ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Share it now!

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Φλεβάρη η καθιερωμένη πορεία για την αποστρατικοποίηση της Λευκωσίας. Είναι μια πορεία που οργανώνεται από αντιμιλιταριστικές οργανώσεις και ακτιβιστές και στις δυο πλευρές της Λευκωσίας τα τελευταία 9 χρόνια.

Δεκάδες άτομα και από τις δύο πλευρές συμμετείχαν σε δύο παράλληλες πορείες που ξεκίνησαν από την πλατεία Φανερωμένης και την Πλατεία Σαραγίου και αφού πέρασαν από κεντρικούς δρόμους και στις δυο πλευρές της Λευκωσίας κατέληξαν στο σπίτι της Συνεργασίας στη νεκρή Ζώνη.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους διοργανωτές και συζήτηση για το μέλλον και τις προοπτικές του αντιπολεμικού κινήματος στη Κύπρο. Εκφράστηκαν πολλές απόψεις και ιδέες με στόχο την επόμενη φορά να οργανωθεί μια πιο μαζική και δυναμική πορεία.

Οι εξελίξεις σε όλα τα θερμά μέτωπα παγκόσμια που διεξάγονται πόλεμοι έδειξαν ότι η μεγάλη μάζα της νεολαίας δεν θέλει να συμμετέχει σε στρατούς που στέλνονται από την άρχουσα τάξη για να επιβάλουν τις πολιτικές και τα συμφέροντα της σε άλλους λαούς. Αυτό φαίνεται στον πόλεμο στην Ουκρανία που οι αρχές στρατολογούν τους νέους αρπάζοντας τους μέσα από τα λεωφορεία ή άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς με ξαφνικά μπλόκα στους δρόμους αφού αρνούνται να παρουσιαστούν στα κέντρα επιστράτευσης που καλούνται.

Στη Κύπρο έχουμε δει ένα ρεύμα φυγοστρατίας μέσα στους ελληνοκύπριους νέους που δεν έχει να κάνει μόνο με κοινωνικούς λόγους αλλά και πολιτικούς αφού πολλοί νεολαίοι δεν καταλαβαίνουν γιατί θα πρέπει να πάρουν τα όπλα να πολεμήσουν τους συνομήλικους τους της άλλης πλευράς με κάποιους απο τους οποίους είναι και προσωπικοί φίλοι. Από την άλλη στους τουρκοκύπριους έχει εμφανιστεί ένα ρεύμα πολιτικών αρνητών στράτευσης με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να βρεθούν φυλακισμένοι για κάποιο διάστημα.

Είναι φανερό ότι η αντιμιλιταριστική και αντιπολεμική διάθεση κερδίζει έδαφος και στις δυο πλευρές. Αυτή η διάθεση χρειάζεται να οργανωθεί και να εκφραστεί σε μαζικό επίπεδο. Χρειάζεται να εμπλακούν σε αυτή τη προσπάθεια, κοινωνικοί φορείς, συνδικάτα, οργανώσεις νεολαίας, πολιτιστικοί φορείς. Χρειάζεται να οργανωθεί μια εκστρατεία σε πιο μόνιμη βάση και όχι μόνο ευκαιριακά. Να γίνονται εκδηλώσεις, συζητήσεις, παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες με αντιπολεμικό περιεχόμενο με στόχο την κορύφωση σε ένα μεγάλο γεγονός όπως ένα συνεδριο μια πορεία. Μπορούν και πρέπει να καλεστούν βετεράνοι από τους πολέμους στο Ιράκ και αλλού που σήμερα ηγούνται αντιπολεμικών κινήσεων. Μπορούμε να μετατρέψουμε το θέμα του στρατού και του πολέμου σε πολύ πιο κεντρικό μέσα στη κοινωνία. Θα πρέπει να συνδέσουμε τα θέματα του στρατού και των στρατιωτικών εξοπλισμών με τα ζητήματα που καίνε σήμερα πολύ κόσμο, τη διάλυση του τομέα της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας, την μείωση μισθών και συντάξεων την ώρα που ξοδεύονται τεράστια ποσά για εξοπλισμούς και συντήρηση της Εθνικής Φρουράς.

Προς αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε αν θέλουμε πραγματικά να στηρίξουμε ένα μαζικό αντιπολεμικό – αντιμιλιταριστικό κίνημα.

Γιατί αυτή η πόλη χωρίζεται από σύνορα;

Θέλουμε όντως να βλάψουμε ο ένας τον άλλο;

Υπήρξαμε ποτέ όσο διαφορετικοί όσο μας δίδαξαν να είμαστε;

Αυτή η πόλη δεν χωρίστηκε επειδή μιλούσαμε διαφορετικές γλώσσες• ήταν το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού εξουσίας μεταξύ ανταγωνιζομένων ελίτ.

Για κάποιους, ήταν προτιμότερο να έχουν όλη την εξουσία σε μισό νησί, παρά να μοιράζονται την εξουσία σε ολόκληρο.

Μα η καθημερινότητα μας δεν είναι τσιφλίκι τους. Κανένας και καμιά δεν πρέπει να ζει υπό διαρκή απειλή, σε μια πόλη που 5 διαφορετικοί στρατοί στρέφουν τα όπλα τους πάνω μας, τάχα για να μας προστατέψουν.

Και όμως, βρίσκουν χώρο για όλους τους στρατούς τους σε μια λωρίδα γη, αλλά όταν προσπαθούμε να συναντηθούμε, έχουν το θράσος να μας πουν ότι κλείνουμε τον δρόμο.

Είμαστε ενάντια σε όλους τους εθνικιστικούς και ιμπεριαλιστικούς στρατούς, τις μετα-αποικιακές στρατιωτικές δυνάμεις και συμμαχίες, καθώς και στους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς και τους απολυταρχικούς θεσμούς του. Κανένας δεν πρέπει να είναι στρατιώτης των ελίτ, ποτέ και πουθενά.

Ώρα να πάρουμε πίσω ότι μας έκλεψαν οι στρατοί: την πόλη μας, τις γειτονιές μας, τη ζωή μας.

Αυτό τον μήνα, στις 28, ας βιώσουμε την Λευκωσία όπως μας αξίζει.

Σημεία συγκέντρωσης:

Πλατεία Φανερωμένης στις 14:00, ή

Πλατεία Σαραγιού στις 14:30

Έλα!

Θα περπατήσουμε στους δρόμους της πόλης μας, θα πούμε κανένα τραγουδάκι, θα περάσουμε καλά και θα συναντηθούμε στο Σπίτι της Συνεργασίας (απέναντι από την κατάληψη του ΟΗΕ).

Με ανοιχτές συζητήσεις, ζωντανή μουσική, και ΔΙΧΩΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ!

Συνέλευση για την Αποστρατικοποιημένη Λευκωσία

YKP - Συσπείρωση Ατάκτων - faq - Γρανάζι - ΣΥΡΙΖΑ - Δικοινοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία/İki Toplumlu Radikal Sol İşbirliği - Εργατική Δημοκρατία - Νέα Διεθνιστική Αριστερά/Yeni Enternasyonalist Sol