Οι νοσηλευτές αντιστέκονται στην διάλυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Share it now!

Οι νοσηλευτές των πρώτων βοηθειών των νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας παρά την εισήγηση της ηγεσίας του κλάδου για αναστολή των μέτρων. Αυτό ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη αφού πραγματικά τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια τους.

Η κίνηση των νοσηλευτών ήταν πολύ σημαντική αφού ο ίδιος ο υπουργός Υγείας συγκάλεσε σύσκεψη το πρωί την ώρα της στάσης εργασίας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει την απεργία. Όμως οι εργαζόμενοι δεν πείστηκαν αφού τόσο καιρό δεν έκανε τίποτε για να λύσει τα προβλήματα παρά να δίνει μόνο υποσχέσεις.

Οι νοσηλευτές ζητούν πρώτα απ’ όλα κλίνες γιατί αναγκάζονται να έχουν ασθενείς ακόμα και παππούδες πάνω στα τρόλεϊ για 24 ώρες ενώ αυτά είναι για μεταφορά των ασθενών για λίγη ώρα. Δεν μπορούν να κάνουν εισαγωγή ασθενείς γιατί δεν έχουν κλίνες. Οι ασθενείς που περιμένουν να γίνουν εισαγωγή κατακρατούν τα κρεβάτια των Πρώτων Βοηθειών και μόνο δυο τρία κρεβάτια μένουν για εξυπηρέτηση όσων καταφεύγουν στις Πρώτες Βοήθειες. Έτσι αρκετοί από αυτούς που καταφεύγουν στις Πρώτες Βοήθειες αναγκάζονται (όσοι μπορούν) να φεύγουν για τις ιδιωτικές κλινικές και άλλοι πάνε πίσω στο σπίτι τους χωρίς καμία περίθαλψη.

Ζητούν ακόμα πριν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ την μονιμοποίηση των εκτάκτων που εδώ και χρόνια εργάζονται με αυτό το καθεστώς και χάνουν βασικά ωφελήματα αλλά κινδυνεύουν να μείνουν και εκτός υπηρεσίας με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Ζητούν την πλήρωση των κενών θέσεων για να καλύψουν τις ελλείψεις σε προσωπικό και να μπορούν να εξυπηρετών τους ασθενείς πού έχουν αυξηθεί εξαιτίας της κρίσης και οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί. Με αυταπάρνηση και υπερβάλλοντας τους εαυτούς τους καλύπτουν αυτές τις ανάγκες σήμερα.

Τα προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά. Είναι η έλλειψη μηχανημάτων ή χαλασμένα μηχανήματα όπως ο αξονικός στην Λεμεσό που αναγκάζονται να στέλλουν ασθενείς σε άλλες πόλεις, η έλλειψη φαρμάκων ακόμα και αναλώσιμων. Αυτές οι ελλείψεις προκαλούν τις μακροσκελείς λίστες για μία εξέταση ή επέμβαση. Όπως καταγγέλλουν οι νοσηλευτές αλλά και οι ασθενείς, μπορεί για μια εγχείρηση ή μία εξέταση αξονικού τομογράφου να χρειαστεί ένας και ενάμιση χρόνος. Αν επιβιώση βέβαια ως τότε ο ασθενής.

Εχουν παγώσει όχι μόνο τις προσλήψεις αλλά έχουν κόψει κονδύλια και για εξειδικευμένες εξετάσεις και εγχειρήσεις. Έχουν ξηλώσει τα νοσοκομεία και έχουν το θράσος να μιλούν για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ το οποίο σιγά σιγά το ράβουν πάνω στα μέτρα των ιδιωτικών νοσοκομείων και των μεγαλοκλινικαρχών.

Τα μέτρα τα οποία πρότεινε στην σύσκεψη ο κύριος Πατσαλής ηταν:

-Να δίνονται εξιτήρια χωρίς καθυστέρηση. Έκκληση στον κόσμο να παραλαμβάνει τους ασθενείς του.

-Γρήγορη διεκπεραίωση εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων.

-Καλύτερη διαχείριση των κλινών. (Αυστηρότερα μέτρα για το ποιοι θα νοσηλεύονται).

-Καλύτερες διοικητικές δράσεις για σωστή λειτουργία των νοσηλευτηρίων.

Δηλαδή με λίγα λόγια θα δίνουν πιο γρήγορα εξιτήριο ίσως και ίσως πριν αναρρώσει πλήρως για να αδειάζουν κρεβάτια.

Από την άλλη θα γίνουν πιο αυστηροί στο ποίους ασθενείς θα κάνουν εισαγωγή.

Αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο να αναγκάζονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές να διώχνουν ασθενείς αν με κίνδυνο να χαθούν ζωές. Μετά φυσικά θα κατηγορούν τους γιατρούς και τους νοσοκόμους για τον χαμό αυτών των ασθενών. Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις ασθενών που τους έδιωξαν από τις πρώτες βοήθειες και μετά πήγαν πίσω πολύ χειρότερα.

