ΑΝΤικαπιταλιστική ΑΡιστερή ΣΥνεργασία για την Ανατροπή

Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης νΚΑ: Καταγγελία για τα άθλια συνθήματα ενάντια στην κομμουνιστική Αριστερά και τις εκφυλιστικές πρακτικές στους χώρους του ΑΠΘ

Καταγγελία για τα άθλια συνθήματα ενάντια στην κομμουνιστική Αριστερά και τις εκφυλιστικές πρακτικές στους χώρους του ΑΠΘ

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση Θεσσαλονίκης καταγγέλλει κατηγορηματικά τα αντικομμουνιστικά και ενάντια σε αριστερές δυνάμεις συνθήματα που γράφτηκαν σε τοίχους του ΑΠΘ. Τα συνθήματα αυτά ταυτίζουν με συκοφαντικό τρόπο τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της Αριστεράς με τις πιο χυδαίες πρακτικές περιθωριοποίησης και στοχοποίησης ανθρώπων για την έμφυλη ταυτότητα και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ενώ εξαπολύονται ευθείες απειλές απέναντι και στην ΕΑΑΚ.

Η ΕΑΑΚ εδώ και 30 χρόνια είναι δοσμένη στη μάχη για την αναγέννηση και συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, παλεύει ενάντια στην αστική πολιτική και το νεοφιλελευθερισμό που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις σε πανεπιστήμιο και κοινωνία. Σε αυτή τη βάση είναι από θέση αρχής ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και ρατσισμό, μαζί και τον έμφυλο.

Παράλληλα αυτές τις μέρες γίναμε μάρτυρες της απαράδεκτης προσπάθειας διάλυσης εκδήλωσης της ΚΝΕ με την επίκληση συνθημάτων του τύπου «τα κόμματα δε χωράνε στο κατειλημμένο πανεπιστήμιο», που ενσωματώνουν στο έπακρο δηλαδή την κυβερνητική ρητορική.

Καθώς έχει έρθει μαχητικά ξανά στο προσκήνιο το φοιτητικό κίνημα, έχει ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από το ρόλο των φοιτητικών συλλόγων στον αγώνα για τη συλλογική επανοικειοποίηση του πανεπιστημίου και σαν χώρου ασύλου. Στον αντίποδα προτάσσεται η αποθέωση της ατομικότητας και η στοχοποίηση των πολιτικών δυνάμεων, πρακτική που υπονομεύει ευθέως τη δημοκρατική λειτουργία και ύπαρξη των μαζικών συλλογικών δομών του φοιτητικού κινήματος. Ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα πάμε βήμα πίσω από την ελεύθερη έκφραση των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος μέσα στο άσυλο των αγώνων. Η ύπαρξη πολιτικών δυνάμεων, πολιτικής αντιπαράθεσης, συνδιαμόρφωσης και βαθιάς πολιτικοποίησης στο ελληνικό πανεπιστήμιο αποτελεί κατάκτηση του μαζικού και νεολαιίστικου κινήματος. Έρχεται από την ιστορία των πολύμορφων αγώνων της νεολαίας, τη γενιά του «114» και του 15% για την παιδεία, του Πολυτεχνείου, της πάλης μετά τη μεταπολίτευση για τις ανάγκες και τα δικαιώματα σε παιδεία, εργασία, δημοκρατία.

Οι μόνοι που το βάζουν στο στόχαστρο είναι οι κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί της αστικής πολιτικής, με τους οποίους είμαστε εχθροί! Την ίδια στιγμή δεν μπορεί να τσουβαλιάζονται αγωνιστικές δυνάμεις που δρουν στο κίνημα με κόμματα που έχουν εφαρμόσει ως κυβερνήσεις την αστική πολιτική, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.  

Η ιδιοκτησιακή λογική για το άσυλο, όταν μάλιστα βρίσκεται υπό κατάληψη, στα χέρια των φοιτητικών συλλόγων, αλλά και η στοχοποίηση πολιτικών δυνάμεων και αγωνιστών/τριών, είναι ξένες προς το μαζικό κίνημα και πρέπει να καταδικαστούν.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, στην πόλη μας συντελείται μια ζωντανή και εξελισσόμενη κινηματική διεργασία, με μαζικές γενικές συνελεύσεις και συντονισμούς, με πολύμορφες δράσεις και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Είναι ζητούμενο, το φοιτητικό κίνημα που έσπασε στην πράξη με μεγαλειώδη τρόπο την πολιτική του lockdown και τσαλάκωσε την «αυτοδυναμία» της ΝΔ, να αναβαθμιστεί σε ένα νικηφόρο κίνημα ρήξης και ανατροπής της επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου.

Σε αυτή τη λογική, ενάντια σε ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, εμείς θα επιμείνουμε στην προσπάθεια για την αναγκαία κοινή ανατρεπτική δράση όλων των δυνάμεων και αγωνιστριών/ών που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίστοιχα θα επιμείνουμε και στην περιφρούρηση του κινήματος από τις εκφυλιστικές πρακτικές και καλούμε σε καταδίκη και απομόνωσή τους.

Το άσυλο ανήκει στην αγωνιζόμενη νεολαία και τον λαό, τις διαδικασίες του και τους αγώνες του. Είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης, πολιτικής ζύμωσης και αντιπαράθεσης, οργάνωσης του κινήματος.

 • Όλοι και όλες οργανωνόμαστε στους φοιτητικούς συλλόγους μας
  συμμετέχουμε στις γενικές μας συνελεύσεις και στα συντονιστικά τους! Δίνουμε συλλογικά τη μάχη της γενιάς μας!
 • Κάτω ο νόμος Κεραμέως/Χρυσοχοΐδη. Ο αγώνας για την κατάργησή του, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτική σε πανεπιστήμιο και κοινωνία συνεχίζεται.

.

Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

οργάνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

7/4/2021

www.nka.gr

Categories: Παρεμβάσεις ΟργανωσεωνΗμερομηνία: 09/04/2021 - 10:45

H πανδημία, τα εμβόλια και η θανατηφόρα θρόμβωση της ΕΕ [του Παναγιώτη Μαυροειδή]

Παναγιώτης Μαυροειδής

«Αν φύγουμε από την ΕΕ ούτε ασπιρίνη, ούτε άλλα φάρμακα δε θα μπορούμε να αγοράσουμε…»

Αν, αν, αν….τούτο, εκείνο και το άλλο. Ίσως αν βγαίναμε από την ΕΕ, ακόμη  και ο ήλιος να άρχιζε πλέον να βγαίνει ανάποδα, δηλαδή από την δύση….

Ας μιλήσουμε λοιπόν  με κάποια νούμερα για τις μαύρες λίστες της πανδημίας

 1. Από τους σχεδόν 2,9 εκ θανάτους από Covid19 στον κόσμο (5/4/21), οι 630.000 θάνατοι είναι σε χώρες της ΕΕ. Δηλαδή, αν και συνολικά στην ΕΕ κατοικεί το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε αυτήν καταγράφεται το 22% των θανάτων
 2. Η πυκνότητα θανάτων από Covid19 παγκόσμια είναι 369 θάνατοι ανά 1 εκατ. πληθυσμού. Στην  ΕΕ η πυκνότητα θανάτων είναι 1.413 θάνατοι ανά 1 εκατ. Πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν τετραπλάσια.
 3. Σε ένα σύνολο 194 χωρών του κόσμου, 62 έχουν πυκνότητα θανάτων χειρότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το 40% αυτών των χωρών αποτελούν 25 χώρες  που  ανήκουν στην ΕΕ (από τις 27 συνολικά που είναι μέλη της).
 4. Στη λίστα των 45 χειρότερων κρατών από τα 194, σε ότι αφορά την πυκνότητα θανάτων, σχεδόν το 50% είναι χώρες μέλη της ΕΕ

Ας δούμε ορισμένους αριθμούς  για τις θετικές   λίστες

 1. Στον κατάλογο των 20 πρώτων χωρών σε ότι αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνονται μόνο 2 μικρές χώρες της ΕΕ (Μάλτα, Ουγγαρία)
 2. Η ΕΕ των 27 κρατών μελών καταγράφει (6/4/21) 16 περίπου δόσεις εμβολίων ανά 100 κατοίκους. Η υπόλοιπη εκτός ΕΕ Ευρώπη αποτελούμενη από 20 κράτη (κατά τεκμήριο φτωχότερα0 καταγράφει 20 περίπου δόσεις εμβολίων ανά 100 κατοίκους.
 3. Ειδικότερα, η φτωχή και εκτός ΕΕ Σερβία έχει 37 δόσεις εμβολίων ανά 100 κατοίκους με τη Γερμανία να έχει μόλις 17.

Τι όμως οδηγεί στην θανατηφόρα θρόμβωση της ΕΕ;

 1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρώντας ως ατζέντης μεγάλων ευρωπαϊκών και διεθνών πολυεθνικών του φαρμάκου, αποφάσισε να απαγορεύσει στις χώρες μέλη να κινηθούν και με αυτοτελή τρόπο στην εξασφάλιση εμβολίων και επιχείρησε να «μοιράσει την αγορά» κατά το δοκούν και φυσικά με προτίμηση στα ακριβά εμβόλια.
 2. Καθώς είναι γνωστό ότι κάθε άνθρωπος των πολυεθνικών πουλάει και τη μάννα του, ο ανταγωνισμός για τα κέρδη πέταξε στον κάλαθο των άχρηστων τη συμφωνία για «μοιρασιές»
 3. Η AstraZeneca αφού μπουκώθηκε με υπερπληθώρα παραγγελιών από Μεγάλη Βρετανία, ΕΕ και δεκάδες άλλες χώρες, άρχισε να πουλάει ή να μη πουλάει κατά το δοκούν. Όχι βέβαια με βάση την εθνική σημαία, αλλά το συμφέρον. Έτσι προτίμησε τα συμβόλαια με τη Μεγάλη Βρετανία επειδή είχαν σκληρότερες ρήτρες σε περίπτωση αθέτησης σε σχέση με αυτά της ΕΕ
 4. Η ΕΕ  έκανε λόγο για απαγόρευση  εξαγωγών  εμβολίων σε άλλες χώρες. Ωστόσο, τόσο η AstraZeneca όσες και άλλες πολυεθνικές, χάρη στους ιερούς νόμους της ελεύθερης αγοράς, συνέχισαν να παράγουν σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία  και να πουλούν εκατομμύρια δόσεις εμβολίων εκτός ΕΕ σε πλούσιες χώρες  πελάτες όπως Σιγκαπούρη, Σαουδική Αραβία και άλλες. Συνολικά το  ένα τρίτο των εμβολίων εξάγεται.

Στις πολυεθνικές τα κέρδη με τις ευλογίες της ΕΕ,  οι λαοί στο Γολγοθά του Θανάτου

 1. Οι εκατόμβες νεκρών στις χώρες της ΕΕ, μαζί και στην Ελλάδα, συνεχίζονται, μήνες τώρα μετά την έγκριση των εμβολίων
 2. Ακόμη και το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορίου εκτιμά ότι η αναρχία και ανισοτιμία την παραγωγή και διάθεση εμβολίων θα κοστίζει στην ανθρωπότητα έως και 9,2 τρις δηλαδή κάτι λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
 3. Το 90% των κατοίκων των φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών δεν πρόκειται να κάνουν ούτε μία δόση εμβολίου τον επόμενο χρόνο. Έως αρχές Μαρτίου το 60% των εμβολίων είχαν πάει σε χώρες που έχουν μόνο το 16% του πληθυσμού της γης.
 4. Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως αν συνεχιστεί αυτό το αλαλούμ και η ανισοτιμία διάθεσης, η πανδημία  θα αργήσει πολύ να αντιμετωπιστεί και θα πηγαίνουμε διαρκώς σε ένα φαύλο κύκλο κυμάτων μόλυνσης, lockdowns, ανοιγμάτων, εμβολιασμών, νέων μεταλλάξεων και πάλι από την αρχή.
 5. Η ανοσία σε μία μόνο χώρα δεν έχει προοπτικά νόημα. «Αν ένας νοσεί, ο καθένας είναι σε κίνδυνο». Αν αυτή τη στιγμή δίνονταν 27 δις που είναι το έλλειμμα για τη χρηματοδότηση του εμβολιαστικού προγράμματος COVAX για τις φτωχές χώρες, οι ειδικοί λένε ότι αυτό θα έχει 166 φορές πολλαπλάσια απόδοση σε σχέση με την σημερινή τρέλα του «εθνικισμού των εμβολίων» (λοταρία κερδών είναι πιο σωστό να λέγεται)
 6. Αντί να γίνεται συντονισμένη διεθνής προσπάθεια για την σωτηρία της ανθρωπότητας, ελέω κυριαρχίας πολυεθνικών, αστικών κυβερνήσεων και οργανισμών όπως η ΕΕ σε ρόλο υπηρέτη τους, οι εμβολιασμοί, εντελώς κυνικά, μετατρέπονται σε όργανα άντλησης κερδών και άσκησης εξουσίας. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το Ισραήλ έχει αγοράσει περίσσεια εμβολίων, αλλά δηλώνει πως δεν έχει υποχρέωση να τα διαθέσει σε Παλαιστίνιους και προτιμά να τα πουλήσει σε εκείνες τις χώρες που θα μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ! Η AstraZeneca πουλάει στη φτωχή Νότια Αφρική σε τιμή 2,5 φορές πάνω από τη Βρετανία και την ΕΕ με το επιχείρημα ότι η χώρα αυτή δεν επένδυσε στην παραγωγή του.

Αντί συμπερασμάτων

 1. Αν δούμε τον κόσμο μας «από μακριά», θα δούμε δύο εικόνες. Η μια δείχνει τα πλούσια καπιταλιστικά κράτη να καταδικάζουν τα φτωχότερα στο έλεος της πανδημίας. Η δεύτερη, η εσωτερική εικόνα αυτών των πλούσιων κρατών, δείχνει ότι ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός εντός τους, καταδικάζει τα εργατικά και λαϊκά στρώματα σε μια δυσχερή θέση που καμία σχέση δεν έχει την πραγματική παραγωγική, τεχνολογική και οικονομική δυνατότητα για τα εμβόλια και την υγεία γενικά.
 2. Το πιο απλό και πιο δύσκολο ταυτόχρονα, το πιο λογικό και λοιδορημένο ως το πιο παράξενο, το πιο φυσικό και ενοχοποιημένο ως ιδιαίτερο, θα ήταν να θεωρηθούν τα εμβόλια (και γιατί όχι το ένα κοινό τελικά και πιο ασφαλές εμβόλιο) κοινή ιδιοκτησία, η δε δωρεάν διάθεσή του αποτέλεσμα ενός κοινού μεθοδευμένου παγκόσμιου εμβολιαστικού προγράμματος σωτηρίας της ανθρωπότητας.
 3. Εδώ όμως ακριβώς είναι που αρχίζει η σύγκρουση των δύο κόσμων. Από τη μια η λογική του ιδωτικού κέρδους και της ατομικής ιδιοκτησίας. Από την άλλη, η ανάγκη του δημόσιου κοινωνικού οφέλους και η συλλογική κοινωνική ιδιοκτησία.
 4. Έξω από την ΕΕ δεν είναι χειρότερα αλλά καλύτερα, παρότι η έξοδος  από μόνη της δεν αρκεί. Σίγουρα υπάρχουν και άγνωστες πτυχές σε μια επιλογή πραγματικής ρήξης (και όχι θεατρινίστικής παράστασης εντός τειχών αλά Βαρουφάκη/ Τσίπρα). Όμως είναι ακόμη πιο σίγουρο ότι εντός ΕΕ ευδοκιμούν χρέος, μνημόνια, επιτροπείες, τραπεζίτες, τοκογλύφοι, εργασιακές γαλάρες, ρατσιμός. Αλλά και κορωνοϊοί…
Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 09/04/2021 - 10:45

ΝΑΡ-νΚΑ Λάρισας για αστυνομική βία κατά μαθητή: Ανοχή τέλος, ήρθε η ώρα της ανατροπής

ΝΑΡ-νΚΑ Λάρισας για αστυνομική βία κατά μαθητή: Ανοχή τέλος, ήρθε η ώρα της ανατροπής

Στο πάρκο του Αγ. Αντωνίου στη Λάρισα, στις 30/3/21 ασφαλίτες επιτέθηκαν απρόκλητα σε ανήλικα παιδιά 13 χρόνων και μάλιστα έσπασαν το χέρι του ενός. Τα προσήγαγαν στο τμήμα αντί να πάνε στο νοσοκομείο και οι γονείς ειδοποιήθηκαν μετά από 2 ώρες.

Στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, Αθήνα, στις 7/3/21  αστυνομικοί επιτίθενται απρόκλητα σε ομάδα νέων ξυλοκοπώντας έναν εξ αυτών με μεταλλικό γκλομπ. Οι οικογένειες έτρεχαν έντρομες και τρομοκρατημένες να φύγουν από την πλατεία.

Στη Λάρισα, στις 17/12/20 ο ραδιοφωνικός παραγωγός Κ.Σ. ασκεί κριτική στην αστυνομία στον αέρα του δημοτικού ραδιοφώνου. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, υπακούοντας στα κελεύσματα της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, διώχνουν τον Κ.Σ. από το ραδιόφωνο.

Στη Λάρισα στις 6/12/20 ο δημοσιογράφος Η.Σ. στοχοποιείται από την Ένωση Αστυνόμων Λάρισας για σχόλια που έκανε στο facebook. Ζητούν τη δημόσια διαπόμπευσή του.

