοούμενος, συγγραφέας και θεωρητικός που είχε την ικανότητα να εξηγεί με απλούς όρους τι σήμαινε γι’ αυτόν ο μαρξισμός και πώς μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία από τα κάτω. Είχε και κάτι περισσότερο. Ο Harman πήρε από τα χέρια των ακαδημαϊκών κύκλων τον Μαρξ. Αυτό εξηγεί γιατί αποτελούσε σπουδαία εμπειρία να παρακολουθεί κανείς μια δημόσια συγκέντρωση με ομιλητή τον Harman.

Η Εργατική Δημοκρατία υποστηρίζει και συμμετέχει στην διαδήλωση την ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, η ώρα 11:00 στην Πλατεία Ελευθερίας

Για καταδίκη της εγκληματικής επιχείρησης «σκούπας», κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και κατά της δικαστικής πρακτικής που την ανέχεται και την ξεπλένει.
Στις 22 Σεπτέμβρη η γαλλική αστυνομία σε μια πρωτοφανή σε βαρβαρότητα επιχείρηση ισοπέδωσε ένα αυτοσχέδιο καταυλισμό μεταναστών, γνωστό ως «ζούγκλα», που φιλοξενούσε μετανάστες χωρίς άδειες παραμονής, κοντά στο λιμάνι του Καλέ. Στην παραγκούπολη ζούσαν υπό αθλιότατες συνθήκες (χωρίς τρεχούμενο νερό ή τουαλέτες) 1.000 μετανάστες και η αστυνομία συνέλαβε 278, εκ των οποίων οι 132 ήταν ανήλικοι. Η επιχείρηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από αντιρατσιστικές οργανώσεις.
Λίγες μέρες αργότερα η κυπριακή Αστυνομία ‘μεγαλούργησε’ ακόμη μία φορά αντιγράφοντας τις μεθόδους της διαβόητης αστυνομίας του Σαρκοζί. Τα ξημερώματα της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου η Αστυνομία, επικαλούμενη εμπέδωση του "αισθήματος ασφάλειας των πολιτών", πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια μεταναστών, αφού πρώτα απέκλεισε περιμετρικά την παλιά Λευκωσία με οδοφράγματα! Τσουβάλιασε περίπου 120 από αυτούς και τους οδήγησε με χειροπέδες στο αστυνομικό τμήμα για ‘εξακρίβωση στοιχείων’. Ανάμεσά τους ήταν και μητέρα με τα δύο ανήλικα παιδιά της, καθώς επίσης και μια έγκυος. Την επιχείρηση κάλυπταν τα τηλεοπτικά κανάλια!

Η Εργατική Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Σαββάτου καλεί κάθε εργαζόμενο και νεολαίο να δώσει τη ψήφο του στο ΑΚΕΛ

Οι Ευρωεκλογές του 2009 διεξάγονται μέσα σε ένα έντονο κλίμα πολιτικής και ταξικής πόλωσης που ορίζεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση που γνώρισε ο καπιταλισμός παγκόσμια από την δεκαετία του ’30, και τις εξελίξεις, (ή καλύτερα την έλλειψη εξελίξεων) στις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ για το Κυπριακό.

Αστυνομική τρομοκρατία και δικαστική αυθαιρεσία ενάντια στη νεολαία και τους εργαζόμενους

Η αθωωτική απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για τους 10 αστυνομικούς βασανιστές που το Δεκέμβρη του 2005 με σαδιστική αγριότητα ξυλοκόπησαν τους δύο φοιτητές δικαιολογημένα εξόργισε ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία και ξεσήκωσε πρωτοφανείς αντιδράσεις.

Subscribe to RSS - Εργατική Δημοκρατία's blog