Βγήκαμε στις αγορές ή αλλιώς μας έβγαλαν στο σφυρί

Share it now!

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη θριαμβολογεί ότι «βγήκαμε στις αγορές» ένα χρόνο πιο μπροστά απ ότι ήταν αναμενόμενο και χαριεντίζεται γιατί η ζήτηση του Κρατικού Ομόλογου έφτασε τα 750 εκατομμύρια. Βέβαια οι σοβαροί αναλυτές ακόμη και οι απολογητές του καπιταλισμού αποφεύγουν τους πανηγυρισμούς αφού το επιτόκιο που είναι 4,85% είναι εξαιρετικά ψηλό και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα αφού θα προσθέτει στο δημόσιο χρέος κάθε χρόνο άλλα 35 εκατομμύρια μόνο για τόκους. Φυσικά με τέτοιο επιτόκιο οι κερδοσκόποι της αγοράς έτρεξαν να αρπάξουν την ευκαιρία αφού τα συνηθισμένα επιτόκια για ομόλογα άλλων κρατών της Ε.Ε. είναι κάτω από το 1%.

Φαίνεται ότι ο Υπουργός Οικονομικών και ο Αναστάσιαδης ζουν στο δικό τους κόσμο για να πανηγυρίζουν. Κατ αρχήν αυτά τα εκατομμύρια θα πάνε για να πληρωθούν άλλα δάνεια συντηρώντας τον φαύλο κύκλο των μνημονιακών υποχρεώσεων. Ούτε σεντ δεν θα δοθεί για την δημόσια Υγεία παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν. Αντίθετα ακόμη και το Γενικό Σχέδιο Υγείας πάει από αναβολή σε αναβολή. Ούτε φυσικά και θα δοθούν για την Παιδεία ή για κοινωνικές παροχές ή για να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη των μισθών και των συντάξεων πού έπεσαν κατακόρυφα τα δυο τελευταία χρόνια. Ούτε φυσικά θα πάνε για μείωση της ανεργίας ή για οποιεσδήποτε άλλες ανάγκες των εργαζομένων ή των συνταξιούχων ή άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Θα πάνε στους δανειστές μας. Οι οποίοι ξέρουν ότι παίρνουν καλό πράγμα αφού η εγγύηση για τα λεφτά τους είναι οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις μας, η συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η αμφισβήτηση των εργατικών κατακτήσεων. Στη πραγματικότητα είναι εμάς που έβγαλε ο Αναστασιάδης στο σφυρί και μας πούλησε σε καλή τιμή αφού εμείς θα πληρώσουμε και το δάνειο και τους τόκους όπως πληρώνουμε τα δάνεια των κερδοσκόπων της αγοράς και των τραπεζιτών που έπαιζαν στα διεθνή παζάρια που ονομάζονται «αγορές».

Ποιοι πληρώνουν σήμερα για λογαριασμό των 22 μεγαλοκαρχαριών που χρωστούν κοντά στα 6 δις; Ποιοι πληρώνουν για τους 127 μεγάλους φοροφυγάδες που χρωστούν 165 εκατομμύρια στο τμήμα εσωτερικών προσόδων;

Εμείς φυσικά τα πληρώνουμε. Άσε μας κύριε Αναστασιάδη με τις αγορές σου. Καλύτερη η λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας, τουλάχιστο εκεί μετά τις 3 - 4 το απόγευμα πωλούνται φρούτα και λαχανικά σε τιμές που μπορεί να αγοράσει και ο φτωχός κόσμος.