Στην Καρδίτσα, στις 15/11/20 η αστυνομία καλεί σε απολογία αγωνιστές του κινήματος γιατί δήλωσαν στο facebook ότι θα παραστούν στην πορεία της 17 Νοεμβρίου. Γιατί ζητήσουν τα αυτονόητα, ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΥΓΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Στην πλατεία Λάππα της Καρδίτσας, στις 14/11/20 αστυνομικοί επιτίθενται απρόκλητα σε ένα ζευγάρι 22 χρόνων που καθόντουσαν μόνοι τους και ξυλοκοπούν το κορίτσι. Τους συλλαμβάνουν για παραβίαση μέτρων καραντίνας.

Στην Καρδίτσα εκκρεμούν ακόμα διώξεις απέναντι σε αγωνιστές που ζητούν την προστασία του περιβάλλοντος απέναντι στην κερδοφόρα μανία των ιδιωτικών εταιρειών ενέργειας.

Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, είναι η κανονικότητα που μας ετοιμάζουν…

Μια κανονικότητα που σχεδιάζουν οι αστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Από τον Μπάιντεν και τον Μακρόν μέχρι τον Ερντογάν και τον Μπολσονάρο η αστική δημοκρατία μοιάζει όλο και περισσότερο με δικτατορία.

Μια κανονικότητα που ορίζεται από το υποβαθμισμένο ΕΣΥ και τους εργαζόμενους του που έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους. Μια κανονικότητα που ο λαός έχει απωλέσει και τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματά του. Μια κανονικότητα που δουλεύουμε και στοιβαζόμαστε στα ΜΜΜ χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, που ελπίζουμε για τη στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη και ας έχουμε δώσει τόσα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Κι όμως είναι η ίδια κανονικότητα που οι ιδιωτικές κλινικές επιδοτήθηκαν με εκατομμύρια, που τα ΜΜΕ επιδοτήθηκαν με εκατομμύρια. Είναι η κανονικότητα της βόλτας στην Πάρνηθα, του γλεντιού στην Ικαρία και της φιέστας με πρίγκιπες χάριν εθνικής επετείου. Είναι η κανονικότητα των χιλιάδων προσλήψεων σε αστυνομικούς και στρατό και εκατομμυρίων δαπανών για πολεμικό εξοπλισμό.

Χθες ήταν το χρέος, σήμερα ο κορονοϊός  – Δε μας ξεγελάνε, θα μας βρουν απέναντί τους

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, οι τραπεζίτες ζουν τις καλύτερές τους μέρες, υπό την προστασία και βοήθεια της ΕΕ, των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και όλων των αυλικών τους. Ενώ ταυτόχρονα ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία της επισφάλειας και της ανεργίας στοχοποιούνται ως ένοχοι της πανδημίας. Τρομοκρατούνται καθημερινά από τα ΜΜΕ και ξυλοκοπούνται σαν κοινοί εγκληματίες από την ΕΛ.ΑΣ. γιατί κάθονται σε μια πλατεία. Και φυσικά, σύντομα θα καλεστούμε να δουλέψουμε υπερωρίες, ανασφάλιστοι, χωρίς άδειες και δικαιώματα, υπό την τρομοκρατία της ανεργίας για να «βγούμε» από την οικονομική κρίση.

Οι επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης υλοποιούνται συντεταγμένα. Από τα μνημόνια μέχρι το lockdown, οι μεταρρυθμίσεις ορίζονται από μονιμότητα, επιθετικότητα προς το λαό και ειδικά τη νεολαία και αντιδημοκρατικότητα. Η διάλυση του ΕΣΥ είναι συμπληρωματική με την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας. Η στοχοποίηση της νεολαίας είναι συμπληρωματική με την αθώωση των πραγματικών ενόχων, των μνημονιακών κυβερνήσεων και της ΕΕ.  Τα κέρδη των πλουσίων είναι συμπληρωματικά με τη φτώχεια των εργαζομένων.

Η ανοχή τελείωσε, ήρθε η ώρα της ανατροπής

Η λογική του μικρότερου κακού οδήγησε στη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η λογική «θα λογαριαστούμε μετά» οδήγησε στην πλήρη ανοχή των κανιβαλικών κυβερνητικών επιλογών. Η λογική «της υπάκουης ανυπακοής» οδήγησε στη σιωπηρή υποταγή.  Αποτελεσματικός αγώνας μπορεί να είναι μόνο ένας αγώνας που συνδέει την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες με το ταξικό ζήτημα – το ζήτημα της καθημερινής επιβίωσης. Ένας αγώνας που συνδέει τη δημοκρατία με το συμφέρον των εργαζομένων και της νεολαίας για μια αξιοπρεπή και περήφανη ζωή, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων όλης της ανθρωπότητας. Απαιτείται να ορθωθεί ένα πολιτικό αντίπαλο δέος, αμφισβήτησης, αντίστασης και ανατροπής από αντικαπιταλιστική επαναστατική σκοπιά. Μέσα στη φωτιά των μαχών του σήμερα χρειάζεται η ταξική και πολιτική ανασυγκρότηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος και μια νέα ελπίδα μιας συνολικής προγραμματικής ανατρεπτικής κομμουνιστικής απάντησης.

Στη σημερινή κρίσιμη φάση της μάχης ενάντια στην «πανδημία» της επίθεσης κυβέρνησης-κεφαλαίου απαιτείται συνολικός αγώνας για:

 • τις λαϊκές ελευθερίες, με πρώτη από όλες το δικαίωμα στον αγώνα και ενάντια στην κρατική τρομοκρατία. Για το δικαίωμα στη διαδήλωση, την παύση των διώξεων και τη διαγραφή των προστίμων, την κατάργηση των νόμων για τις διαδηλώσεις και την αστυνομία στα πανεπιστήμια. Για την
 • τις ανάγκες και τα δικαιώματα εργαζομένων, λαού και νεολαίας, για να σπάσουν οι απαγορεύσεις και το lockdown, να ηττηθεί η αντιδραστική εκστρατεία της κυβέρνησης, να ανατραπεί η πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ.
 • για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για άμεσες και μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για μόνιμη αύξηση των ΜΕΘ. Για την επίταξη χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών κλινικών, για δωρεάν και μαζικά τεστ.

Απαιτείται συστράτευση και ενεργοποίηση των σωματείων και των συλλόγων μας, των λαϊκών συνελεύσεων. Η πάλη αυτή δεν μπορεί να είναι υπόθεση κάποιων ειδικών, πρέπει να μπει μπροστά το μαζικό κίνημα. Ο οργανωμένος λαός, η Αντικαπιταλιστική Κομμουνιστική Αριστερά με το μέτωπό της και το κόμμα της κομμουνιστικής πρωτοπορίας αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την τελική νίκη και ανατροπή αυτού του κανιβαλικού συστήματος.

Η σιδερένια φτέρνα του συστήματος ξεκινά με τους λίγους, αλλά βασικά σκοπεύει να καθυποτάξει τους πολλούς, την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ασφυκτιούν.

Είναι κοινό μυστικό πλέον όμως, ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες.

Οργανώνουμε-στηρίζουμε-συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού και της νεολαίας.

Categories: Παρεμβάσεις ΟργανωσεωνΗμερομηνία: 06/04/2021 - 19:30

Κλιμάκωση και συντονισμός των αγώνων για την ανατροπή [του Γιώργου Κρεασίδη]

Γιώργος Κρεασίδης

▸ Εργαζόμενοι, υγειονομικοί, φοιτητές εντείνουν τις κινητοποιήσεις, μέρα πάλης για την Υγεία η 7η Απρίλη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει απέναντί της απλά την κοινωνική δυσαρέσκεια από τη φανερή αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Βλέπει ότι συνεχίζονται οι μαζικές κινητοποιήσεις, που έχουν σπάσει στην πράξη το καθεστώς των απαγορεύσεων, έχοντας ξεπεράσει οριστικά τη φάση των συμβολικών μορφών δράσης.

Η δυναμική επανεμφάνιση του φοιτητικού κινήματος, όπως έδειξαν και τα μαζικά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια προχτές Πέμπτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όχι μόνο δεν παρουσιάζει σημάδια κάμψης, αλλά θα πλημμυρίσει τους δρόμους και την επόμενη βδομάδα. Στην αιχμή βρίσκεται ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και η εξαγγελία για εισβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις 15 Απρίλη, αλλά τη νεολαία ξεσηκώνει ευρύτερα το κλείσιμο των σχολών, οι ταξικοί φραγμοί και η εισβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων, που επιχειρείται να επιβληθούν με τον κρατικό αυταρχισμό. Στα εκπαιδευτικά σωματεία που σταθερά βρίσκονται στον δρόμο μαζί με τους φοιτητές, το άνοιγμα των σχολείων με τους όρους του Σεπτέμβρη που οδήγησαν στο γρήγορο κλείσιμο σε δυο μήνες, τροφοδοτεί τη συζήτηση για μια πιο μαχητική απάντηση ενάντια στην υπονόμευση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων.

 

Στις 7 Απρίλη –παγκόσμια μέρα υγείας– είναι το νέο αγωνιστικό ραντεβού των υγειονομικών που δεν μάχονται μόνο στην πρώτη γραμμή ενάντια στον κορονοϊό, αλλά αντιμετωπίζουν και πρωτοφανή αυταρχική επίθεση. Τις τελευταίες μέρες είχαμε την απόλυση του συνδικαλιστή γιατρού Κ. Καταραχιά και τα πρόστιμα σε ειδικευόμενους στον Ευαγγελισμό. Πέρσι 7 Απρίλη το πανελλαδικό κύμα κινητοποιήσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα σηματοδότησε το «μένουμε ενεργοί» και στάθηκε αφετηρία των κοινωνικών αγώνων σε συνθήκες καραντίνας. Φέτος μπορεί να είναι ορόσημο στην πάλη για τη δημόσια υγεία. Στις 4 Απρίλη, στις 4 μ.μ., η ΟΕΝΓΕ καλεί σε περικύκλωση του υπουργείου Υγείας.

Παράλληλα, σε 48ωρη απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης προχωρούν στις 6-7 Απρίλη οι εργαζόμενοι του χώρου με κοινή πρωτοβουλία των δυο ομοσπονδιών ΠΟΠΟΚΠ και ΠΟΣΕ-ΙΚΑ. Ξεχωρίζει το αίτημα για διασφάλιση προσωπικού και όρων εργασίας, ώστε να σταματήσει η σκόπιμη καθυστέρηση των συντάξεων για να έρθει η δήθεν «λύση» της ιδιωτικοποίησης.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργατικών σχημάτων, κινήσεων και συλλογικοτήτων με μεγάλη συμμετοχή, όπου αποφασίστηκε μια συνεκτική πρόταση για ένα πρόγραμμα δράσης με σταθμούς τη συμμετοχή στη μέρα δράσης για την υγεία στις 7/4, την πρόταση για πανεργατική απεργία στις 22/4 και την ταξική Πρωτομαγιά με προτεινόμενη απεργία για τις 6 Μάη. Ταυτόχρονα, θα οργανωθεί άμεσα κινητοποίηση για τον τραγικό χαμό των εργολαβικών εργατών της ΔΕΗ τη Δευτέρα (6 μ.μ. Χαλκοκονδύλη 30), μέρα δράσης για την εργασία το Σάββατο 24/4, ενώ θα υπάρξει στήριξη στην προετοιμασία διακλαδικής απεργίας σωματείων τον Μάη. Η δυναμική των κινητοποιήσεων ασφαλώς θα αναμετρηθεί με τον πολύμορφο αυταρχισμό της κυβέρνησης και την προπαγάνδα περί διασποράς του ιού.

Σε αφοπλισμό του κινήματος οδηγεί η συναινετική γραμμή ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά όμως στην άνοιξη των αγώνων, επιστρατεύεται σταδιακά ο ΣΥΡΙΖΑ και η προοπτική της κοινοβουλευτικής εναλλαγής. Το γεγονός ότι κρατήθηκε σε μια αντιπολιτευτική γραμμή σκανδαλολογίας, με συναίνεση σε κρίσιμες επιλογές, φτάνοντας να ζητάει υπουργό Υγείας και αρχηγό αστυνομίας κοινής αποδοχής με τη ΝΔ, δεν εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των διαδηλώσεων και της αγανάκτησης. Στοχεύοντας ειδικά στη νεολαία, προβάλει σαν επόμενο βήμα από τη μαζική διαμαρτυρία μια κυβέρνηση με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ισοδυναμεί με αποκλιμάκωση των αγώνων που έχουν πιέσει την κυβέρνηση, η οποία έχει «μαζέψει» την αστυνομική καταστολή, αλλά και το κυνήγι των προστίμων. Αφήνει μετέωρη και την προσπάθεια να γίνουν συγκεκριμένες και ριζοσπαστικές οι διεκδικήσεις, με στόχο όχι απλά στο «πάγωμα» των μέτρων, αλλά στη ρίζα των αντιλαϊ-
κών επιλογών κυβέρνησης και ΕΕ.

Στον αστερισμό αυτής προοπτικής μπαίνει και το ΜΕΡΑ25. Προτείνει αντιδεξιό μέτωπο με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, διεκδικώντας ρόλο εγγυητή της συνέπειας ενός ενδεχόμενου κυβερνητικού σχήματος. Με αυτόν τον αέρα επιδιώκει να αποκτήσει ερείσματα στον κόσμο του αγώνα.

Το ΚΚΕ αποστασιοποιείται από αυτές τις κινήσεις, αλλά μένει εγκλωβισμένο σε μια γραμμή χαμηλών προσδοκιών, αντί μιας κατεύθυνσης ανατροπής. Καταλήγει, έτσι, να προτείνει σαν κεντρικό στόχο την ενίσχυσή του, υποβαθμίζοντας τις πραγματικές δυνατότητες που αναδεικνύονται. Η θέση για το ανέφικτο συνολικότερης αμφισβήτησης και ανατροπής, αφήνει έδαφος στον κυβερνητισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα οι δυνάμεις του αγώνα θα πρέπει να δώσουν κρίσιμες απαντήσεις. Οι μαζικοί αγώνες και το ξεπέρασμα των συμβολικών δράσεων ήταν αναμφίβολα ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Στην καμπή όμως που βρισκόμαστε, χρειάζονται και νέα. Η κυβέρνηση μπορεί να έχει θορυβηθεί από τη ραγδαία φθορά της και το ρήγμα στη νεολαία. Παραμένει όμως αδιάλλακτη στην προσπάθεια να περάσει τον νόμο Χατζηδάκη-
Βρούτση για τα εργασιακά, τη νέα επίθεση στο ασφαλιστικό, την πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.
Πώς λοιπόν θα αντιμετωπιστεί η επιχείρηση καταστολής, αλλά και ενσωμάτωσης των αγώνων. Εδώ απαιτείται όχι μόνο η κλιμάκωση, αλλά και ο συντονισμός τους, μαζί με το βάθεμα της πολιτικοποίησής τους. Ώστε να μπει επί τάπητος η ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ και της καπιταλιστικής επίθεσης που οργανώνει. Να ηττηθεί η πολιτική της συναίνεσης, αλλά και της εναλλακτικής λύσης για την αστική πολιτική με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πιθανές συνεργασίες του. Να μπει στο στόχαστρο η ΕΕ που επιβάλλει σαν προαπαιτούμενα του «πακέτου ανάκαμψης» ή της μνημονιακής επιτήρησης τα μέτρα που ετοιμάζει η ΝΔ, ενώ ευθύνεται για το φιάσκο με τα εμβόλια και την ασφυξία του ΕΣΥ. Οι πρωτοβουλίες της αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς θα πρέπει να αναμετρηθούν με τις αναβαθμισμένες απαιτήσεις της φάσης που ανοίγεται.

 

Εφημερίδα ΠΡΙΝ, 3-4.4.2021

Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 06/04/2021 - 19:15

Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα ο χαμός των 3 εργολαβικών εργατών σε έργα του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια

Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα ο χαμός των 3 εργολαβικών εργατών σε έργα του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια

 

Παρά το ότι οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο όλα δείχνουν ότι το χτεσινό "ατύχημα" στην Εύβοια αποτελεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Για μια ακόμα φορά το κεφάλαιο  μπροστά στο κέρδος, μπροστά στη μείωση του κόστους δεν λογαριάζει ζωές. 

Τα ερωτήματα είναι δραματικά!

 • Γιατί δεν διακόπηκε η τάση σε όλο το δίκτυο χαμηλής και μέσης τάσης που, με λίγα μέτρα απόσταση το ένα απ το άλλο, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Υπήρχε άδεια για να πραγματοποιηθούν εργασίες υπό τάση; Και αν ναι, ποιος έχει την ευθύνη για αυτό;
 • Η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός, των εργατών του Ανάδοχου (ΑΚΤΟΡ) ήταν ο απαιτούμενος (πχ παπούτσια ή άλλα); που αν υπήρχαν μπορεί και να έσωζαν τις ζωές των εργαζόμενων παρά την επαφή τους με το ρεύμα μέσης τάσης;

 

 • Πώς είναι δυνατόν να γίνονται τόσο επικίνδυνες εργασίες χωρίς να είναι στο έργο οι κατά τον νόμο επιβλέποντες του εργολάβου ή και του ΔΕΔΔΗΕ;
Η πολιτική της ΝΔ και του κεφαλαίου έχει στόχο την αύξηση της κερδοφορίας με κάθε κόστος. Η πολιτικλη και οι νόμοι τους ενισχύουν την "εργολαβοποίηση" των εργασιών που θα έπρεπε να κάνουν υπεύθυνα τα συνεργεία του ΔΕΔΗΕ, το ξεχαρβάλωμα του μηχανισμού επίβλεψης των δημοσίων έργων που παραδίνεται σε ιδιώτες που πληρώνονται από τον εργολάβο(!), την διάλυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, την μεταφορά της ευθύνης για τη τήρηση των μέτρων ασφαλείας στον τελευταίο τροχό της άμαξας, η επίθεση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αυτά είναι τα στοιχεία που οδηγούν σε τραγωδίες σαν αυτή!!    

