21 Μάρτη - Διεθνής μέρα κατά του φασισμού και του ρατσισμού

Share it now!

Διαδηλώσεις ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό προγραμματίζονται σε πολλές χώρες για τις 21 του Μάρτη διεθνή μέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων. Στον μεγάλο κατάλογο πόλεων όπου θα γίνουν αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές διαδηλώσεις είναι και η Λευκωσία.

Η φασιστική απειλή

Τα αποτελέσματα των περσινών ευρωεκλογών έχουν αναδείξει τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε με την άνοδο των φασιστών σ' ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα η χρυσή αυγή είναι σήμερα το τρίτο κόμμα στο κοινοβούλιο. Στην Κύπρο το φασιστικό ΕΛΑΜ, αν καταφέρει να κρατήσει τα ποσοστά του μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί στην βουλή. Στη Γαλλία η Λεπέν κατεβαίνει με αξιώσεις στις προεδρικές εκλογές.

Η άνοδος των φασιστών πατά πάνω στις επίσημες ρατσιστικές πολιτικές των συντηρητικών κυβερνήσεων που καλλιεργούν μια εκστρατεία φόβου απέναντι στους ξένους και κυρίως τους μουσουλμάνους. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει ένα κύμα ισλαμοφοβίας με πρωτοφανή ένταση. Κάθε μουσουλμάνος στοχοποιείται ως τζιχαντιστής και ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις στο Σαρλί Εμπντό και την Κοπεγχάγη. Εξαπολύουν ένα κύμα ρατσισμού που θυμίζει αυτά που έκανε ο Χίτλερ στο Μεσοπόλεμο. Τότε έδειχναν τους Εβραίους, σήμερα δείχνουν τους Μουσουλμάνους.

Αυτές τις κυρίαρχες πολιτικές είναι που χρειάζεται να παλέψουμε πρώτα και κύρια για να αντιμετωπίσουμε τη φασιστική απειλή. Χρειάζεται ακόμη να αντιπαλέψουμε τις πολιτικές λιτότητας και των μνημονίων που οδηγούν στην ανεργία και την απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους και κυρίως τη νεολαία μετατρέποντας την σε προσφιλές ακροατήριο για τους φασίστες για να ρίξουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Η αντιμετώπιση των φασιστών δεν είναι μόνο υπόθεση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς αλλά χρειάζεται να χτίσουμε ένα πλατύ αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό μέτωπο. Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα. Φτάνει να συμφωνούμε στην ανάγκη για ένα τέτοιο μέτωπο.

Χρειάζεται να αποκαλύπτουμε συνέχεια το πραγματικό τους πρόσωπο, ότι οι φασιστικές οργανώσεις δεν είναι άλλη μια άποψη που μπορεί να συνυπάρξει μέσα στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας. Είναι οπαδοί του ολοκαυτώματος, είναι ναζιστικές συμμορίες με τις οποίες όχι μόνο δεν έχουμε τίποτα να κουβεντιάσουμε αλλά δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διεκδικούν το ρόλο νόμιμων κομμάτων.

Η 21 Μάρτη είναι μια ευκαιρία να βάλουμε μπροστά αυτή την προοπτική. Είναι θετικό που μια σειρά οργανώσεις, ανάμεσα τους και η Εργατική Δημοκρατία, αποφάσισαν να συνδιοργανώσουν μια σειρά από εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την πορεία το Σάββατο στις 21/3. Είναι σίγουρο ότι μπορούσε σε αυτό το κάλεσμα να υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή αν ακολουθούνταν πιο ανοικτές διαδικασίες που να έδιναν την δυνατότητα για μια πιο πλατιά απεύθυνση σε συνδικάτα και μαζικές οργανώσεις κυρίως της αριστεράς. Η κατανόηση ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να τσακίσουμε τους φασίστες είναι κρίσιμη για την υλοποίηση μιας τέτοιας προσπάθειας. Οι προαποκλεισμοί δεν βοηθούν.

Παρ όλα αυτά το Σάββατο 21 Μάρτη θα πρέπει να είμαστε όλοι στην αντιρατσιστική αντιφασιστική πορεία. Θα είμαστε εκεί για να ενώσουμε τη φωνή μας με χιλιάδες άλλους αντιρατσιστές διαδηλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο όπως τις οικογένειες των θυμάτων της ρατσιστικής βίας της αστυνομίας που θα διαδηλώνουν στο Φέργκιουσον και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Από το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ, τη Βιέννη, τη Ρώμη, την Αθήνα θα στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε κατά της ρατσιστικής Ευρώπης Φρούριο, κατά του κύματος ισλαμοφοβίας. Τους ενόχους να τους αναζητήσουν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Μαλί, τη Συρία, το Ιρακ και αλλού, που δημιουργούνε στρατιές προσφύγων και μεταναστών.

Η εκδήλωση στη Λευκωσία θα αρχίσει με προσυγκέντρωση στη πλατεία ΟΧΙ η ώρα 11:00 πμ και πορεία μέσα από κεντρικούς δρόμους προς την Πλατεία Ελευθερίας.

Σταύρος Σιδεράς