Η απέλαση των παιδίων από την Σερβία

Share it now!

Η Εργατική Δημοκρατία και η τουρκοκυπριακή οργάνωση Ανεξάρτητος Δρόμος καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωση τους, την παρεμπόδιση απο τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, των παιδιών απο τη Σερβία, που έφτασαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, να συμμετέχουν σε παιδικό φεστιβάλ στην βόρεια Κύπρο. Καταδίκασαν επίσης την προσπάθεια των τουρκοκυπριακών αρχών να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο γεγονός για να καλλιεργήσουν τον εθνικισμό και να απειλήσουν ότι «αυτό μπορεί να επηρεάσει τις συνομιλίες».

Η ανακοίνωση διαβάστηκε δημόσια έξω απο το υπουργείο εσωτερικών και αντίγραφο επιδόθηκε στον υπουργό. Η ίδια ανακοίνωση δόθηκε προηγούμενα στη δημοσιότητα στο βορρά και τις τουρκοκυπριακές αρχές. Ακολουθεί το κείμενο της δήλωσης:

Με θυμό και λύπη πληροφορηθήκαμε την είδηση σχετικά με την ομάδα των παιδιών από την Σερβία που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και στην συνέχεια απελάθηκαν πίσω στην χώρα τους. Μάθαμε ότι ο λόγος για την απέλαση των παιδιών ήταν ότι έφτασαν στην Κύπρο για να συμμετέχουν σε ένα παιδικό φεστιβάλ που γινόταν στην βόρεια Κύπρο. Έγινε επίσης γνωστό ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας τους δήλωσε ότι θα παραβίαζαν νομοθεσία των Ηνωμένων Εθνών με την συμμετοχή τους στο φεστιβάλ και γι' αυτό τους έστειλαν πίσω.

Από την άλλη πλευρά, σημειώσαμε ότι η υποτελής διοίκηση της Τουρκίας στο βορρά -η ΤΔΒΚ- βρήκε την ευκαιρία να παίξει το ρόλο τους θύματος. Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ, που δεν αναγνωρίζετε από καμιά άλλη χώρα, σε ανακοίνωση του απειλεί ότι η απέλαση των παιδιών “θα επηρεάσει αρνητικά της διαδικασία των συνομιλιών” ...

Ακούμε ένα σωρό σοβινιστικά σκουπίδια από τους γραφειοκράτες και στις δύο πλευρές χωρίς καμιά αναφορά στα ίδια τα παιδιά και την τραυματική εμπειρία τους καθώς βρέθηκαν στην μέση των διπλωματικών παιχνιδιών ανάμεσα στον βορρά και τον νότο.

Γραφειοκράτες απομονωμένοι από τους ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν, που δεν έχουν την θέληση να δουλέψουν για μια επανενωμένη Κύπρο, ο ένας είδωλο του άλλου στον καθρέφτη, ανταγωνίζονται και στις δυό πλευρές πολύ απασχολημένοι για να προσέξουν τα δάκρυα των παιδιών. Ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταστρέψουν την χαρά και τον ενθουσιασμό των παιδιών που ήταν γεμάτα με ανυπομονησία για να φτάσουν στο φεστιβάλ που είχαν προσκληθεί.

Ποια αξία έχουν τα κράτη σας για τα απογοητευμένα παιδιά που στερήθηκαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μια διαφορετική κουλτούρα, να κάνουν νέους φίλους; Ποια αξία έχουν τα υπουργεία, οι δηλώσεις, η γραφειοκρατία σας μπροστά στο πρόσωπο ενός απογοητευμένου παιδιού στο αεροπλάνο για το ταξίδι πίσω στο σπίτι του; Ποια αξία έχει η διπλωματία σας όταν συγκριθεί με την συντριβή ενός παιδιού που περιμένει γεμάτο ανυπομονησία να συναντήσει τον ή την νέα φίλη ή φίλο;

Στεκόμαστε με τα αθώα παιδιά που τα όνειρα τους έγιναν θρύψαλα μέσα στα διπλωματικά παιχνίδια των δύο πλευρών. Στεκόμαστε με τα παιδιά που εκδιώχτηκαν κακήν-κακώς, στεκόμαστε με τα παιδιά που με ανυπομονησία περίμεναν τους φίλους τους να φτάσουν και όχι με τις γραφειοκρατίες που ονομάζουν τους αυτούς “κράτη” στις δυο πλευρές του νησιού. Κράτη που δεν μπορεί να αξίζουν περισσότερο ακόμα και για ένα από αυτά τα παιδιά.

Είμαστε ενωμένοι από την κοινή μας δίψα για μια ανεξάρτητη, επανενωμένη Κύπρο όπου οι κοινότητες μας θα ζουν σε ειρήνη και έχουμε τα ακόλουθα ερωτήματα για εσάς:

Απο πότε βλέπετε την επίσκεψη και συνάντηση ανάμεσα σε παιδιά σαν απειλή για το κράτος σας;

Από πότε το γέλιο, ο χορός των παιδιών και η γιορτή της συνάντηση τους έγινε απειλή για την κυριαρχία σας;

Απο πότε έχετε γίνει αντίγραφο του εχθρού σας;

Δεν υπήρξατε ποτέ παιδί;

Βρισκόμαστε εδώ για να καταγγείλουμε την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να απελάσει τα παιδιά από την Σερβία αλλά και τις προσπάθειες του υπουργείου στο βορρά να εκμεταλλευτεί, με σοβινιστική ρητορική, την περίπτωση.

Βρισκόμαστε εδώ για να θυμίσουμε ότι όταν τα παιδιά του κόσμου συναντιόνται για να γνωριστούν και να κτίσουν την φιλία ανάμεσα τους, τότε ο κόσμο γίνεται ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε.

Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό κόσμο και μια διαφορετική Κύπρο.

Ανεξάρτητος Δρόμος, Εργατική Δημοκρατία