 

Χρειάζεται πλήρης διερεύνηση των αιτιών και των υπευθύνων της τραγωδίας. Απαιτείται μάχη του εργατικού κινήματος στην ΔΕΗ και συνολικά, ενάντια στην εγκληματική πολιτική που οδηγεί την εργατική τάξη στην φτώχια, την διαρκή μάχη της επιβίωσης, ακόμα και  στον θάνατο. 

Categories: ΑνακοινώσειςΕργασιαΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 03/04/2021 - 10:45

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα νέα δωράκια της κυβέρνησής στους μεγαλοκλινικάρχες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΛΙΝΙΚΑΡΧΕΣ

Τη στιγμή που κορυφώνεται η πανδημία, με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, με πάνω από 8000 νεκρούς πλέον, με ρεκόρ διασωληνωμένων μέσα και κυρίως έξω από τις ΜΕΘ, με τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτικά γεμάτα και τους μαχόμενους υγειονομικούς εξαντλημένους να προσπαθούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές, η κυβέρνηση ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!

Όχι μόνο αδιαφορεί προκλητικά για το παλλαϊκό πλέον  αίτημα για άμεση επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση που είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπισθεί η πανδημία αλλά συνεχίζει τα δωράκια στους μεγαλοκλινικάρχες. Με επείγουσα τροπολογία ορίζει ως ακατάσχετες και αφορολόγητες τις αμοιβές που θα εισπράξουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια για τη νοσηλεία ασθενών που μεταφέρονται από τα δημόσια νοσοκομεία!

Είναι η ίδια η κυβέρνηση που επιστράτευσε στις 22/3,  206 ιδιώτες γιατρούς της γειτονιάς παίρνοντας τους από την άκρως απαραίτητη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τούτη την ώρα, σε μια ακραία αυταρχική ενέργεια σαν συνέχεια του αυταρχικού πογκρόμ των διώξεων αγωνιστών γιατρών του ΕΣΥ με αποκορύφωμα την προκλητική απόλυση του Κώστα Καταραχιά, προέδρου του σωματείου εργαζόμενων του Αγίου Σάββα και μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που προκαλεί το λαό όταν ευνοεί ακόμα και μέσα σε συνθήκες πανδημίας τη κερδοφορία και την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου στην υγεία.

Επίταξη ΤΩΡΑ του μεγάλου ιδιωτικού τομέα, της υλικοτεχνικής υποδομής και του προσωπικού του, χωρίς αποζημίωση σε covid και non covid περιστατικά.

Όχι στην προκλητική επιστράτευση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών της γειτονιάς.

Μαζικές, μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων , μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υγειονομικών.

Καμιά απόλυση, κάτω ο κυβερνητικός αυταρχισμός, η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ      2/4/2021

 

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 02/04/2021 - 20:45

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας για την αυτοκτονία του φαντάρου στην Κεφαλλονιά

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας για την αυτοκτονία του φαντάρου στην Κεφαλλονιά

Η ώθηση στην αυτοκτονία νεαρού φαντάρου που υπηρετούσε στο ΚΕΤΧ Πάτρας δεν θα μείνει αναπάντητη

Ένας μήνας έχει περάσει από την είδηση της αυτοκτονίας του νεαρού φαντάρου Κ.Ε στην Κεφαλλονιά, που υπηρετούσε στο ΚΕΤΧ Πάτρας, μετά από τις απειλές, τα καψόνια και το μπούλινγκ που δεχόταν από ανωτέρους του στο στρατόπεδο.

Δεν είναι πρώτη φορά που βλέπουμε τέτοια περιστατικά να συμβαίνουν στον ελληνικό στρατό. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει όλο και πιο συχνές οι καταγγελίες για τέτοια περιστατικά. Περιστατικά έντονης και βάρβαρης ψυχολογικής βίας πάσης φύσεως (σεξουαλικές παρενοχλήσεις, καψώνια κλπ.) σε φαντάρους με αποτέλεσμα ακόμη και δολοφονίες και αυτοκτονίες νέων παιδιών που κάνουν την θητεία τους. Οι πελατειακές σχέσεις και το αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας του στρατού που συντηρείται, και οξύνεται ιδίως τα τελευταία χρόνια, από τις κυβερνήσεις, είναι αυτά που προωθούν τον εθνικισμό, τον φασισμό και τον ρατσισμό που εδώ και τόσα χρόνια τρομοκρατούν και οδηγούν μέχρι και στο θάνατο νεαρούς φαντάρους. Όλη αυτή η κατάσταση μάλιστα έχει χειροτερέψει δραματικά με το ξέσπασμα της πανδημίας όπου σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθούν οι κάκιστες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα με την συνειδητή ναρκοθέτηση της διαβίωσης χιλιάδων νέων από αυτήν.

Οι ευθύνες για το θάνατο του νεαρού φαντάρου δεν αφορούν όμως μόνο τους συγκεκριμένους βαθμοφόρους που βρέθηκαν απέναντί του. Είναι πολιτικές ευθύνες αυτής της κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων που πλάι με το στρατιωτικό κατεστημένο, την εκκλησία και τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης συντηρούν την αθλιότητα που ονομάζεται Ελληνικός Στρατός. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που βάζει σε δεύτερη μοίρα την ζωή «των πολλών» για να προωθήσει τα συμφέροντα «των λίγων».

Κομμάτι αυτής της πολιτικής που τσακίζει τις ζωές μας είναι η επιτάχυνση των πολεμοκάπηλων σχεδίων της κυβέρνησης. Η χώρα έχει γεμίσει αμερικανικές βάσεις, γίνεται πολεμικό ορμητήριο στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, διεξάγει τεράστιες στρατιωτικές διακρατικές ασκήσεις με στόχο την αυξημένη πολεμική ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, με την πλήρη συμφωνία των κυβερνήσεων της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του συνόλου του αστικού πολιτικού συστήματος. Η κυβέρνηση θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες σκορπώντας δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ προχωράει και σε αύξηση της στρατιωτικής θητείας, πλήττοντας ακόμα περισσότερη τους φτωχούς νέους ανθρώπους.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική που δολοφονεί και που υπόσχεται σε λαό και ιδίως στις νέες γενιές ένα μαύρο παρόν και μέλλον, είναι που πρέπει να απαντήσουμε με μαζικό ανατρεπτικό αγώνα.

Με μαζικό κίνημα μέσα και έξω από το στρατό να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του φαντάρου πολίτη με στολή ενάντια στον πόλεμο, τον φασισμό και τον εθνικισμό. Θα βγούμε μπροστά για να διεκδικήσουμε μία ζωή ελεύθερη.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την οδύνη μας για το θάνατο του νεαρού φαντάρου στην οικογένειά του και τους οικείους του.

Να αποδοθούν εδώ και τώρα ευθύνες για το περιστατικό.

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το μέτρο αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Αγώνας για μείωσή της και για πλήρη δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα στους φαντάρους.

Να σταματήσει εδώ και τώρα φρένο στη πολιτική που προωθεί τον εθνικισμό, τον μιλιταρισμό και τον ρατσισμό στον ελληνικό στρατό και ωθεί στην αυτοκτονία-δολοφονία φαντάρους.

Όχι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα – κονδύλια για την παιδεία, την υγεία, τις κοινωνικές ανάγκες.

Έξω οι βάσεις, έξοδος από το ΝΑΤΟ, καμιά συμμετοχή του στρατού σε επιχειρήσεις εκτός συνόρων.

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΠΑΤΡΑΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 02/04/2021 - 20:45

Η πολιτική απάντηση στη δίνη της καταστροφής και ο μύθος του Σίσυφου [του Παναγιώτη Μαυροειδή]

Παναγιώτης Μαυροειδής

Γέμισαν οι πλατείες και οι δρόμοι τις περασμένες βδομάδες. Όχι μόνο η -και καλά- για λόγους υγειονομικούς απαγόρευση διαδηλώσεων, αλλά και ο ίδιος ο νόμος περί διαδηλώσεων, πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Αυτή είναι η μία εικόνα.

Από την άλλη, είναι η εικόνα της πολιτικής αμηχανίας  σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι μόνο αυτά που λένε οι δημοσκοπήσεις, ότι δηλαδή η κυβέρνηση φθείρεται από τη λαϊκή οργή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερά στην «εντατική» και γενικά αυτός που κερδίζει είναι ο …Κανένας. Είναι και η  πραγματικότητα όπου η πλειοψηφία όσων διαδηλώνουν, δε νιώθουν κάποια βεβαιότητα να συνταχθούν με αυτό ή το άλλο πολιτικό ρεύμα, επιλέγουν ωστόσο την αγωνιστική στάση.

 1. Κυβέρνηση και ΝΔ, νικητές μέσα στη θάλασσα της πολιτικής αμηχανίας;

Ελλείψει εναλλακτικού πολιτικού σχεδίου ανατροπής τους, κυβέρνηση και ΝΔ, αστικός κόσμος και ευρω-κομισάριοι, ελπίζουν σε μια σιδερένια ηγεμονία, με τη βοήθεια και της ωμής βίας. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η κυβέρνηση «τον έχει» το ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι η ίδια απειλείται από μια διάρρηξη των συμμαχιών της  με τα πάντα απρόβλεπτα μικρομεσαία στρώματα, ειδικά αυτά της πόλης που καταστρέφονται μέσα στην πανδημία, δε νιώθει καμία απειλή για την προοπτική διακυβέρνησης και τη νομή της εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεδοντιασμένος από την κυβερνητική του θητεία και πλήρη αποτυχία, μάλλον επιζητεί επιείκεια και δίκαιη μεταχείριση του αιχμαλώτου που έχει παραδοθεί. Ένα στα τρία νομοσχέδια της ΝΔ στη Βουλή, ψηφίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και το νομοσχέδιο για το μέγα σκάνδαλο του Ελληνικού.

 1. Στο στόχαστρο το πολιτικό δικαίωμα της οργάνωσης και του αγώνα

Αν στην περίοδο της αστικής, ευρω-ενωσιακής μνημονιακής επίθεσης 2009-2015, ο κύριος στόχος των αστικών δυνάμεων ήταν μια απότομη, γιγαντιαία οικονομική και κοινωνική καθίζηση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι κίνδυνοι πάνε ακόμη παραπέρα.

Το στοίχημα της σταθεροποίησης στο βυθό που είχαν οδηγήσει τα μνημονιακά προγράμματα και της αναχαίτισης της λαϊκής απειθαρχίας, κρίθηκε στην περίοδο 2015-2019 με αρνητικό πρωταγωνιστή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την παράλληλη ανοιχτή ενσωμάτωσή του στο αστικό στρατόπεδο.

Σήμερα η ΝΔ, αλλά και ο κεντρικός κορμός του αστικού κόσμου, έχοντας ασφαλίσει τα νώτα της στο διαχειριστικό κυβερνητικό πεδίο, μαζί με τη νέα επίθεση σε κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, στοχεύουν πέρα και πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ: Στόχος είναι μια ριζική ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού, όχι  στο κοινοβουλευτικό πεδίο, αλλά βαθύτερα, σε εκείνα τα πεδία που κρίνουν το δικαίωμα στην οργάνωση και τον αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Από το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις ως τη θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και από το νέο συνδικαλιστικό νόμο και την προώθηση της τηλεργασίας  ως την απόπειρα απαγόρευσης των απεργιών, πλήθος νομοθετικών παρεμβάσεων, τείνουν σε μορφές ελέγχου της δράσης των εργαζομένων από το αστικό κράτος και τους εργοδότες και περιστολής του δικαιώματος οργάνωσης και συλλογικής δράσης εναντίον τους. Παράλληλα έχουν ειδική στόχευση ενάντια στην επαναστατική και «ανεξέλεγκτη» αριστερά.

 1. Η μεγάλη ζημιά (ή η υπηρεσία) του ΣΥΡΙΖΑ

Η μεγάλη ζημιά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μόνο στο ότι κατάφερε με την πλήρη αποτυχία και προσχώρησή του στην εφαρμογή της αστικής μνημονιακής επίθεσης, να επιτρέψει στην περισσότερο από ποτέ ακροδεξιά ΝΔ να εμφανίζεται ακλόνητη κοινοβουλευτικά.

Το σπουδαιότερο είναι ότι έπληξε καίρια  την ευρύτερη αποδοχή που είχαν στην ελληνική κοινωνία προγραμματικοί στόχοι όπως αυτοί των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, της αντίθεσης στα μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια ή τους σχεδιασμούς της ΕΕ και άλλα.

Καταρράκωσε επίσης το  ηθικό κύρος της αριστεράς, μιλώντας και πράττοντας ψευδεπίγραφα στο όνομά της, καθώς λίγο ως πολύ, σε ένα κρεσέντο πολιτικού αμοραλισμού, δικαιολόγησε το πέταγμα του δημοψηφίσματος στα σκουπίδια με την ανοιχτή ομολογία/ δικαιολογία «τα πούλησα, για να μη με ρίξουν από την κυβέρνηση»!

 1. Ποια επιστροφή και σε ποιο ΣΥΡΙΖΑ;

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνει σήμερα την  πρόταση ενός «παν-δημοκρατικού μετώπου». Πρόταση που  βασίζεται πάνω στη λογική ότι ζούμε μια ακροδεξιά «εκτροπή» από τη κυβέρνηση της ΝΔ και χρειάζεται άμεσα ένα «μέτωπο των δημοκρατικών δυνάμεων» για την ανατροπή της «εκτροπής» αυτής. Φυσικά απλά επιδιώκει να «μαζέψει» τους πάντες στις φτερούγες του.

Πρόκειται όμως για μια «εκτροπή» ή για τις γενικότερες επιδιώξεις του κεφαλαίου για την επιβολή  νέου καθεστώτος εκμετάλλευσης και  αντιδραστική πολιτική υπέρβασης της κρίσης σε βάρος της εργατικής τάξης; Η αποσύνδεση  της πολιτικής της κυβέρνησης της Ν.Δ. από τις γενικότερες τάσεις του ολοκληρωτικού καπιταλισμού και τα καθεστώτα ανελευθερίας που συγκροτούνται στο καπιταλιστικό κόσμο από ποικιλία κυβερνήσεων, προϊδεάζει ακριβώς τη βέβαιη συνηγορία από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ υπέρ τους.

Αν αυτή η  πολιτική εκτίμηση, φαίνεται σε κάποιους πρόωρη, καλό θα ήταν, αντί  να ονειρεύονται «έστω» μια επιστροφή στον «καλό ΣΥΡΙΖΑ του 2010-2012», να θυμηθούν ότι αυτός ο «καλός ΣΥΡΙΖΑ» (κατά τη γνώμη μας υπήρξε μόνο στη φαντασία κάποιων ή στην ελπίδα πολλών), έχει πεθάνει και ταφεί με όλες τις τιμές.

Δεν εννοούμε με αυτό ότι φίλοι ή μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, εργαζόμενοι, νέοι, συμμετέχοντες σε μαζικά κινήματα, δεν δικαιούνται ή δεν μπορούν να μετακινηθούν πολιτικά σε αριστερή κατεύθυνση. Τονίζουμε όμως με βεβαιότητα ότι η ηγεσία και η συνολική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, έλυσε  ολοκληρωτικά δευτερεύουσες αντιφάσεις στο εσωτερικό του που στο όνομα κάποιας λογικής είχε συσπειρώσει στο παρελθόν ή έστω τις είχε ανεχθεί. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, με πολύ σημαντικό καθρέφτη αυτού την κοινοβουλευτική του ομάδα, είναι ένα αρχηγικό κόμμα, με έντονη παρουσία ενός μηχανισμού γύρω από κρατικές λειτουργίες, με σχέσεις με επιχειρηματικό κόσμο και μηχανισμούς ΕΕ, σημαντική στελέχωση από  παλιό ΠΑΣΟΚ, αλλά και καριερίστες από τους  πρώην συμμάχους ΑΝΕΛ του Καμμένου. Αν μιλάμε για κάποια επιστροφή ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται ειδικά για το ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτέμβρη του 2015, του Τρίτου Μνημονίου και της συμμαχίας θανάτου με ΗΠΑ-Ισραήλ.

Χαρακτηριστικό του κέντρου βάρους όχι μόνο της προγραμματικής εξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί το γεγονός ότι η κύρια κατεύθυνσή του για συμμαχίες αφορά το …ΚΙΝΑΛ, ένα κόμμα που μετά βίας καταφέρνει, έστω σε συμβολικό επίπεδο, να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ.

 1. Ο Βαρουφάκης στο ρόλο του χρήσιμου εταίρου

Τι απέμεινε όμως αλήθεια και από την πάλαι ποτέ εσωτερική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ; Έχει τη σημασία του το γεγονός ότι τελικά στο χώρο αυτό, αυτός που ηγεμόνευσε είναι ο Γ. Βαρουφάκης  και το (αρχηγικό) ΜεΡΑ25.

