Φτάνει πια με τα μνημόνια και την τρόϊκα

Share it now!

Πάνω από πέντε χιλιάδες κόσμου επεφύλαξαν μια «καυτή» υποδοχή στους Κεντρικούς Τραπεζίτες της ευρωζώνης που συνεδρίασαν την Τετάρτη 4 Μάρτη στη Λευκωσία.

Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, γυναίκες και άνδρες βρέθηκαν έξω από το Συνεδριακό Κέντρο που ήταν προγραμματισμένη η συνάντηση των ευρωπαίων Τραπεζιτών για να βροντοφωνάξουν φτάνει πια στα μνημόνια και στα προγράμματα λιτότητας. Φτάνει πια στις απολύσεις και την ανεργία, φτάνει πια στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα αρπαχτικά της αγοράς, φτάνει πια στις εκποιήσεις, στη διάλυση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, την παραβίαση των εργατικών κατακτήσεων.

Την εκδήλωση κάλεσε η Πλατφόρμα Συνδικαλιστικών και Κοινωνικών Οργανώσεων «Η Κοινωνία Αντιδρά και Διεκδικεί» στην οποία συμμετέχουν ανάμεσα σε άλλους η ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ Αγροτικές οργανώσεις, Φοιτητικές, μαθητικές, το Κίνημα Ενάντια στις Ιδιωτικοποιήσεις, το Κίνημα κατά των Εκποιήσεων. η Ένωση Συντακτών και άλλοι.

Οργανώθηκαν τρεις προσυγκεντρώσεις με συμβολικό χαρακτήρα, μια έξω από την Κεντρική Τράπεζα, από τα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα, μια έξω από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών από τα συνδικάτα των ημικρατικών οργανισμών και μια στο κτήριο της Ένωσης Συνταχτών από τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών, τους φοιτητές και του μαθητές. Οι τρεις πορείες κατέληξαν έξω από το Συνεδριακό Κέντρο σε μια μαζική εκδήλωση που είναι η μεγαλύτερη που έγινε από το Μάρτη του 2013. Η διάθεση του κόσμου ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας εκφράστηκε δυναμικά με συνθήματα και σφυρίγματα καθ όλη τη διάρκεια της πορείας.

Η εκδήλωση έκλεισε με χαιρετισμούς από εκπροσώπους των διοργανωτών αλλά και ξένων αντιπροσωπειών από ευρωπαϊκά συνδικάτα και οργανώσεις. Ο Ντράγκι και η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, μαζί με την παρέα τους που συζητούσαν εκείνη την ώρα το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης», πήραν μια γεύση από τα αισθήματα των εργαζομένων για τα προγράμματα τους και αυτά που εφάρμοσαν και αυτά που σχεδιάζουν για το μέλλον.

Συμμετείχαν και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι αρνήθηκαν να πανε στη δεξίωση στο προεδρικό που ακολούθησε. Παρ όλα αυτά δεν φαίνεται να είναι έτοιμοι, να στηρίξουν ένα κοινωνικό κίνημα που να συγκρούεται με τις πολιτικές της τρόικας και της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ που είναι και η μεγαλύτερη δύναμη της αριστεράς και προς αυτό προσβλέπουν οι εργαζόμενοι για να οργανώσει την αντίσταση στα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας. Παρά τη φρασεολογία του για έξοδο από το Ευρώ στη πραγματικότητα δεν θέλει μια πολιτική ρήξης με το Ευρώ και την ΕΕ και ψάχνει για συμφωνίες με την κυβέρνηση και τους «εταίρους στην Ευρώπη» για ελεγχόμενη και συμφωνημένη έξοδο και για μέτρα μείωσης των συνεπειών της καταστροφής.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που η κινητοποίηση έγινε απόγευμα εργάσιμης ημέρας. Αν συνοδεύονταν από μια γενική απεργία ή έστω μια 4ωρη στάση εργασίας και πορείες από τους χώρους δουλειάς στο Συνεδριακό Κέντρο είναι σίγουρο ότι θα είχαμε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή και πολύ περισσότερο παλμό.

Η ρήξη με το ευρώ και την Ε.Ε. είναι σήμερα αναπόφευκτη αν θέλουμε να δώσουμε τέλος στα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας που εκπονούνται στα στρατηγία των κεντρικών τραπεζών της Ε.Ε., των Βρυξελλών, της Λευκωσίας και των άλλων πρωτευουσών. Η μεγαλειώδης νίκη της αριστεράς στην Ελλάδα, ή άνοδος του κινήματος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία ανοίγουν μια νέα προοπτική που δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Προς αυτή τη κατεύθυνση είναι που θα πρέπει να παλέψουμε την επόμενη περίοδο.