ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΩΝ - ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

Share it now!

Δικοινοτική εκδήλωση στη Λευκωσία

Ο κίνδυνος νέας έξαρσης του εθνικισμού και στις δυο πλευρές της Κύπρου και η ανάγκη κοινής δράσης των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων εργαζομένων για αντιμετώπιση του, τονίστηκαν στην συνάντηση που οργάνωσε η Δικοινοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία (Δρασυ – eylem) την περασμένη βδομάδα στη Λευκωσία.

Ομιλητές ήταν ο Tahir Gogcebel Πρόεδρος της KTOEOS, του συνδικάτου των τουρκοκυπρίων Καθηγητών, ο Ahmet Tokatlioglou Πολιτικός Επιστήμονας, ο Χρίστος Ευθυμίου από τη δικοινοτική Πλατφόρμα Ενωμένη Κύπρος, ο δημοσιογράφος Κώστας Γενάρης και η Alev Tugberk και Κωστής Αχνιώτης εκ μέρους της Δρασυ – eylem.

Οι τουρκοκύπριοι ομιλητές επικεντρώθηκαν στη στάση της Τουρκίας και χαρακτήρισαν την νέα εξόρμηση του Barbaros σαν πρόκληση που στοχεύει να εδραιώσει το ρόλο της σαν ο ρυθμιστής των εξελίξεων στην περιοχή. Τόνισαν επίσης ότι είναι μια ενέργεια που γίνεται μέσα στα πλαίσια της πλήρους κυριαρχίας της στο βορρά ώστε να ελέγχει τους τουρκοκύπριους. Επεσήμαναν ωστόσο ότι οι ελληνοκύπριοι δεν ακούνε τη φωνή των τουρκοκυπρίων και προτιμούν να τα περνούν όλα μέσα από το ελληνοκυπριακό πρίσμα. «Αν θέλουμε λύση και ειρηνική συνύπαρξη» τόνισε ο Tahir Gogcebel «πρέπει να ακούμε τη φωνή της άλλης πλευράς και να αγωνιζόμαστε μαζί για τα δικά μας συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα των ελίτ στη κάθε πλευρά ή τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών ή του ΝΑΤΟ». Την ανάγκη για κοινή δράση τόνισαν όλοι οι ομιλητές, ενώ ο Κωστής Αχνιώτης εξήγησε πως η προσπάθεια της Ελλάδας να οριοθετήσει ΑΟΖ και για τα νησιά, όπως το Καστελλόριζο αφήνει την Τουρκία χωρίς καθόλου ΑΟΖ και είναι αδύνατο να γίνει αποδεκτή. Κατάγγειλε επίσης την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι με την διακοπή των συνομιλιών συμβάλλει στην δημιουργία κλίματος έντασης και ψυχρού πολέμου.

Μπορεί να μην προβλήθηκε ιδιαίτερα η εκδήλωση και να μην είχε μεγάλη συμμετοχή αλλά παραμένει μια σημαντική πρωτοβουλία για το χτίσιμο μιας μαζικής δικοινοτικής ριζοσπαστικής αριστεράς στη Κύπρο.