Πρόκειται για μια πολιτική δύναμη η οποία στα μάτια ενός ανθρώπου που ονειρεύεται τον «καλό ΣΥΡΙΖΑ του 2010-2012», είναι σαφώς στα δεξιά εκείνου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει προκαταβολικά «σπάσει το ρόδι» και τοποθετείται ρητά μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποσχόμενος να τη μεταμορφώσει σε καλή νεράιδα.

Η έκκληση του Βαρουφάκη προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για κοινή δράση «υπέρ της δημοκρατικής νομιμότητας», είναι ταυτόσημη με την πρόταση Τσίπρα για αντί-δεξιό μέτωπο. Διεκδικεί έτσι-παρά τις διαψεύσεις- τον «εξ αριστερών» σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, ως κόμμα εμφανίζεται με συμβολικό τρόπο και ολιγομελή αντιπροσωπεία σε ορισμένες κινητοποιήσεις, επιχειρώντας  με επικοινωνιακό τρόπο να καρπωθεί οφέλη.

 1. ΚΚΕ: αμυντικός οικονομισμός αντί ανατρεπτικής πάλης

Το ΚΚΕ στην πρώτη φάση της πανδημίας καθηλώθηκε στη λογική του lockdown και των απαγορεύσεων, με αποτέλεσμα  να αιφνιδιαστεί πρόσφατα  με  τη μαζική παρουσία λαϊκών στρωμάτων και νεολαίας στο δρόμο. Οι κινητοποιήσεις με συμβολικό χαρακτήρα, αποκλειστικά «επωνύμων»  και με συγκεκριμένη διάταξη της πρώτης περιόδου με άρωμα αγώνα αλλά και «άδεια από το πρωτόκολλο», που ασυλλόγιστα επαινέθηκαν υπερβολικά από πολλούς, δεν πρόσφεραν σπουδαία πράγματα.

Το ΚΚΕ επιχειρεί πλέον  αναπροσαρμογή προς μαζικούς αγώνες, αλλά όπως καταδεικνύουν και οι Θέσεις για το επερχόμενο Συνέδριο, ακροβατεί μεταξύ αγώνων χαμηλής έντασης με άμεσα αιτήματα, δανείων από το ιστορικό παρελθόν, παρηγοριές για το μέλλον, αλλά πάντα  με απουσία συνολικών πολιτικών στόχων ανατροπής της αστικής πολιτικής και των τομών της στο σήμερα. Η κατάληξη είναι σταθερή: «Βγάλε  συμπεράσματα και ψήφισε ΚΚΕ».

 1. Ρήξεις χωρίς ρήξη;

Στις συνθήκες αυτές αναπτύσσεται μια σημαντική ζώνη  κινηματικού αντάρτικου ανά θέμα και ανά μέτωπο, τις περισσότερες φορές χωρίς σύνδεση  μεταξύ τους, σε μια κινηματική μαχητική αντιπαράθεση, αλλά και υποβάθμιση συνολικού πολιτικού προγράμματος και προοπτικής ανατροπής. Η τάση αυτή είναι διαδεδομένη σε μεγάλα κομμάτια ειδικά της νεολαίας κάτι που είναι λογικό, με δεδομένο την απουσία κινηματικών και πολιτικών εμπειριών και την γενικότερη υποχώρηση των οργανωμένων αντικαπιταλιστικών πολιτικών ρευμάτων στη νεολαία τα τελευταία χρόνια. Χωρίς πολιτικό μετασχηματισμό της, η αιχμαλωσία της από πολιτικά ρεύματα που σήμερα κατ’αρχήν απορρίπτει, αποτελεί ένα υπαρκτό κίνδυνο.

 1. Συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή

Αν είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε εντός μιας ιστορικού χαρακτήρα κρίσης του καπιταλισμού με πολλές όψεις (οικονομική, υγειονομική, περιβαλλοντική, πολιτισμική), ιστορικού χαρακτήρα  είναι και οι ευθύνες των δυνάμεων που αναφέρονται στην αντικαπιταλιστική κομμουνιστική αριστερά. Ούτε η δορυφοροποίηση  γύρω από την κατά φαντασία αριστερά αλά ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΚΕ, ούτε η καταφυγή σε ένα κινηματικό αντάρτικο, δίνουν διέξοδο προοπτικής.

Το  ζητούμενο είναι να υπάρξει μια αποφασιστική συγκέντρωση δυνάμεων, ένα ευρύ αλλά συνεκτικό αντικαπιταλιστικό πολιτικό μέτωπο,  που θα θέτει το ζήτημα της συνολικής ανατροπής. Ένα μέτωπο που να μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του αναγκαίου μαζικού πολιτικού εργατικού και λαϊκού κινήματος για την αντίσταση, τον κλονισμό και την ανατροπή.  

Πρώτο, της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ

Δεύτερο, της καπιταλιστικής αστικής  επίθεσης συνολικά,

Τρίτο: της συναίνεσης, των αστικών εναλλακτικών λύσεων τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και της λογικής της εθνικής ενότητας. Οι λογικές αυτές τίθενται και εντός του κινήματος και εκεί πρέπει να ηττηθούν

 1. Με στρατηγικό ορίζοντα

Αυτός ο στόχος, για τις δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής αριστεράς, έχει ως πυρήνα του την επαναστατική τακτική και στρατηγική στις σημερινές συνθήκες.

Το συνολικό στοίχημα τίθεται ως εξής: Είτε οι δυνάμεις του κεφαλαίου σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο, θα καταφέρουν να επιβάλουν νέες ιστορικού χαρακτήρα αντεργατικές τομές, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας αλλά και ξεκάθαρα στον στίβο του πολιτικού συσχετισμού, είτε οι δυνάμεις της εργατικής τάξης παγκόσμια θα θέσουν επί τάπητος την ανάγκη αυτή η κρίση να μην αποβεί ως μια ακόμη δομική κρίση που θα «αρθεί» με μια νέα καπιταλιστική ανασυγκρότηση σε βάρος της, αλλά να μετατραπεί σε συστημική κρίση, δηλαδή να τεθεί το ζήτημα της συνολικής αλλαγής υποδείγματος με ανατροπή του καπιταλιστικού πλαισίου. Η οικονομία και κοινωνία (ας την πούμε..) της αγοράς, θέτει πλέον ξεκάθαρο σε κίνδυνο το αξιοβίωτο της ζωής των ανθρώπων,  την ίδια τη ζωή τους, μα και την υγεία της φύσης εντός της οποίας αυτή φιλοξενείται ως μέρος της. Οφείλουμε λοιπόν να θέσουμε ως στόχο θεμελιακές καταχτήσεις σε εργασία, υγεία, παιδεία, πρόνοια, περιβαλλοντική προστασία, αλλά και  τη συνολική ανατροπή ενός συστήματος όπου «όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται», στο βωμό του κέρδους και της ατομικής ιδιοκτησίας.  Βεβαίως προβάλλεται και άλλη «εναλλακτική»

Προφανώς  η διαπάλη αυτή δε θα κριθεί άμεσα, ούτε σε ένα επεισόδιο. Αυτό όμως δεν αναιρεί την ουσία της πολιτικής κατεύθυνσης που πρέπει να θέσει η σύγχρονη κομμουνιστική αριστερά. Σε πρώτη φάση, ως μια δυναμική, μειοψηφική αλλά υπαρκτή πολιτική τάση εντός του εργατικού κινήματος. Σε αδιάλλακτη διαπάλη με την αστική πολιτική, σε αντιπαράθεση και διάλογο με μεταρρυθμιστικά, ρεφορμιστικά ρεύματα εντός των αγώνων της εργατικής τάξης.

 1. Στο πεδίο του μαζικού κοινωνικού και πολιτικού αγώνα

Το ζητούμενο είναι η αλλαγή πολιτικής για να ζήσουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, όσοι σπρώχνονται στην χρεωκοπία, τη φτώχεια και την απόγνωση. Επομένως είναι ανάγκη να προταχθεί η πάλη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και της κυβέρνησης από τους λαϊκούς αγώνες, με άμεσα βασικά συνθήματα:

«Ψωμί- Υγεία- Παιδεία- ελευθερία – δεν θα πληρώσει ο λαός αλλά το κεφάλαιο την πανδημία»

Είναι υπερ-αναγκαία η διατύπωση ενός ευρύτερου προγράμματος εργατικών αντικαπιταλιστικών στόχων που να απαντούν στις λαϊκές ανάγκες, να αντιπαρατίθενται στους βασικούς πυλώνες της αστικής πολιτικής (καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην οικονομία και το πολιτικό σύστημα, επιτροπεία και συμμετοχή  στην ΕΕ, χρέος, συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και γεωστρατηγική  αναβάθμιση στην περιοχή μέσω πολεμικών αξόνων και εξορύξεων στις ΑΟΖ και άλλα).

Δεν είναι ζητούμενο να πάμε «μία από τα ίδια», με μια απλή εναλλαγή κυβερνητικού διαχειριστή που λίγο ως πολύ θα εφαρμόζει την ίδια πολιτική.

Ζητούμενο είναι το αν το εργατικό και ευρύτερο λαϊκό κίνημα θα έχει μαζικότητα, δυναμική και στόχους που θα το καθιστούν στην πράξη απειλητικό για εργοδότες, κυβερνήσεις και κράτος, ικανό να αποσπά καταχτήσεις, αλλά και να αποπνέει αυτοπεποίθηση και ελπίδα.

Ζητούμενο είναι αν θα υπάρχει ορατός πόλος μιας επαναστατικής, αντικαπιταλιστικής. κομμουνιστικής αριστεράς που αφενός θα συγκροτείται με στρατηγικούς όρους συνολικής ανατροπής και αφετέρου θα στηρίζει και θα στηρίζεται στην μαχητικότητα και ανώτερη πολιτικοποίηση ενός νέου εργατικού κινήματος που θα θέτει στόχο για ουσιαστική αλλαγή στη ζωή των εργαζομένων.

Πάνω σε αυτές τις αναγκαιότητες,  μπορούν και πρέπει να συστρατευθούν  διαφορετικά πολιτικά ρεύματα και αγωνιστές, παρά την ύπαρξη άλλων διαφορών. Εδώ θα κριθούμε όλοι και όλες.

Σισύφεια πορεία;

Σύμφωνα με το μύθο, ο Σίσυφος ήταν τιμωρημένος από τους θεούς να μετακινεί διαρκώς ένα βράχο προς την κορυφή ενός βουνού, αυτός να κατρακυλάει και αυτή η προσπάθεια να επαναλαμβάνεται αδιάκοπα. Η πρόχειρη ανάγνωση βγάζει το συμπέρασμα πως η πιο φοβερή τιμωρία είναι η χωρίς όφελος και ελπίδα αέναη εργασία.

Όμως η «τιμωρία» του Σίσυφου είχε  λόγο και αιτία. Ήταν ο γενναίος άνθρωπος απέναντι σε Θεούς και ανθρώπους. Αυτός που περιφρόνησε τη δήθεν  θεόσταλτη μοίρα, αμφισβητώντας τον ίδιο το Δία και όλους τους Θεούς. Αυτός που μίσησε το θάνατο, τολμώντας ακόμη και να δέσει το θεό Θάνατο. Αυτός που είχε πάθος για τη ζωή και ξέφυγε από τον Άδη. Αλλά και αυτός που επέστρεψε στη ζωή ως τιμωρός απέναντι σε εκείνη την υπακοή που ήταν  αντίθετη στην αγάπη (είχε διατάξει τη γυναίκα του να μην τον θάψει όταν πεθάνει και αυτή υπάκουσε και γύρισε στη ζωή για να την τιμωρήσει για αυτό).

Ο Σίσυφος είναι ηττημένος, αλλά είναι και νικητής. Διότι όσες φορές και αν αποτυγχάνει, άλλες τόσες επιχειρεί να νικήσει. Δεν υπάρχει καμία μοίρα που τελικά δε μπορεί να αμφισβητηθεί με την ακάματη περιφρόνησή της και την αιώνια προσπάθεια. Όπως εύστοχα έχει επισημαίνει ο Α. Καμύ, η «μοίρα» του εργάτη, όλες τις μέρες της ζωής του, δεν είναι λιγότερο παράλογη από την τιμωρία του Σίσυφου. Όχι μόνο έχει νόημα να κινηθούν οι βράχοι με την άρνηση των θεών, αλλά οφείλουμε να φανταστούμε τον κοινωνικό Σίσυφο της εποχής μας να φτάνει νικητής στην κορυφή, κόντρα στο σύγχρονο ραγιαδισμό.

Προσπαθώντας με το ίδιο πείσμα, αλλά δοκιμάζοντας αλλιώς.

https://pandiera.gr/%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b4%ce%af%ce%bd%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83/

Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 02/04/2021 - 09:45

Σχόλιο του Γραφείο Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις νέες αθλιότητες του Βελόπουλου

Ο γνωστός ακροδεξιός τσαρλατάνος και αρχηγός της Ελληνικής Λύσης Κ Βελόπουλος έπιασε για άλλη μια φορά στο στόμα του την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ένα από τα παραληρήματα που αποκαλεί τηλεοπτική εκπομπή την Δευτέρα 29 Μάρτη. Στοχοποίησε, ξανά, τον Π. Κωσταντίνου, συντονιστή της ΚΕΕΡΦΑ και μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ξέρασε τους μύχιους πόθους του για τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Τους μαζεύεις όλους αυτούς και τους πας στα ακατοίκητα νησιά μας, όχι εξορία  αλλά με κοινωνική εργασία».

Ο Βελόπουλος που υποτίθεται δεν «του πάνε τα πολύ ναζιστικά» δείχνει για άλλη μια φορά το πραγματικό του πρόσωπο. Αυτό που ενοχλεί αυτόν και όλο το φασιστικό κατακάθι που προσπαθεί να συσπειρώσει είναι το μαζικό κίνημα που έχει τσαλακώσει τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης παρά το όργιο καταστολής των μπάτσων του Χρυσοχοΐδη, οι αγώνες του αντιρατσιστικού κινήματος που συνεχίζει στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών μετά την επιτυχία της κινητοποίησης της 20 Μάρτη, μέχρι να κλείσουν τα στρατόπεδα του αίσχους που νέοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

Ας σκούζει όσο θέλει το μαύρο δεκανίκι της δολοφονικής κυβέρνησης της ΝΔ. Ούτε αυτός ούτε η άρχουσα τάξη έχουν τη δύναμη να ανοίξουν ξερονήσια. Αντίθετα, το κίνημα θα κλείσει τα στρατόπεδα του αίσχους στα νησιά και παντού, και η εργατική τάξη ενωμένη θα στείλει στο σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας αυτόν, την κυβέρνηση του θανάτου και της φτώχειας και μαζί τους το σύστημα του κέρδους και της καταστροφής.

Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 02/04/2021 - 09:30

Κάλεσμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στις απεργιακές εκδηλώσεις της 30/3

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ Κ. ΚΑΤΑΡΑΧΙΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΧΙ Ο ΛΑΟΣ!

Ενώ η πανδημία καλπάζει η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει εκατοντάδες  ανθρώπους να διασωληνώνονται στους θαλάμους των νοσοκομείων, έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι σκέτη πρόκληση που τροφοδοτεί την οργή των εργαζόμενων να βγαίνουν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη και να λένε για «έξυπνα και σωστά μέτρα» που τάχα έχουν πάρει και ότι δεν χρειάζονται άλλες ΜΕΘ. Είναι πρόκληση οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για …κατ’ οίκον αυτοεξέταση με (άχρηστα) self tests και με φωτογραφικό διαγωνισμό για να τα αγοράσει από τη Siemens. Η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει και αυτά τα λίγα test που κάνουν που κάνουν οι Δημόσιοι Φορείς Υγείας για να ωραιοποιήσει την εικόνα των κρουσμάτων μπροστά στο άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού μεταθέτοντας στην «ατομική ευθύνη» ακόμα και την ιχνηλάτηση του ιού. Σε λίγο θα μας ζητάνε να διασωληνωνόμαστε και στα σπίτια μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πολιτεύεται με βάση τις «εντολές των επιστημόνων», όπως λέει, αλλά με βάση τις ταξικές της επιλογές για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.  Εχει  λεφτά να προσλάβει χιλιάδες αστυνομικούς, αλλά όχι υγειονομικούς. Eδωσε τζάμπα λεφτά στην AEGEAN αλλά όχι στα ασφαλιστικά ταμεία.  Απειλεί ότι θα φέρει για ψήφιση το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη για την κατάργηση του 8ωρου και την απαγόρευση της απεργίας! Kυβερνά με το γκλομπ του αστυνόμου και με την βία των καλοταϊσμένων καναλαρχών.   

Αντί να επιτάξει εδώ και τώρα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, κάνει πλάτες στους κλινικάρχες, Αντί να κάνει άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μεταφέρει τους εξοντωμένους γιατρούς, αρκετές φορές και άσχετων ειδικοτήτων, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.  Αντί  να πάρει μέτρα ελέγχου της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς και να φτιάξει τις συγκοινωνίες  αφήνει ασύδοτους του εργοδότες, κρατάει κλειστά τα μικρομάγαζα στην γειτονιά και απαγορεύει την βόλτα, επιβάλλοντας μια ζωή «δουλειά-σπίτι».

Αντί να ενισχύσει πλήρως τους άνεργους, όσους βρέθηκαν με αναστολή σύμβασης, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μικρά μαγαζιά που στενάζουν και οδηγούνται στην καταστροφή, δίνει ψίχουλα ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των επιδοτήσεων πηγαίνει στις μεγάλες εταιρείες για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους. 