Όσο για την γρηγοράδα στους εργαστηριακούς και απεικονιστικούς ελέγχους, για να γίνονται πιο γρήγορα πρέπει πρώτα να φτιάξει εργαστήρια και να φέρει και άλλα μηχανήματα πριν να ζητά να κάνουν τις εξετάσεις πιο γρήγορα.

Ούτε μια εβδομάδα δεν πέρασε από τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας και η κατάσταση στις Πρώτες Βοήθειες έγινε ακόμη χειρότερη.

Μέσα σε ένα βράδυ έφυγαν 43 ασθενής από τις Πρώτες Βοήθειες στη Λευκωσία παρόλο που πλήρωσαν 10 ευρώ για εξέταση εξαιτίας της πολύωρης καθυστέρησης να τους δει κάποιος. Μερικοί πήγαν σε ιδιωτικές κλινικές και κάποιοι που δεν κρατούσαν στο σπίτι τους βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Ακόμα χειρότερα 13 ασθενείς παρέμειναν στα κρεβάτια των Πρώτων Βοηθειών χωρίς να γίνονται εισαγωγή και μάλιστα είχε ασθενή που έμεινε εκεί για πάνω από 3 ημέρες χωρίς να γίνει εισαγωγή.

Το ίδιο βράδυ μετέφεραν από τις Πρώτες Βοήθειες του Νοσοκομείου Λευκωσίας τρεις ασθενείς στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου και τρεις στο Νοσοκομείο Λάρνακας, Ποιος μπορούσε να φανταστεί πώς θα πήγαινε στις Πρώτες Βοήθειες της Λευκωσίας και να βρεθεί στην Αμμόχωστο. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτή του 87χρόνου από την Πάφο που ζήτησε ραντεβού με οφθαλμίατρο στο Μακάριο και τον έβαλαν ενάμιση μήνα μετά. Οταν πήγε επιτέλους στο ραντεβού ο γιατρός του είπε πως είναι ήταν πολύ αργά και πως έχασε το μάτι αφού η όραση του ενός ματιού του έπεσε στο 25%.

Αυτά βέβαια συμβαίνουν αν δεν είσαι επώνυμος και αν είσαι απλός άνθρωπος εργαζόμενος ή άνεργος. Θα είσαι στις ουρές στις λίστες και στην αναμονή μέχρι να βγει η ψυχή σου. Η περίθαλψη σου έχει να κάνει με την τάξη σου και την τσέπη σου, είναι ταξική. Αυτά την ώρα που Αναστασιάδης και Αρχιεπίσκοπος πήγαν για τις επεμβάσεις τους στους καλύτερους γιατρούς και στα καλύτερα νοσοκομεία του κόσμου. Και ο Αρχιεπίσκοπος είχε και το θράσος να καλεί τους γιατρούς να φέρουν τον νου τους όταν απειλούσαν με λήψη μέτρων.

Οι νοσοκόμοι αγωνίζονται για μας και μείς πρέπει να σταθούμε δίπλα τους ηθικά και πρακτικά. Πρέπει να είναι αμέριστη η συμπαράσταση μας σ’ αυτούς και να κλείσουμε το στόμα σε κάποια κανάλια που ρίχνουν το φταίξιμο στους νοσηλευτές και τους γιατρούς ότι τάχα εργάζονται ως το μεσημέρι.

Οι νοσηλευτές είναι πραγματικοί ήρωες που εργάζονται μέσα σε τέτοιες συνθήκες. Έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και σε ώρες και σε αντοχές.

Χρειάζεται να κλιμακώσουν τα μέτρα και ήδη μιλούν για 24ωρη απεργία. Πριν λίγες μέρες απειλούσαν με μέτρα οι γιατροί του δημοσίου και ο Υπ. Υγείας δεσμεύτηκε πως θα ικανοποιήσει τα αιτήματα τους και κατάφερε την αναστολή των μέτρων. Την κοροϊδία του δεσμεύομαι την ζήσαμε πολλές φορές με αυτή την κυβέρνηση χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Φτάνει πια.

Χρειάζεται κλιμάκωση και συντονισμός των μέτρων και με τους γιατρούς για να αντιμετωπίσουν τη κατάσταση πριν θρηνήσουμε θύματα. Μόνο ο αγώνας των νοσηλευτών, των γιατρών και του παραϊατρικού προσωπικού μπορεί να σώσει τα Νοσοκομεία και να καταφέρει μια σωστή εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας προς όφελος των εργαζομένων και όχι των ασφαλιστικών εταιριών και των ιδιωτικών κλινικών.

Νίκος Αγιομαμίτης