«η αντικαπιταλιστική απάντηση στον εθνικισμό το ρατσισμό και τη κρίση»

Share it now!

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο το βράδυ το διήμερο συζητήσεων Μαρξισμός 2015 που οργάνωσε η Εργατική Δημοκρατία κάτω από το γενικό τίτλο «η αντικαπιταλιστική απάντηση στον εθνικισμό το ρατσισμό και τη κρίση».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό με την συμμετοχή του Sener Elcil, γραμματέα της συντεχνίας των τουρκοκυπρίων δασκάλων KTOS. Αναπτύχθηκε ένας εξαιρετικός διάλογος για την δυνατότητα και την ανάγκη ενός δικοινοτικού κινήματος από τα κάτω, που να στηρίζεται στην εργατική τάξη και τις οργανώσεις της, που να μπορέσει να παίξει αποφασιστικό ρόλο στο να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή διευθέτηση του Κυπριακού που να φέρει την ειρήνη, τη συνεργασία και την πρόοδο των απλών ανθρώπων και να μετατρέψει το νησί μας σε γέφυρα φιλίας και συνεργασίας στην περιοχή και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Η συζήτηση κάτω από τον τίτλο «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες, καταργείστε την Frondex” είχε την μεγαλύτερη συμμετοχή και επικεντρώθηκε στην ανάγκη για ένα κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγές και μετανάστες.

Το διήμερο έκλεισε με τη συζήτηση για «το μέλλον της Αριστεράς μετά και την εμπειρία Συριζα». Κύριος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Σηφακάκης από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα από την Ελλάδα που τόνισε ότι η πορεία του Συριζα δεν ήταν αναπόφευκτη αλλά το αποτέλεσμα της επιλογής της στρατηγικής διαχείρισης του καπιταλισμού και όχι της ρήξης. Η συζήτηση που αναπτύχθηκε ανέδειξε την κρισιμότητα της ύπαρξης αντικαπιταλιστικών κομμάτων σε κάθε χώρα που να μπορούν να δώσουν τις μάχες και τις απαντήσεις προς την πλευρά του εργατικού κινήματος και την προοπτική του Σοσιαλισμού.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι που βλέπει και η Εργατική Δημοκρατία που ξανάπιασε το νήμα που την συνδέει με ένα πλούσιο παρελθόν, διεθνιστικών και αντικαπιταλιστικών παρεμβάσεων. Ο Μαρξισμός 2015 ήταν ένας γερός κόμπος που δυνάμωσε αυτό το νήμα. Συνεχίζουμε για να δέσουμε τους επόμενους.