Αντί να πάρει μέτρα για να ανοίξει με ασφάλεια η εκπαίδευση (15 μαθητές ανά τάξη, βελτίωση των υποδομών) κρατάει σχολεία και πανεπιστήμια κλειστά, επιβάλλει το αίσχος της τηλεκπαίδευσης, διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, πετάει τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων έξω απ’ την Ανώτατη Εκπαίδευση, με την Ενιαία Βάση Εισαγωγής και φέρνει την αστυνομία μέσα στις σχολές.

Αυτήν την εγκληματική πολιτική θέλει να κρύψει η κυβέρνηση, με την πολιτική πρωτοφανούς βίας και αυταρχισμού που ακολουθεί,  το χτύπημα των διαδηλώσεων, την  προσπάθεια απαγόρευσης  των συγκεντρώσεων, τις διώξεις πρωτοπόρων αγωνιστών και συνδικαλιστών σε όλη την Ελλάδα, με το χτύπημα του συνδικαλισμού στην Υγεία και παντού. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για το ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα των συνδικάτων, του συνδικαλισμού, και του δικαιώματος στην απεργία.

Γι’ αυτό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων και του σωματείου του Αγ. Σάββα για να μην απολυθεί ο Κ. Καταραχιάς, και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική στάση εργασίας που έχουν κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ για την Τρίτη 30 Μάρτη.

 

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει να γενικευτούν, να κλιμακωθούν οι αγώνες για την  ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου, της κυβέρνησης της ΝΔ και της συναίνεσης των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

Με ριζοσπαστικούς αγώνες, με πολιτικοποιημένο εργατικό και λαικό κίνημα στα χέρια των εργαζόμενων, που δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία τύπου ΓΣΕΕ, που έχει κατεβάσει ρολά!!

Με ανατρεπτική κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος και της αριστεράς.

Με πλατιά πολιτική συσπείρωση πάνω σε ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα  που βάζει το δικαίωμα στο ψωμί, την υγεία, την ελευθερία, πάνω από τα κέρδη, τον ανταγωνισμό, την αγορά. 

Παλεύουμε για:

 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους.  Προσλήψεις ΤΩΡΑ των γιατρών και των νοσηλευτών που περιμένουν. -Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ελεγχος εμβολίων και της διαδικασίας εμβολιασμών από τους εργαζόμενους στον κλάδο της Υγείας. Λεφτά για την Υγεία - όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς, κεφάλαιο, αστυνομία.

 

 • Να δοθούν άσυλο, στέγαση, χαρτιά και ΑΜΚΑ σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη. Να μπουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και να έχουν δωρεάν πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία.

 

 • Αυστηρά μέτρα στους χώρους εργασίας για την προστασία εργαζομένων και πολιτών.  Άμεση ενίσχυση των Μέσων Μαζικής μεταφοράς, ώστε να μην είναι χώροι υπερμετάδοσης κορονοϊού.  

 

 • Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών για εργαζόμενους, άνεργους, φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και μικροεπαγγελματίες. Διαγραφή των χρεών σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές,  για το διάστημα που κράτησε η πανδημία. Βαριά φορολογία των τραπεζών και των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων.

 

 • Να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη. Αυξήσεις στον βασικό μισθό, πλήρεις ΣΣΕ. Επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό, χωρίς προϋποθέσεις.

 

 • Να μην εφαρμοστεί ο Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη. Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

 

 • Όχι στην καταστολή και τους αντιδημοκρατικούς Νόμους. Να διαλυθούν εδώ και τώρα τα ΜΑΤ και η ΔΡΑΣΗ. Να καταργηθούν οι νόμοι απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και το φοιτητικό κίνημα που έχουν τσαλακώσει τις απαγορεύσεις του Χρυσοχοϊδη και τον αντιδραστικό νόμο της Κεραμέως, μαζί με τους χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους ενάντια στο κρατικό αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία, με τους εργαζόμενους/ες που παλεύουν να μην πληρώσουν με τις ζωές τους, τις συνθήκες εργασίας, τις συντάξεις και τους μισθούς τους τα σπασμένα της κρίσης του συστήματος του κέρδους.

Αντίπαλος της κυβέρνησης δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν κυβέρνηση προσπαθεί να το «αναδείξει» σε.. «υποκινητή» των αγώνων. Έχει ψηφίσει την πλειοψηφία των νομοσχεδίων της ΝΔ,  μήνες τώρα έχει στάση υποταγής και «νομιμοφροσύνης» στις κυβερνητικές απαγορεύσεις, έχει πολιτική συναίνεσης στη ΝΔ. Στην ίδια και χειρότερη κατεύθυνση κινείται το ΚΙΝΑΛ.  Η λογική της «δημοκρατικής κυβέρνησης» που αρχίζουν να προβάλλουν οι δυνάμεις αυτές είναι μια χειρότερη επανάληψη της «αριστερής κυβέρνησης» που καμιά λύση δεν έδωσε.

Να φράξουμε το δρόμο στην ακροδεξιά του Βελόπουλου και των φασιστικών ομάδων που θέλουν να σηκώσουν κεφάλι εξαιτίας της ρατσιστικής, εθνικιστικής και πολεμοκάπηλης πολιτική της κυβέρνησης.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε στις 30 Μάρτη και συνεχίζουμε με αγωνιστική, απεργιακή κλιμάκωση παντού! Ολοι/ες στη συγκέντρωση στη 13.00μμ στην 3η και 4η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16) !

Η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας είναι αποτυχία του ίδιου του καπιταλισμού! Τώρα είναι η ώρα για μια άλλη εναλλακτική, μαζική, αντικαπιταλιστική ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και ενάντια στο σύστημα που γεννά πανδημίες, φτώχεια, ρατσισμό και καταστροφή!

 

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 30/03/2021 - 22:45

Η συκοφαντική επίθεση σε βάρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας δε θα περάσει

Η συκοφαντική επίθεση σε βάρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας δε θα περάσει

Η συκοφαντική επίθεση από τον «κύριο» Λοβέρδο – Στελακάτο (πρώην Γρηγορόπουλο) σε βάρος της τοπικής μας επιτροπής, η οποία υιοθετείται από ακροδεξιούς, «αριστερούς» και «αυτόνομους» κύκλους συνεχίζεται και είμαστε αναγκασμένοι να τοποθετηθούμε όχι φυσικά για να ικανοποιήσουμε έναν συκοφάντη και τραμπούκο αλλά όσες /ους έχουν καλοπροαίρετα ερωτήματα.

Η κατάσταση στις ιχθυοκαλλιέργειες έχει ως εξής:

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών αποτελούν ηγετική δύναμη στον τομέα μεσογειακών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας. Πριν ένα χρόνο ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των εταιρειών Ανδρομέδα, Νηρέας και Σελόντα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας πολύ μεγάλος όμιλος ο Andromeda Seafood, ο οποίος δραστηριοποιείται στην πάχυνση, συσκευασία και τυποποίηση ψαριών, στην παραγωγή και εμπορία ιχθυοτροφών, αλλά και στην παραγωγή και πώληση ιχθυδίων. Ο όμιλος ελέγχεται από την αμερικανική Amerra και την αραβική Mubadala και ελέγχει πλέον περίπου το 70% του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας.

Η συγκέντρωση της παραγωγής στον κλάδο έχει ολοκληρωτικό μονοπωλιακό χαρακτήρα. Αυτή η συγκέντρωση πλούτου στον κλάδο συνοδεύεται από την καταστροφή των μεσαίων στρωμάτων. Τα μεσαία  στρώματα στην αντίθεση κεφαλαίου – εργασίας,  πιέζονται να συνταχθούν με τα κυρίαρχα  επιχειρηματικά συμφέροντα του κλάδου  μέχρι να συντριβούν.  Τα εναπομείναντα μεσαία στρώματα του κλάδου  μειώνουν το κόστος συντήρησης, τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας και συμβάλλουν στην  εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Εκτός από τις απολύσεις του τελευταίου διαστήματος, μια αντεργατική μεθόδευση ήρθε από τον όμιλο Ανδρομέδα ο οποίος, σύμφωνα με το Συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών-Τροφίμων και Ποτών που ανήκει στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας (μέλος του ΔΣ του ΕΚΘ είχε στείλει ο «κύριος» Στελακάτος στο νοσοκομείο…), πίεζε τους εργαζομένους να αποδεχθούν και να υπογράψουν συμφωνητικά εμπιστευτικότητας. Με αυτά οι εργαζόμενοι καλούνται να παραιτηθούν από το δικαίωμα τους να απευθύνονται στο σωματείο τους, σε δικηγόρο, στην επιθεώρηση εργασίας ή σε άλλη υπηρεσία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας.

Η συγκέντρωση παραγωγής και πλούτου με όποιο κόστος, ακόμα και με την ίδια την ζωή των εργαζόμενων, η καπιταλιστική ανάπτυξη στο κλάδο πάει χέρι-χέρι με την εκμετάλλευση της φύσης, της εργασίας αλλά και τη καταστροφή των μεσαίων στρωμάτων του κλάδου.

Μια ανάπτυξη η οποία διαμορφώνεται με κριτήριο το κέρδος, την εξαγωγική αναπτυξιακή παραγωγή με κριτήριο την αλόγιστη κατάχρηση φυσικών πόρων (με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής  μας) , που φτάνει σε σημεία ανεπανόρθωτης καταστροφής – λεηλασίας, την οποία υπομένουν και επιβαρύνονται οι κοινωνίες μια ανάπτυξη που δεν έχει ως πρώτο κριτήριο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού.

 

Υπάρχουν βασικά ερωτήματα:

 

Χρειάζονται τρόφιμα; Ποιος τα παράγει; Ποια είναι η ποιότητά τους; Ποιος ελέγχει την παραγωγή; Ποιο είναι το δίκτυο διανομής; Ποιος ελέγχει όλη αυτή τη διαδικασία;

Και συνεχίζουμε: Πρέπει να τρώει ο κόσμος, ο λαός ψάρι; Επαρκούν τα ελεύθερα αλιεύματα; Χρειάζονται ιχθυοκαλλιέργειες ή να κλείσουν;

Η άποψή μας:

Πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε μια αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή-αλιεία και ιχθυοκαλλιέργεια με κριτήριο τη κάλυψη των βασικών διατροφικών αναγκών του κάθε λαού, την προστασία του περιβάλλοντος και μετά την εξαγωγική δραστηριότητα στα πλαίσια των διεθνιστικών σχέσεων αλληλεγγύης, ειρήνης και φιλίας των λαών.   

Το πρόβλημα είναι ότι η παραγωγή και η διαχείριση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων αλλά και των προϊόντων της ιχθυοκαλλιέργειας ελέγχεται από μια χούφτα καπιταλιστών στην Ελλάδα και από αγροτοδιατροφικούς κολλοσούς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα  τα τελευταία 20 χρόνια έχει διαμορφωθεί πιο έντονα στον αγροτοδιατροφικό τομέα το μπλοκ που ισχυροποιείται-κερδίζει και αποτελείται από: το αγροτοδιατροφικό κεφάλαιο, το οποίο αποτελεί μια από τις ναυαρχίδες του ελληνικού κεφαλαίου, τους ντόπιους καπιταλιστές με τα πολυκαταστήματα εμπορίας τροφίμων, το κύκλωμα μεγαλέμπορων- βιομηχάνων (ζωοτροφών, ιχθυοτροφών, λιπασμάτων, φαρμάκων), τους μεγαλοπαραγωγούς, την πλειοψηφούσα συνδικαλιστική γραφειοκρατία ( απέναντι στην οποία πρέπει να ανοίξουν μέτωπο οι μικρομεσαίοι ιχθυοκαλλιεργητές)   αλλά και το πολιτικό και επιστημονικό  προσωπικό που τους στηρίζει.

Και από την άλλη πλευρά είναι αρκετοί μικρομεσαίοι παραγωγοί, οι Έλληνες μισθωτοί στον αγροτοδιατροφικό τομέα («μόνιμοι» και εποχικοί), οι ξένοι μετανάστες εργάτες, και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι του χώρου (π.χ. γεωτεχνικοί, ψαράδες, τεχνίτες, άλλα επαγγέλματα που εξαρτώνται από την αγροτική παραγωγή), στους οποίους μειώνεται το απαραίτητο για να ζήσουν εισόδημα.

 

Ο παραγόμενος πλούτος σε συνδυασμό με τις τεράστιες επιστημονικοτεχνικές δυνατότητες της εποχής μας , δημιουργούν όρους για να ταϊστεί ποσοτικά αλλά και ποιοτικά ο λαός..

Απαιτείται:

      Να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων-αλιέων-ιχθυοκαλλιεργητών με την πολυεθνική εργατική τάξη, τους άνεργους και τη νεολαία για την έξοδο από την Ε.Ε και τη σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου για να μην πεινάσει ο λαός με πρόγραμμα πάλης που περιλαμβάνει:

    1) τη δημιουργία δημοκρατικών πρωτοβάθμιων παραγωγικών συνεταιρισμών των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων–αλιέων-ιχθυοκαλλιεργητών. Συνεταιρισμών ενταγμένων σε μια σχεδιοποιημένη οικονομία με κριτήριο ότι θέλουμε να γίνουμε οι «ελεύθεροι συνεταιρισμένοι παραγωγοί», με κοινωνικοποιημένη τη γη και με εργατικό έλεγχο.

    2) την εθνικοποίηση-κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των τραπεζών και όλων των αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας (σε αυτές ανήκουν και οι ιχθυοκαλλιέργειες).

    3) τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα τροφίμων, ερευνητικών κέντρων, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και τα δημόσια πανεπιστήμια, που θα συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού με κεντρικό σχεδιασμό και με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Με δημόσια πανεπιστήμια υποταγμένα στις κοινωνικές ανάγκες και όχι στη καπιταλιστική μηχανή. Με συνεχή δωρεάν επιμόρφωση των επιστημόνων του κλάδου (στη περίπτωσή μας των ιχθυολόγων με πτυχίο εννοείται…).

   4)  ένα δημόσιο φορέα τροφίμων που θα ελέγχει πλήρως τα σημεία πώλησης με δημοκρατικό εργατικό  έλεγχο στην επάρκεια, στη διάθεση και στον έλεγχο των τιμών.

   5) την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών επιβίωσης που προβάλλουν τα συλλογικά όργανα αυτών που παράγουν τον πλούτο για να υπάρχουν όροι παραμονής στην ύπαιθρο και στη θάλασσα.

  6) την περιβαλλοντική προστασία, τη δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία. Την ανάπτυξη και ανάδειξη των τοπικών πολιτισμών μέσω των παραγόμενων προϊόντων.

 

Προτείνουμε ένα πρόγραμμα πάλης (στον αγροτοδιατροφικό τομέα στον οποίο εντάσσεται η ιχθυοκαλλιέργεια), το οποίο αποτελεί κομμάτι του συνολικού αντικαπιταλιστικού μας προγράμματος που έρχεται σε ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και ανοίγει ένα άλλο δρόμο παραγωγής.

 

     Αυτές είναι περιληπτικά οι θέσεις μας και καλό είναι να μην πιάνει ο «κ.» Στελακάτος την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Θεσπρωτίας στο στόμα του. Η δικαστική του αντιπαράθεση με ιχθυοκαλλιεργητές που δεν είναι μέλη μας άλλα συγγενείς μελών μας, είναι δικό του πρόβλημα και όχι δικό μας... Δεν υπερασπιζόμαστε συκοφάντες τραμπούκους και ψεύτες. Η δικαστική του αντιπαράθεση όμως με εργαζόμενες/ους στις/στους οποίες/ους έχει ασκήσει λεκτική βία και όχι μόνο είναι και δικό μας πρόβλημα (είμαστε άλλωστε φανατικά αντίθετοι και με την έμφυλη βία...).  Πρόβλημά μας είναι επίσης και η βίαιη διάλυση φοιτητικών εκλογών και άλλα κατορθώματα … που εμείς δεν τα λύνουμε στα δικαστήρια αλλά τα λύνουμε με πολιτικό–ιδεολογικό και οργανωτικό τρόπο όποτε χρειαστεί…

                                                                                                                             

                                                                                                         ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Θεσπρωτίας

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 29/03/2021 - 10:45

Συνεδρίαση της ολομέλειας των ΤΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας, 14/3

Δελτίο Τύπου Πάτρα 14/03/2021

 

Συνεδρίαση της ολομέλειας των ΤΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας

 

Την Κυριακή 7 Μάρτη πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης , ολομελειακή συνεδρίαση των Τοπικών Επιτροπών της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α Πάτρας . Δεκάδες αγωνιστές της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α έθεσαν ως κοινή συνισταμένη της συζήτησης τους και ως στόχο να σηκώσουν το γάντι απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης- κεφαλαίου ανταποκρινόμενοι στα σύγχρονα καθήκοντα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στη μάχη για υγεία – μόρφωση – ζωή –δουλεία – ελευθερίες .

 

Με την πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και τη διπλή κρίση , τόσο υγειονομική όσο και οικονομική να δρα σαν καταλύτης δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα διεθνώς , οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και ευρύτερα το λαϊκό εργατικό κίνημα είναι αναγκαίο να αντιπαρατεθούν:

 

Τόσο με τα ιδιοτελή συμφέροντα της αστικής τάξης που ιεραρχεί την όσο το δυνατόν απρόσκοπτη κερδοφορία εν μέσω πανδημίας αφήνοντας το ΕΣΥ ανοχύρωτο και επιστρατεύοντας ένα βαθιά ταξικό και αντιλαϊκό lockdown που αδυνατεί να περιορίσει την εξάπλωση του ιού ενώ ταυτόχρονα επιφέρει ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία.

