Μαρξισμός 2016 - Το Πρόγραμμα

Share it now!

Φεστιβάλ Ιδεών Μαρξισμός 2016 - για να αλλάξουμε τον κόσμο!

Ένα φεστιβάλ ιδεών και συζητήσεων για το πως μπορούμε να αλλάξουμε τις ζωές μας και μαζί τον κόσμο. Ένα φεστιβάλ ιδεών γεμάτο συζητήσεις αφιερωμένες στο πώς μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη στην Κύπρο, στην περιοχή αλλά και στον κόσμο. Αυτό ακριβώς είναι το φεστιβάλ ιδεών Μαρξισμός 2016 που θα διοργανωθεί από την Εργατική Δημοκρατία στις αρχές Νοεμβρίου 2016.

Ο Μαρξισμός 2016 θα δώσει την ευκαιρία για πλούσια συζήτηση τόσο όσον αφορά τις κινηματικές μάχες που έχουν δοθεί και δίνονται στην Κύπρο, στην Ελλάδα και διεθνώς όσο και για την θεωρία του επαναστατικού μαρξισμού. Οι συζητήσεις αυτές είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον κόσμο της αριστεράς να συζητήσει τη θεωρία αλλά και τις τακτικές που πρέπει να ακολουθήσει την επόμενη περίοδο απέναντι στις επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Μαρξισμό 2016 ένας από τους θεματικούς κύκλους συζητήσεων είναι ο κύκλος "Λιτότητα, ανεργία, ρατσισμός, με τις ζωές μας παίζει ο Συναγερμός". Στην ενότητα αυτή εντάσσονται συζητήσεις γύρω από τη λιτότητα και τις περικοπές που μας επιβάλλει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Αναστασιάδη με τους φίλους του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις επιπτώσεις που έχουν οι νεοφιλεύθερες πολιτικές τις ζούνε καθημερινά όσοι από μας χρειάζονται να τύχουν περίθαλψης από τα δημόσια νοσηλευτήρια. Τις ζήσαμε με τις πυρκαγιές στη Σολέα το καλοκαίρι. Η πολιτική των περικοπών πληρώθηκε με το τίμημα της καταστροφής μεγάλων δασικών περιοχών και δυστυχώς ανθρώπινων ζωών. Οι συζητήσεις θα καταπιαστούν με τους αγώνες που είδαμε την τελευταία περίοδο, όπως τον αγώνα των νοσηλευτών, των δασοπυροσβεστών, τον αγώνα ενάντια στις εκποιήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Καλεσμένοι στο βήμα για να καταθέσουν τις εμπειρίες τους θα είναι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ και δασοπυροσβέστες.

Ο Μαρξισμός 2016 θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τον κόσμο της αριστεράς να συζητήσει για το πως μπορούμε να σταματήσουμε τους φασίστες και να φέρουμε την ειρήνη στην Κύπρο. Στην ενότητα "Κυπριακό τι είδους λύση θέλουμε;" θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το τι προκάλεσε τις συγκρούσεις και το πόλεμο στην Κύπρο, τους αγώνες της Αριστεράς για επαναπροσέγγιση και για λύση στο συμφέρον των εργαζομένων στις δυο πλευρές του νησιού.

Αλληλένδετη με τα πιο πάνω είναι η ενότητα "Πάλη ενάντια στο φασισμό". Σε αυτή τη ενότητα θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε έναν από τους δικηγόρους της αγωγής ενάντια στη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, της φασιστικής οργάνωσης που έχει κτυπήσει και δολοφονήσει εκατοντάδες μετανάστες, συνδικαλιστές και αριστερούς. Οι εμπειρίες που θα καταθέσει θα είναι πολύ χρήσιμες για το δικό μας αγώνα εδώ στην Κύπρο ενάντια στο παρακλάδι της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, το ΕΛΑΜ.

Η τελευταία ενότητα του φεστιβάλ ιδεών Μαρξισμός 2016 έχει σαν τίτλο "Τι Αριστερά χρειαζόμαστε σήμερα;". Μια ενότητα που θα καταπιαστεί με το ποια αριστερά χρειαζόμαστε σήμερα για να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε όλα τα πιο πάνω ζητήματα. Ποία αριστερά χρειαζόμαστε σήμερα για να απαντήσουμε στις επιθέσεις του Νίκαρου και της Τρόϊκας; Με ποία Αριστερά μπορούμε να σταματήσουμε τις εκποιήσεις, τις περικοπές σε υγεία και παιδεία; Ποία Αριστερά χρειαζόμαστε σήμερα για να απαντήσουμε στις προκλήσεις και τις επιθέσεις των φασιστών;

Περιμένουμε τον κάθε αγωνιστή της Αριστεράς να έρθει και να καταθέσει τις απόψεις του και τις ανησυχίες του στο φεστιβάλ μαρξιστικών ιδεών Μαρξισμός 2016.