 

Όσο και με το σύνολο των στρατηγικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται «μέσα στη νύχτα της πανδημίας» και επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια νέα στροφή στην εργοδοτική ασυδοσία , την ελαστικοποίηση όρων και ωραρίων , την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, να διαμορφώσουν ένα νέο εκπαιδευτικό χάρτη με πόρτες ορθάνοιχτες για την καπιταλιστική κερδοφορία αλλά ερμητικά κλειστές για την ταξικά πληττόμενη νεολαία , μια νέα «κανονικότητα» περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και του δικαιώματος στον αγώνα.

Οι δυνάμεις της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α πανελλαδικά κατόρθωσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις περισσότερες από τις κρίσιμες μάχες του προηγούμενου διαστήματος και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Στηρίζοντας αλλά προωθώντας πρωτοβουλίες μαζικής αγωνιστικής συσπείρωσης στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, εκεί που ζει και αναπνέει η νεολαία.

Καλώντας ταυτόχρονα σε συστράτευση τις μαχόμενες δυνάμεις της αριστεράς και του κινήματος για την κλιμάκωση του μαζικού και οργανωμένου αγώνα για ψωμί, παιδεία, υγεία, ελευθερίες.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας με αναβαθμισμένες κινηματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

Με μαζικό κίνημα ανατροπής να ανατρέψουμε την άθλια πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ. Με καταλύτη τη συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων, αγωνιστών/τριών και ένα συνεκτικό αντικαπιταλιστικό πολιτικό μέτωπο μάχηςνα ανοίξουμε το δρόμο για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης, για να ανθίσει μια νέα σύγχρονα κομμουνιστική προοπτική.

 

Θεωρούμε αναγκαία την επανεκκίνηση της συζήτησης στο εσωτερικό των ΤΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να εξοπλιστεί το δυναμικό του μετώπου μπροστά στις κρίσιμες μάχες της επόμενης περιόδου. Για αυτό το λόγο ζητάμε την άμεση συνεδρίαση του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για τη διαμόρφωση μιας αναβαθμισμένης πρότασης αγώνα και συσπείρωσης δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής, ανατρεπτικής και αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς.

 

 

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΠΑΤΡΑΣCategories: Αποφάσεις ΕπιτροπώνΗμερομηνία: 29/03/2021 - 10:30

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Κάτω τα χέρια από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους μας!

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Κάτω τα χέρια από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους μας!

Με μεγάλη αγανάκτηση και οργή, καταγγέλλουμε δημόσια το πρωτοφανές περιστατικό του ξυλοδαρμού της συντρόφισσάς μας Σ.Σ. στο πάρκο του Άι Γιώργη, από θρασύτατο φασιστοειδές.

Η συντρόφισσα, γνωστή στην τοπική κοινωνία για τη φιλοζωική της δράση, έχει αναλάβει εδώ και πολύ καιρό εθελοντικά μαζί με άλλα άτομα, τη σίτιση των γατών σε διάφορα μέρη της πόλης των Τρικάλων.

Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας καθημερινής της δράσης, στο πάρκο του Άι Γιώργη, διαπίστωσε έναν νεαρό άντρα, να προσπαθεί να κατεβάσει από το δέντρο μία τρομαγμένη γάτα, για να (σύμφωνα με τα λεγόμενά του) της επιτεθεί ο σκύλος του, τον οποίο εκπαιδεύει να ορμά στις γάτες και να τις κατασπαράζει!!! Αποτέλεσμα της παρατήρησης που του έκανε, στην προσπάθειά της να προστατεύσει τη γάτα, ήταν να δεχθεί άνανδρη - ανηλεή επίθεση και βάρβαρο ξυλοδαρμό.

Δηλώνουμε απερίφραστα τη συμπαράστασή μας στη συντρόφισσα και προειδοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση πως δε θα ανεχθούμε να σηκώνεται χέρι πάνω σε κανέναν σύντροφο και συντρόφισσά μας.

Καλούμε τέλος, τις φιλοζωικές οργανώσεις, τις συλλογικότητες αλληλεγγύης και την τοπική κοινωνία συνολικά, να αποδοκιμάσει και να καταγγείλει αυτό το πρωτοφανές περιστατικό, να απομονώσει τον δράστη και να υψώσει ασπίδα προστασίας στο θύμα αυτής της πρωτοφανούς βάρβαρης επίθεσης.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΤΡΙΚΑΛΩΝCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 26/03/2021 - 20:30

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στηρίζει τη συγκέντρωση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τον αυταρχισμό, Σαβ. 27/3, 12μ, Λευκός Πύργος

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στηρίζει τη συγκέντρωση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τον αυταρχισμό, Σαβ. 27/3, 12μ, Λευκός Πύργος

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στηρίζει τη συγκέντρωση σωματείων και φορέων της πόλης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μάρτη στις 12μ στο Λ. Πύργο με κεντρικά αιτήματα:

Δεν θέλουμε αστυνομοκρατία και καταστολή. Θέλουμε δωρεάν υγεια-παιδεια και κοινωνικά δικαιώματα.

• δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Μαζικές προσλήψεις στην υγεία – ανέγερση νοσοκομείων και άνοιγμα νέων ΜΕΘ. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. μαζικά δωρεάν τεστ. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

• άνοιγμα σχολείων και πανεπιστήμιων με μέτρα προστασίας και όχι αστυνομίας. Κάτω ο ν. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών. Ανέγερση νέων σχολείων

• όχι στην αστυνομοκρατία στις γειτονιές μας και τα πρόστιμα. Όχι στους περιορισμούς των μετακινήσεων, εφόσον τηρούνται μέτρα προστασίας.

• καμία απαγόρευση συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, απεργιών.

• να έρθουν τώρα νεα λεωφορεία και να τελειώσει το αίσχος του συνωστισμού στον ΟΑΣΘ.

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 26/03/2021 - 20:30

Η θανατερή κυβερνητική αποτυχία και ένα (ακόμη) σκάνδαλο [του Γιώργου Ράγκου]

Η θανατερή κυβερνητική αποτυχία και ένα (ακόμη) σκάνδαλο  του Γιώργου Ράγκου Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ.   Είμαστε ήδη στον πέμπτο μήνα του δεύτερου lockdown και το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Στην έναρξη του δεύτερου lockdown, στις 7/11, οι νεκροί ήταν 740 και οι διασωληνωμένοι 207, ενώ στις 25/3 οι νεκροί ήταν 7.701 και οι διασωληνομένοι πάνω από 700.    Στη περίοδο, δηλαδή, του πιο παρατεταμένου lockdown στην Ευρώπη έχουν πεθάνει περίπου 7.000 άτομα, κατά μ.ο. πάνω 50 άτομα κάθε μέρα. Είναι σαν να έχουμε μία τραγωδία σαν το Μάτι κάθε δύο μέρες. Τα χειρότερα εξακολουθούν να είναι μπροστά μας αφού ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται σταθερά από το 6% έως το 12% και ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι στο 1,10. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις προηγούμενες βδομάδες θα οδηγήσει περισσότερους ασθενείς στα νοσοκομεία και ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων θα αυξηθεί κατακόρυφα.    Τίποτα δεν μπορεί να κρύψει, επίσης, και τον πανικό από τα αδιέξοδα της κυβέρνησης. Από τη μία η οργή του κόσμου ξεχειλίζει και απειλεί να την πνίξει και από την άλλη τα κυβερνητικά σχέδια για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και, κυρίως, της "βαριάς βιομηχανίας" του τουρισμού πάνε περίπατο. Με όλη την Ελλάδα να είναι στο κόκκινο και στο βαθύ κόκκινο, όσα επικοινωνιακά τρυκ και να κάνει η κυβέρνηση δύσκολα μπορεί να πείσει ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν "ασφαλή τουριστικό προορισμό".   Την Παρασκευή 19 Μάρτη, εμφανίστηκε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σκέρτσος για να μας πει ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που βλέπουμε και ζούμε αλλά, αντίθετα, δήλωσε ότι παρ' όλο που τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν "σωστά και έξυπνα" αυτά δεν δουλέψανε επειδή φταίει ο κόσμος που κουράστηκε (από τα τόσα "σωστά και έξυπνα" μέτρα), γίνανε και πολλές διαδηλώσεις, είχαμε και αυτές τις μεταλλάξεις του ιού...      Τι ανακοίνωσε, όμως, η κυβέρνηση; Μήπως ότι θα ενισχύσει το ΕΣΥ που έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια του; Μήπως ότι θα φτιάξει νέες ΜΕΘ και θα επιτάξει την ιδιωτική Υγεία για να μην πεθαίνει ο κόσμος διασωληνωμένος στα ράντζα έξω από τις ΜΕΘ; Όχι, βέβαια. «Έχουμε επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις μας» δήλωσε, χωρίς ντροπή, ο Σκέρτσος, "δεν χρειάζονται άλλες ΜΕΘ" δηλώνει ο Γεραπετρίτης, που πριν από μερικούς μήνες δήλωνε ότι "όσο περισσότερες ΜΕΘ τόσοι και περισσότεροι θάνατοι". Την ίδια στιγμή, όχι μόνο αρνείται να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά απολύει και γιατρούς, όπως τον Κώστα Καταραχιά και μετατρέπει το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο σε αποκλειστικά covid περιστατικών. Μετατρέπει το ΕΣΥ σε ΕΣΥ μίας νόσου σπρώχνωντας, έτσι, τους υπόλοιπους ασθενείς στην ιδιωτική Υγεία. Μήπως ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέτρα για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ ή θα κάνει ελέγχους στους εργασιακούς χώρους για το αν τηρούνται μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους; Όχι βέβαια. Γι’ αυτά δεν υπάρχουν λεφτά.   Τα νέα μέτρα (η "έξυπνη χαλάρωση" όπως την είχε προαναγγείλει ο Μητσοτάκης στο CNN) είναι η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των εκκλησιών, η «βαλβίδα αποσυμπίεσης στη κούραση του κόσμου» είναι η αλλαγή του ωραρίου κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα (από την «έξυπνη» απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6μμ στην «ευελιξία» της απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9μμ) και το κάλεσμα να πηγαίνει ο κόσμος σε πάρκα και πλατείες, από τις οποίες, βέβαια, τον έδιωχνε με τη βία η αστυνομία πριν από δύο βδομάδες, και το, χωρίς κανένα σχέδιο προστασίας των εργαζόμενων σ' αυτά, άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων.     Το "κερασάκι στη τούρτα" ήταν, όμως, η ανακοίνωση για καθολική δωρεάν(;) χορήγηση self-test ανίχνευσης του ιού, από τον Απρίλιο, μέσω των φαρμακείων (τα οποία και δεν τα ενημέρωσε), φυσικά αποκλείοντας τους πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν ΑΜΚΑ.    Είναι μία (ακόμη) επικοινωνιακή απάτη και ένα (ακόμα) σκάνδαλο.   Το πρωί της Τετάρτης 24/3, η Siemens λαμβάνει έγκριση καταχώρησης των self test της στην λίστα BfArM. Η εταιρεία έχει παράξει εκατομμύρια από αυτά. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 24/3, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (!) και η Πολιτική Προστασία (!) προχώρησαν σε Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την «επείγουσα προμήθεια έως και 10 εκατομμυρίων ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία self-testing», με διαδικασίες fast track και καταληκτική ημερομηνία προσφορών τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 27/3. Στη προκήρυξη αναφέρεται πως τα δέκα εκατομμύρια τεστ θα πρέπει να παραδοθούν μέσα σε επτά (!) ημέρες. Η προκήρυξη αναφέρει πως απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι η εταιρεία να έχει έγκριση καταχώρησης των self test της στην λίστα BfArM. Λίγα λεπτά αργότερα εκδίδεται «Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης» που δημοσιεύτηκε μέσα στη νύχτα στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Προμηθεύς), με την οποία ανακοινώνεται πως εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης ύψους 40.000.000 ευρώ για την πληρωμή των 10.000.000 τεστ, γεγονός που σημαίνει πως το τεμάχιο εκτιμάται σε τιμή 4 ευρώ.   Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα πρόγραμμα self test και φωτογραφίζει ακριβώς και ποια εταιρία θα το τρέξει και πόσο ακριβώς θα κοστίσει.    Αλλά, πέρα από ένα ακόμα σκάνδαλο, η κυβέρνηση θέλει, με την κατ' οίκον αυτοεξέταση για κορονοϊό (λες και είναι τεστ εγκυμοσύνης), να αναγάγει σε "ατομική ευθύνη" και την ιχνηλάτηση και τον έλεγχο διασποράς του ιού. Σε λίγο θα μας ζητάει να διασωληνωνόμαστε και μόνοι μας στα σπίτια μας.   Ήδη από την αρχή της πανδημίας, ένα από βασικά αιτήματα ήταν η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, με μαζικά, δωρεάν και αξιόπιστα τεστ, η έγκαιρη κεντρική καταγραφή και διαχείριση των αποτελεσμάτων με συνέπεια την επιτήρηση των κρουσμάτων ώστε να μειωθεί η διασπορά του ιού. Οι χώρες της ΝΑ Ασίας που το κάνανε από την πρώτη στιγμή σχεδόν μηδενίσανε τα κρούσματα. Την ίδια περίοδο, βέβαια, ο Τσιόδρας δήλωνε ότι είναι "αδύνατος, λανθασμένος και σπατάλη πόρων ο μαζικός έλεγχος" (bit.ly/3lCMVMx). Στους 13 μήνες της πανδημίας, η Ελλάδα ήταν από τις χώρες με τα λιγότερα τεστ ανά κάτοικο στην ΕΕ και η μοναδική στο κόσμο που είχε παράλληλα συστήματα καταγραφής.    Η χρήση των self-test, όπως την ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των λίγων τεστ που καθημερινά διενεργούνται από τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας, όχι μόνο δεν θα συμβάλλει στη στοχευμένη πρόληψη της διασποράς, αλλά θα αλλοιώνει ακόμα περισσότερο και αυτή την (ήδη προβληματική) εικόνα που έχει ο ΕΟΔΥ και ενημερώνει τις όποιες επιτροπές ειδικών καθώς όπως ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική η δήλωση αποτελεσμάτων των self test. Έτσι, αν κάποιος είναι θετικός δεν υποχρεούται να το δηλώσει για να καταγραφεί στα ημερήσια κρούσματα του ΕΟΔΥ και να ξεκινήσει ιχνηλάτηση στις επαφές του αντίστοιχα. «Εμείς πιστεύουμε πάρα πολύ στην ατομική ευθύνη και στο ότι ο κάθε συμπολίτης μας καλό θα ήταν να το δηλώσει» υποστήριξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.   Ακόμα και ο (υπεράνω πάσης υποψίας) Ηλίας Μόσιαλος δήλωνε στο ΣΚΑΙ: «Είναι αυτά τα τεστ αξιόπιστα; θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν αυτά έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ ή τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ή άλλων αξιόπιστων οργανισμών... Γνωρίζουμε ότι αυτά τα τεστ δεν είναι πολύ έγκυρα στους ασυμπτωματικούς, πιθανώς και στους προσυμπτωματικούς... αυτά δεν είναι ιδιαιτέρως έγκυρα όταν το ιικό φορτίο δεν είναι πολύ αυξημένο, όπως επίσης τίθεται θέμα εγκυρότητας για όσους έχουν συμπτώματα και έχουν περάσει 5-7 ημέρες». Ενώ το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) δηλώνει ότι «...η μεταφορά της ευθύνης αναφοράς των αποτελεσμάτων των τεστ, από τους επαγγελματίες και τα εργαστήρια στους ιδιώτες, μπορεί να οδηγήσει στη μη αναφορά και καταγραφή τους, με αποτέλεσμα μέτρα, όπως η ιχνηλάτιση και η καραντίνα των επαφών, να αποτελoύν ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση... Μπορεί να επηρεαστούν τα τρέχοντα δεδομένα ελέγχου για τη μετάδοση του Covid-19, ενώ μια πρόσθετη πρόκληση είναι ότι τα δείγματα από τα self-test δεν θα είναι διαθέσιμα για την παρακολούθηση των ανησυχητικών παραλλαγών».  Η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής να εξηγεί, σε ανακοίνωση της, ότι όχι μόνο είναι λάθος μία τέτοια διαδικασία, αλλά εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους για τον πληθυσμό. Όπως τονίζει: "θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει η δωρεάν διάθεση αυτών των τεστ να γίνει μέσω επισήμων δομών, όπως τα κέντρα υγείας, οι ΤΟΜΥ, τα ΠΕΔΥ και τα βιοπαθολογικά εργαστήρια, ώστε οι έλεγχοι αυτοί να γίνονται όπως πρέπει, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας, και έπειτα να μπορούν να δηλωθούν τα αποτελέσματα στο Εθνικό Μητρώο Covid για την επιτήρηση και τον έλεγχο της πανδημίας".   Έτσι, η μοναδική ελπίδα που έχει απομείνει σ' αυτή την κυβέρνηση είναι ο εμβολιασμός. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών θα μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά κυρίως, σε συνδυασμό με την αύξηση του εμβολιασμού σε Ευρώπη και Βρετανία, θα "ανοίξει" τον τουρισμό. Η πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ικαρία, ανεξάρτητα ότι κατέληξε σε φιάσκο, είχε σκοπό να δείξει ότι οι εμβολιασμοί στα νησιά έχουν προτεραιότητα για να μπορούν να φιλοξενήσουν τουρίστες. Ταυτόχρονα ανακοινώνει κάποια μικρά νησιά ως "covid free".    Αλλά και σ' αυτό το κομμάτι τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά και για την Ελλάδα και για την ΕΕ. Ο εμβολιασμός στην ΕΕ προχωράει με ρυθμούς χελώνας. Η εικόνα που δίνει το Politico (politi.co/3f5ce8S) είναι ότι μέχρι στις 20/3 έχει εμβολιαστεί (έστω και με μία δόση) μόλις το 9,4% στην Ελλάδα ενώ στην ΕΕ το 8,9% την ίδια στιγμή που στη Βρετανία και στις ΗΠΑ τα νούμερα είναι 40,5% και 34,1% αντίστοιχα. Θεωρητικά, η ΕΕ αναμένει τουλάχιστον 360 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Το πόσες τελικά θα έρθουν μένει να φανεί. Το Politico πάντως αναφέρει (με βάση τον αλγόριθμο που έχει δημιουργήσει) ότι αν συνεχίσει η ΕΕ να εμβολιάζει τον πληθυσμό της με τον παρόντα ρυθμό τότε η περίφημη ανοσία πηγαίνει για τα μέσα του 2022 και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι τα παρόντα εμβόλια καθιστούν αποτελεσματικά στις υπάρχουσες ή σε νέες μεταλλάξεις του ιού (πράγμα που δεν είναι καθόλου σίγουρο).   Αυτό το μπάχαλο του εμβολιασμού έχει οδηγήσει σε πολιτική κρίση και μέσα στα κράτη-μέλη αλλά και στην ίδια την ΕΕ. Από το "είμαστε όλοι μαζί" και τον "κεντρικό σχεδιασμό για την προμήθεια και διανομή των εμβολιών εντός της ΕΕ", περάσαμε στον πόλεμο με την AstraZeneca (και στις παλινωδίες ως προς την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου της) και τώρα μία σειρά από χώρες (με πρώτη τη Γερμανία) προσπαθούν να κλείσουν μόνες τους συμφωνίες για το ρώσικο και τα κινέζικα εμβόλια.    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δηλώνει ότι θα ζητήσει να σταματήσουν οι εξαγωγές εμβολίων, που παράγονται εντός ΕΕ, σε χώρες που δεν έδειξαν «αμοιβαιότητα» στην ΕΕ. Ο στόχος είναι ξεκάθαρα η Βρετανία.  Ο εμβολιασμός στη Βρετανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή εμβολίων εντός της ΕΕ. Η ΕΕ εξήγαγε 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη Βρετανία μεταξύ 30/1 και 16/3 χωρίς να πάρει πίσω ούτε μία δόση. Όμως, η απαγόρευση των εξαγωγών θα οδηγήσει σε συνολική μείωση της παραγωγής των εμβολίων και σε εμπορικό πόλεμο. Αν γίνει κάτι τέτοιο, ο Guardian υπολογίζει ότι, το πρόγραμμα εμβολιασμού της Βρεατνίας θα πάει πίσω τουλάχιστον για 2 μήνες.    Πολλές από τις αλυσίδες εφοδιασμού που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες για την παραγωγή και διανομή εμβολίων είναι περίπλοκα παγκόσμιες. Η αμερικανική Moderna παράγει συστατικό του εμβολίου της στην Ελβετία, γεμίζει και ολοκληρώνει τις δόσεις στην Ισπανία και το αποστέλλει από εκεί σε όλους τους αγοραστές εκτός των ΗΠΑ. Η Pfizer έχει όλη την, εκτός ΗΠΑ, παραγωγή της εντός της ΕΕ.     Αλλά είναι σίγουρο ότι η απαγόρευση των εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ θα σημαίνει και αντίποινα προς την ΕΕ. Τα νανοσωματίδια λιπιδίων που είναι απαραίτητα για το εμβόλιο mRNA της Pfizer και της Moderna προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ και κυρίως από τη Βρετανία. Αν η Βρετανία κλείσει αυτή την κάνουλα, τότε η Pfizer και η Moderna δεν θα μπορούν να παρασκευάσουν εμβόλια.     Και δεν είναι μόνο η αντιπαράθεση της ΕΕ με τη Βρετανία. Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο, το ινδικό Ινστιτούτο Serum, έχει ήδη διαμαρτυρηθεί ότι η πολιτική εξαγωγών των ΗΠΑ περιορίζει τη ροή συστατικών που απαιτούνται για την παρασκευή εμβολίων. Ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον νόμο "περί αμυντικής παραγωγής" για να διασφαλίσει ότι οι κατασκευαστές εμβολίων για Covid-19 εντός των ΗΠΑ θα λαμβάνουν κατά προτεραιότητα όλες τις προμήθειες και την παραγωγική ικανότητα που χρειάζονται. Αυτό δεν σημαίνει μόνο φραγμό στην εξαγωγή απαραίτητων υλικών για την κατασκευή εμβολίων Covid-19 εκτός των ΗΠΑ αλλά, επιπλέον, και τη διακοπή στη παραγωγή φαρμάκων για άλλες ασθένειες που είτε απαιτούν μερικά από τα ίδια συστατικά που χρησιμοποιούνται για τα εμβόλια είτε δεν "χωράνε" να μπουν στην αλυσίδα παραγωγής. Σε επιστολή προς τα αμερικάνικα νοσοκομεία που στάλθηκε τον Φεβρουάριο, η Pfizer προειδοποίησε για «βραχυπρόθεσμες διακοπές εφοδιασμού» σε φάρμακα «λόγω της αυξημένης παραγωγής εμβολίων».    Σε αυτή την εικόνα θα πρέπει να προσθέσουμε και τον αποκλεισμό του λεγόμενου "Τρίτου Κόσμου" από τον εφοδιασμό των εμβολίων. Οι μεγάλες πλούσεις χώρες (και η ΕΕ μέσα σ' αυτές) έχουν προεξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος από τα προς παραγωγή εμβόλια. Ποσότητες πολλαπλάσιες από αυτές που έχουν ανάγκη.    Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος των ανταγωνισμών ανάμεσα στα κράτη και στις Big Pharma που διατηρούν τις παντέντες των εμβολίων. Όσο η παγκόσμια πορεία του εμβολιασμού εξαρτάται από αυτό το κύκλωμα το μόνο σίγουρο είναι ότι η διαδιικασία εμβολιασμού θα αποτύχει, ο ιός θα συνεχίζει να θερίζει και οι μεταλλάξεις του ιού, που θα εξελίσσονται, θα μειώνουν την όποια αποτελεσματικότητα ακόμα και των υπαρχόντων εμβολίων. Και πάλι από την αρχή αλλά με χειρότερους όρους. Για να σώσουμε τις ζωές μας, αυτόν το φαύλο κύκλο πρέπει να τον σπάσουμε.  Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 26/03/2021 - 20:30

"Δημόσια Υγεία και όχι αστυνομία - Κάτω τα χέρια από τα σωματεία". Εκδήλωση-Συζήτηση, Κυριακή 28/3 (6μμ)

 

Την Κυριακή 28/3, στις 6μμ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργανώνει μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: "Δημόσια Υγεία και όχι αστυνομία - Κάτω τα χέρια από τα σωματεία".   Ομιλητές/τριες: Κώστας Καταραχιάς - πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, Δάφνη Κατσίμπα - πρόεδρος ΕΝΙΘ, Πάνος Παπανικολάου γενικός γραμματέας ΟΕΝΓΕ.    Τα στοιχεία για να συνδεθείτε στην πλατφόρμα Zoom https://tinyurl.com/ygeia-oxi-astynomia  Meeting ID: 891 3656 0007 Passcode: 391755  

Κατεβάστε την προκήρυξη (αρχείο .pdf, 331KB)

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ Κ. ΚΑΤΑΡΑΧΙΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΧΙ Ο ΛΑΟΣ!

Ενώ η πανδημία καλπάζει η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει εκατοντάδες  ανθρώπους να διασωληνώνονται στους θαλάμους των νοσοκομείων, έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι σκέτη πρόκληση που τροφοδοτεί την οργή των εργαζόμενων να βγαίνουν υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη και να λένε για «έξυπνα και σωστά μέτρα» που τάχα έχουν πάρει και ότι δεν χρειάζονται άλλες ΜΕΘ. Είναι πρόκληση οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για …κατ’ οίκον αυτοεξέταση με (άχρηστα) self tests και με φωτογραφικό διαγωνισμό για να τα αγοράσει από τη Siemens. Η κυβέρνηση θέλει να σταματήσει και αυτά τα λίγα test που κάνουν που κάνουν οι Δημόσιοι Φορείς Υγείας για να ωραιοποιήσει την εικόνα των κρουσμάτων μπροστά στο άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού μεταθέτοντας στην «ατομική ευθύνη» ακόμα και την ιχνηλάτηση του ιού. Σε λίγο θα μας ζητάνε να διασωληνωνόμαστε και στα σπίτια μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πολιτεύεται με βάση τις «εντολές των επιστημόνων», όπως λέει, αλλά με βάση τις ταξικές της επιλογές για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.  Εχει  λεφτά να προσλάβει χιλιάδες αστυνομικούς, αλλά όχι υγειονομικούς. Eδωσε τζάμπα λεφτά στην AEGEAN αλλά όχι στα ασφαλιστικά ταμεία.  Απειλεί ότι θα φέρει για ψήφιση το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη για την κατάργηση του 8ωρου και την απαγόρευση της απεργίας! Kυβερνά με το γκλομπ του αστυνόμου και με την βία των καλοταϊσμένων καναλαρχών.   

Αντί να επιτάξει εδώ και τώρα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, κάνει πλάτες στους κλινικάρχες, Αντί να κάνει άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μεταφέρει τους εξοντωμένους γιατρούς, αρκετές φορές και άσχετων ειδικοτήτων, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.  Αντί  να πάρει μέτρα ελέγχου της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς και να φτιάξει τις συγκοινωνίες  αφήνει ασύδοτους του εργοδότες, κρατάει κλειστά τα μικρομάγαζα στην γειτονιά και απαγορεύει την βόλτα, επιβάλλοντας μια ζωή «δουλειά-σπίτι».

Αντί να ενισχύσει πλήρως τους άνεργους, όσους βρέθηκαν με αναστολή σύμβασης, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μικρά μαγαζιά που στενάζουν και οδηγούνται στην καταστροφή, δίνει ψίχουλα ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των επιδοτήσεων πηγαίνει στις μεγάλες εταιρείες για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.  

Αντί να πάρει μέτρα για να ανοίξει με ασφάλεια η εκπαίδευση (15 μαθητές ανά τάξη, βελτίωση των υποδομών) κρατάει σχολεία και πανεπιστήμια κλειστά, επιβάλλει το αίσχος της τηλεκπαίδευσης, διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, πετάει τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων έξω απ’ την Ανώτατη Εκπαίδευση, με την Ενιαία Βάση Εισαγωγής και φέρνει την αστυνομία μέσα στις σχολές.

Αυτήν την εγκληματική πολιτική θέλει να κρύψει η κυβέρνηση, με την πολιτική πρωτοφανούς βίας και αυταρχισμού που ακολουθεί,  το χτύπημα των διαδηλώσεων, την  προσπάθεια απαγόρευσης  των συγκεντρώσεων, τις διώξεις πρωτοπόρων αγωνιστών και συνδικαλιστών σε όλη την Ελλάδα, με το χτύπημα του συνδικαλισμού στην Υγεία και παντού. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές τις μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για το ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα των συνδικάτων, του συνδικαλισμού, και του δικαιώματος στην απεργία.

Γι’ αυτό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζόμενων και του σωματείου του Αγ. Σάββα για να μην απολυθεί ο Κ. Καταραχιάς, και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική στάση εργασίας που έχουν κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ για την Τρίτη 30 Μάρτη.

 

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παλεύει να γενικευτούν, να κλιμακωθούν οι αγώνες για την  ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου, της κυβέρνησης της ΝΔ και της συναίνεσης των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

Με ριζοσπαστικούς αγώνες, με πολιτικοποιημένο εργατικό και λαικό κίνημα στα χέρια των εργαζόμενων, που δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία τύπου ΓΣΕΕ, που έχει κατεβάσει ρολά!!

Με ανατρεπτική κοινή δράση όλων των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος και της αριστεράς.

Με πλατιά πολιτική συσπείρωση πάνω σε ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα  που βάζει το δικαίωμα στο ψωμί, την υγεία, την ελευθερία, πάνω από τα κέρδη, τον ανταγωνισμό, την αγορά. 

Παλεύουμε για:

 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους.  Προσλήψεις ΤΩΡΑ των γιατρών και των νοσηλευτών που περιμένουν. -Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ελεγχος εμβολίων και της διαδικασίας εμβολιασμών από τους εργαζόμενους στον κλάδο της Υγείας. Λεφτά για την Υγεία - όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς, κεφάλαιο, αστυνομία.

 

 • Να δοθούν άσυλο, στέγαση, χαρτιά και ΑΜΚΑ σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη. Να μπουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και να έχουν δωρεάν πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία.

 

 • Αυστηρά μέτρα στους χώρους εργασίας για την προστασία εργαζομένων και πολιτών.  Άμεση ενίσχυση των Μέσων Μαζικής μεταφοράς, ώστε να μην είναι χώροι υπερμετάδοσης κορονοϊού.  

 

 • Πλήρης αποκατάσταση των απωλειών για εργαζόμενους, άνεργους, φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και μικροεπαγγελματίες. Διαγραφή των χρεών σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές,  για το διάστημα που κράτησε η πανδημία. Βαριά φορολογία των τραπεζών και των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων.

 

 • Να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα Χατζηδάκη. Αυξήσεις στον βασικό μισθό, πλήρεις ΣΣΕ. Επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό, χωρίς προϋποθέσεις.

 

 • Να μην εφαρμοστεί ο Νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοίδη. Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

 

 • Όχι στην καταστολή και τους αντιδημοκρατικούς Νόμους. Να διαλυθούν εδώ και τώρα τα ΜΑΤ και η ΔΡΑΣΗ. Να καταργηθούν οι νόμοι απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και το φοιτητικό κίνημα που έχουν τσαλακώσει τις απαγορεύσεις του Χρυσοχοϊδη και τον αντιδραστικό νόμο της Κεραμέως, μαζί με τους χιλιάδες που βγήκαν στους δρόμους ενάντια στο κρατικό αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία, με τους εργαζόμενους/ες που παλεύουν να μην πληρώσουν με τις ζωές τους, τις συνθήκες εργασίας, τις συντάξεις και τους μισθούς τους τα σπασμένα της κρίσης του συστήματος του κέρδους.

Αντίπαλος της κυβέρνησης δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν κυβέρνηση προσπαθεί να το «αναδείξει» σε.. «υποκινητή» των αγώνων. Έχει ψηφίσει την πλειοψηφία των νομοσχεδίων της ΝΔ,  μήνες τώρα έχει στάση υποταγής και «νομιμοφροσύνης» στις κυβερνητικές απαγορεύσεις, έχει πολιτική συναίνεσης στη ΝΔ. Στην ίδια και χειρότερη κατεύθυνση κινείται το ΚΙΝΑΛ.  Η λογική της «δημοκρατικής κυβέρνησης» που αρχίζουν να προβάλλουν οι δυνάμεις αυτές είναι μια χειρότερη επανάληψη της «αριστερής κυβέρνησης» που καμιά λύση δεν έδωσε.

Να φράξουμε το δρόμο στην ακροδεξιά του Βελόπουλου και των φασιστικών ομάδων που θέλουν να σηκώσουν κεφάλι εξαιτίας της ρατσιστικής, εθνικιστικής και πολεμοκάπηλης πολιτική της κυβέρνησης.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε στις 30 Μάρτη και συνεχίζουμε με αγωνιστική, απεργιακή κλιμάκωση παντού! Ολοι/ες στην προσυγκέντρωση στις 12 μεσ. στον Αγ. Σάββα 1.00 μμ στο υπουργείο Υγείας!

Η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας είναι αποτυχία του ίδιου του καπιταλισμού! Τώρα είναι η ώρα για μια άλλη εναλλακτική, μαζική, αντικαπιταλιστική ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και ενάντια στο σύστημα που γεννά πανδημίες, φτώχεια, ρατσισμό και καταστροφή!

 

 

Categories: ΕκδηλώσειςΔρασεις-Εκδηλωσεις: Δρασεις-ΕκδηλωσειςΗμερομηνία: 28/03/2021 - 20:15

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΟ ΣΑΒΑΤΟ 27/3 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ (1ο Δημοτικό), 12:00

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΟ ΣΑΒΑΤΟ 27/3  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΛΗΝΗΣ (1ο Δημοτικό),  12:00

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας η κοινωνία βρίσκεται στη δίνη που προκαλεί η χρεοκοπημένη και εγκληματική πολιτική της ΝΔ για την αντιμετώπισή της. Έχουν αφήσει το δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς τις αναγκαίες ΜΕΘ και μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς οργανωμένα τεστ και ιχνηλάτηση. Ο εμβολιασμός καθυστερεί τραγικά λόγω της κερδοσκοπίας των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών και του "εθνικισμού των εμβολίων" που βασιλεύει στην ΕΕ. Την ίδια ώρα ο κορονοϊός σαρώνει την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στη δουλειά, στο λεωφορείο, στα μικρά διαμερίσματα, στα στρατόπεδα, τα γηροκομεία, τις δομές των προσφύγων. Αυξάνει ο κόσμος που διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ ή μένει και πεθαίνει αβοήθητος.

Το κεφάλαιο βρήκε την ευκαιρία για να επιβάλλει την υπερεκμετάλλεση με την τηλεργασία, να χτυπήσει τα εργασιακά δικαιώματα, να κάνει πιο ταξικό το σχολείο και το πανεπιστήμιο με την τηλεκπαίδευση, να χτυπήσει τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους αυτοπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες. Νομοθετεί σειρά αντιδραστικών μέτρων, όπως την απαγόρευση των διαδηλώσεων, την εισβολή της επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ που θέλει να την επιβάλλει με την πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ ετοιμάζει νέα χτυπήματα στα εργασιακά, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.

Τα απανωτά λοκ ντάουν δεν προστατεύουν την εργαζόμενη πλειοψηφία από τον κορονοϊό, αλλά την αντιλαϊκή πολιτική από τις κοινωνικές αντιδράσεις. Επιχειρούν να βάλουν τη νεολαία στο γύψο με κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια, πλατείες, πνίγοντας τη νέα γενιά με τις απαγορεύσεις και τη μιζέρια του σπίτι-δουλειά. Θέλουν να βάλουν ακόμα και τις γειτονιές σε μόνιμη επιτήρηση της αστυνομίας με τον αστυνόμο υπέρτατη αρχή.

Φορτώνουν στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων το κόστος της διπλής υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης, διαγράφουν το μέλλον της νεολαίας. Η Ε.Ε. απαγορεύει τις μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών αλλά και στο εσωτερικό η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι μόνη σε αυτή την καταστροφική επιλογή: Έχει μαζί της τα μεγάλα συμφέροντα, τα ΜΜΕ του κατεστημένου, αλλά και το επίσημο πολιτικό σύστημα, ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-Βελόπουλο. Γι’ αυτό είναι εχθρικοί στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

 Ο σοκαριστικός, άγριος και απρόκλητος ξυλοδαρμός πολίτη στην Νέα Σμύρνη, οι κουκουλοφόροι ασφαλίτες που συλλαμβάνουν φοιτητές στο ΑΠΘ, οι επιθέσεις σε Χαλάνδρι, Πετράλωνα, Πανόρμου κ.α. αποτελούν καθημερινά στιγμιότυπα του κυβερνητικού αυταρχισμού και της κρατικής καταστολής.

Λέμε «Ως εδώ!» στον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή, να διεκδικήσουμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας σε όλες τις γειτονιές!

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις που γίνονται σε δεκάδες πόλεις της χώρας και σε πολλές γειτονιές της Αθήνας είναι ένα, ξεκάθαρο μήνυμα μαζικής καταδίκης από τον λαό και την νεολαία του βάρβαρου αυταρχισμού και της χρεοκοπημένης πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της φτώχιας.

Συνεχίζουμε. Με συλλογικό αγώνα απαιτούμε:

 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών χωρίς αποζημίωση στους κλινικάρχες. Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Πλήρη και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό. Προσλήψεις στο ΕΣΥ, άνοιγμα νοσοκομείων και ΜΕΘ.
 • Έξω η αστυνομία και τα ΜΑΤ από τις γειτονιές και τις πόλεις μας. Άμεση διάλυση των ΜΑΤ, της ομάδας ΔΕΛΤΑ και των δυνάμεων καταστολής.
 • Να σταματήσουν οι διώξεις και να αποσυρθούν οι κατασκευασμένες κατηγορίες στους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις.
 • Αυστηρά μέτρα στους χώρους εργασίας και άμεση ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ώστε να μην είναι χώροι υπερμετάδοσης κορωνοϊού.
 • Να μην περάσει η νέα αντεργατική και αντιασφαλιστική επιδρομή. Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο. Όχι στην πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της ανεργίας.
 • Να καταργηθούν οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και τα πρόστιμα, που όπως έχει αποδειχθεί δεν έχουν καμία υγειονομική αξία. Να διαγραφούν όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε αγωνιστές και στα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Categories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 26/03/2021 - 09:45

Καταγγελία Οργανώσεων Θεσσαλίας του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α.

Καταγγελία για τη δράση της αστυνομικής διεύθυνσης Καρδίτσας εναντίον αγωνιστών του κινήματος

 

Καταγγελία Οργανώσεων Θεσσαλίας του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α.:

Το βράδυ της Παρασκευής 5 Μαρτίου άνδρες του τμήματος ασφαλείας Καρδίτσας, «περίμεναν» σε δρόμο κοντά στο σπίτι του τον Φώτη Μούστο μέλος του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, της Αριστερής Παρέμβασης στη Θεσσαλία, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μίας σειράς κινηματικών συλλογικοτήτων της περιοχής και προέδρου του Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων Καρδίτσας. Οι εν λόγω αστυνομικοί προσήγαγαν τον Φ.Μ. στην αστυνομική διεύθυνση Καρδίτσας, με εντολή του διοικητή του τμήματος ασφαλείας Σ. Τσιακανίκα. Στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Καρδίτσας ο κ. Τσακανίκας επιχείρησε να προσάψει μια σειρά ανυπόστατες κατηγορίες, εν είδει «παραινέσεως» με σαφή επιδίωξη την τρομοκράτηση. Μην έχοντας δε να προσάψει καμία αξιόποινη πράξη, σκαρφίστηκε θεωρίες συνομωσίας που καμία σχέση δεν έχουν με τη δράση του κινήματος της περιοχής, θίγοντας την προσωπικότητα, την ιδεολογία και την ανθρωπιά του συντρόφου.

Το εν λόγω περιστατικό εντάσσεται στη γενικευμένη επίθεση των μηχανισμών ασφαλείας, δίωξης και καταστολής που εξαπολύεται εδώ και καιρό από το αστικό κράτος εναντίον του κινήματος, της νεολαίας και των τάσεων ανατροπής της υφιστάμενης κοινωνικής και οικονομικής αντεργατικής- αντιλαϊκής. Έρχεται να συμπληρώσει μια πλειοψηφικά απονομιμοποιημενη κυρίαρχη πολιτική που υποσκάπτει μεθοδικά την υγεία, τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, τις λαϊκές ελευθερίες, των κοινωνικό πλούτο και το φυσικό περιβάλλον. Επιχειρεί να προλάβει τις εξεγερτικές κοινωνικές διεργασίες που θα βγάλει στο προσκήνιο η ίδια η οξυνόμενη καπιταλιστική κρίση και τα αδιέξοδα ενός συστήματος που για να διασωθεί αιματοκυλάει την κοινωνική πλειοψηφία σε όλα τα επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλία η δράση των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος που έχουν σηκώσει το γάντι σε μια σειρά μάχες ενάντια στα νέα εκμεταλλευτικά μοντέλα, φοβίζει τους κρατικούς μηχανισμούς. Τους φοβίζει η διάρκεια της αντιπαράθεσης, η εμπλοκή διαρκώς νέων αγωνιστών και κυρίως η διασάλευση της σιωπής νεκροταφείου που επιχειρούν να επιβάλλουν στην κοινωνία. Μα πάνω απ όλα τους φοβίζει η υπονόμευση σχεδίων ναυαρχίδων του ελληνικού καπιταλισμού στο ζήτημα των πανεπιστημίων και της εκπαίδευσης, του ενεργειακού πολέμου, του επιχειρηματικού «Pax Romana». Τους φοβίζει πως η φλόγα του λαού να ζήσει αλλιώς δεν έχει σβήσει ούτε από την ενσωμάτωση, ούτε από την καταστολή και την τρομοκρατία.

Η συγκεκριμένη κίνηση, έρχεται να προστεθεί στις αλλεπάλληλες προσπάθειες της αστυνομίας να τρομοκρατήσει τον κόσμο του αγώνα στην πόλη της Καρδίτσας, με χιλιάδες ευρώ πρόστιμα, απειλές, αναίτιες προσαγωγές σε ανύποπτους χρόνους στο αστυνομικό τμήμα και εκκενώσεις των πλατειών όπου υπάρχουν αγωνιστικές συγκεντρώσεις. Γεγονότα όπως εκείνα της Ν. Σμύρνης δεν είναι κάτι μακρινό για όσους τοπικά σκέφτονται ότι δεν τους αφορά, εάν δεν σηκώσουν τώρα το ανάστημά τους. Απαιτούμε τη διαγραφή των εξοντωτικών προστίμων που έχουν επιβάλει οι τοπικές και μη κατασταλτικές δυνάμεις σε αγωνίστριες και αγωνιστές και την παύση όλων των διώξεων σε βάρος τους.

Τις μεθοδεύσεις εναντίον του συντρόφου μας Φ. Μούστου, αγωνιστή που οι κατασταλτικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρό με διώξεις και για τη δράση του στο ζήτημα εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Άγραφα, αλλά και μέσω της κλήσης του «να δώσει εξηγήσεις» για την συγκέντρωση της 17 Νοέμβρη, δεν τις αντιμετωπίζουμε ως δίωξη του χώρου μας. Ο Φώτης είναι δίπλα στους εκατοντάδες φοιτητές που έχουν συρθεί σιδηροδέσμιοι αυτό το διάστημα στα δικαστήρια, στους αγωνιστές όλων των πολιτικών χώρων που διώκονται και αντιμετωπίζουν πρόστιμα για τη δράση τους στο κίνημα, στους απεργούς πείνας που παλεύουν για τα αυτονόητα δικαιώματα τους, σε κάθε λαϊκό άνθρωπο που διεκδικεί μια χαραμάδα ελευθερίας σε μία εποχή που θέλουν να τα πλακώσει όλα η φοβέρα και η σκλαβιά.

Οι οργανώσεις του ΝΑΡ και της νΚΑ στη Θεσσαλία καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις και επισημαίνουν πως θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν στον αγώνα όχι απλά για να μη σβήσει η ελπίδα, αλλά να υπάρξει μια νέα ελπίδα οικοδόμησης ενός άλλου κόσμου που θα χωράει τα όνειρα και τις ανάγκες μας. Σε αυτό το πλαίσιο επισημαίνουμε την ανάγκη μαζικοποίησης των κοινωνικών μαχών και διεκδίκησης της ελευθερίας στους δρόμους του αγώνα. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Οργανώσεις Θεσσαλίας ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση- νΚΑ

Μάρτιος 2021

narnet.gr     Categories: Παρεμβάσεις ΟργανωσεωνΗμερομηνία: 20/03/2021 - 15:15

Καπιταλισμός και πραγματική δημοκρατία είναι έννοιες ασύμβατες [της Ιωάννας Ρίζου]

Ιωάννα Ρίζου / ασκούμενη δικηγόρος, μέλος της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Εν μέσω του τρίτου και ίσως σφοδρότερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας και με κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας για την υγεία, τη ζωή, την εργασία, τις κοινωνικές σχέσεις του λαού και της νεολαίας, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να ξεσπούν σημαντικοί αγώνες με μαζικότητα, ένταση, διάρκεια, μαχητικότητα, που βάζουν στο στόχαστρο την κυβερνητική πολιτική και φέρνουν σε αμηχανία τμήματα της θεσμικής -και όχι μόνο- αντιπολίτευσης.

Από το φοιτητικό κίνημα μέχρι το κίνημα των υγειονομικών και το κίνημα αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα και ενάντια στην καταστολή, αναδείχθηκε από πλατιά κομμάτια της κοινωνίας η αγανάκτηση απέναντι στην κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Πράγματι, η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και του πολλαπλά πληττόμενου κόσμου της εργασίας, επέλεξε από τη μία να διασώσει και ενισχύσει την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών και της εργοδοσίας -φτιάχνοντας το κατάλληλο νομικο-τεχνικό πλέγμα που θα το επιτρέπει- και από την άλλη να ιδρύει «κάθε μέρα και από ένα καινούριο σώμα της αστυνομίας» -όπως κυκλοφορεί πλέον σαν γνωστό ανέκδοτο στα social media-, για να εμπεδωθεί μια και καλή αυτή της η πολιτική στους «από κάτω».

 

Από τον παραπάνω κύκλο αγώνων που σαφώς τώρα άνοιξε για τα καλά, διακρίνονται συγκεκριμένες αναλύσεις, παρεμβάσεις και πολιτικά σχέδια από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, της αναρχίας και της αυτονομίας, άλλα ως προσπάθεια να ερμηνεύσουν με σύγχρονο τρόπο την πραγματικότητα και άλλα ως «επανάληψη» ξαναδοκιμασμένων -και αποτυχημένων- στο παρελθόν συνταγών.

Είναι όλα όσα συμβαίνουν μια «αντιδημοκρατική εκτροπή» και άρα το κίνημα και οι πρωτοπορίες πρέπει να παλεύουν για σεβασμό και τήρηση των θεσμών και των νόμων της ελληνικής έννομης τάξης ή πολλώ δε μάλλον να παλεύουν για συγκέντρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων τέτοιων που θα απαιτήσουν μια κυβερνητική εναλλαγή; Η ωμή κρατική καταστολή είναι ιδεολογικό φετίχ μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης που θέλει να πάρει ρεβάνς από την αριστερά και την αναρχία; Το lockdown και η αστυνομοκρατία θεσπίζονται για την εφιαλτική κυριαρχία του ελέγχου και της επιτήρησης στις ζωές και τις επιθυμίες μας; Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει νόημα γιατί οι κεφαλαιοκράτες θα συνεχίσουν να πλουτίζουν και η εργατική τάξη να βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης;

Κατά την άποψή μας, ενώ πλευρές των παραπάνω θεωρήσεων που έχουν ως αφετηρία συγκεκριμένα ιδεολογικά ρεύματα είναι αληθείς και χρήσιμες για την περίοδο, αδυνατούν ωστόσο να την περιγράψουν με σύγχρονο και πειστικό τρόπο και, πολύ περισσότερο, να εξοπλίσουν το κίνημα με μια νικηφόρα, συνολική πολιτική πρόταση ρήξης και αντιπαράθεσης τόσο με την κυβέρνηση και την πολιτική της, όσο και με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και οργάνωσης της κοινωνίας εν γένει.

Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής της αντιδραστικής θωράκισης των αστικών κρατών παγκοσμίως. Για τον σύγχρονο καπιταλισμό κάθε έννοια κοινωνικού συμβολαίου θεωρείται παρωχημένη

Πράγματι, η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής της αντιδραστικής θωράκισης των αστικών κρατών παγκοσμίως. Για τον σύγχρονο καπιταλισμό κάθε έννοια κοινωνικού συμβολαίου θεωρείται παρωχημένη. Παρά τις διθυραμβικές εξαγγελίες και υποσχέσεις ολοκληρώσεων όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση για «εξάλειψη των διακρίσεων», «κοινωνίες χωρίς φτώχεια» κοκ, η πραγματικότητα έρχεται να τις «αδειάσει». Ολοένα και βαθαίνει η λαϊκή δυσαρέσκεια, από την αναπτυγμένη Δύση μέχρι τη μακρινή Μιανμάρ ή το Μεξικό, ολοένα και συμπιέζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες από τις αστικές κυβερνήσεις, ενώ αναβαθμίζεται η καταστολή απέναντι στον εχθρό λαό. Το μήνυμα είναι σαφές: Οι λαοί και η ανεξάρτητη οργάνωσή τους σε σωματεία και οργανώσεις πρέπει να σταματήσουν να παίζουν ρόλο ως φορείς των ταξικών τους συμφερόντων. Οι μόνοι που μπορούν να ασκούν δικαιώματα είναι (συγκεκριμένοι) κοινωνικοί θεσμοί και οργανώσεις και μόνο όταν νομιμοποιούνται απ’ το αστικό κράτος· μια νομιμοποίηση που το κράτος παραχωρεί για χάρη του «δημοσίου συμφέροντος» που δεν είναι άλλο από το συμφέρον της αστικής τάξης.

Η αστική δημοκρατία αδυνατεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη άσκηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, όσο και αν σκίζει τα ιμάτιά της στο δημόσιο λόγο. Ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός, η ενσωματωμένη αστική «αντιπολίτευση» αλλά και οι «χαμηλές πτήσεις» της όποιας κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, η διακυβέρνηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ο αυταρχισμός της δικαστικής εξουσίας και η παντοδυναμία της εκτελεστικής, δείχνει τον τρόμο του συστήματος που προληπτικά θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απελευθερωτικό πρόταγμα.

Το αστικό κράτος και οι διαχειριστές του έχουν συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη, θέλουν να εμφανίζονται παντοδύναμοι για να τρομοκρατήσουν τον λαό και τη νεολαία, αν και τελικά ποτέ δεν ήταν και δεν θα είναι. Η κυριαρχία αυτή αντλείται από την τυπική νομιμοποίηση του κράτους, αφού στην πραγματικότητα πράττει βάσει των ίδιων αντιδραστικών και άδικων νόμων που το ίδιο έχει θεσπίσει! Μάλιστα, διατηρώντας το μονοπώλιο της βίας και ελέγχοντας τα ΜΜΕ μαζί με τη δικαστική εξουσία -οι λειτουργοί της οποίας έχουν μετατραπεί σε απολογητές των κυβερνητικών πολιτικών- ακόμα και όταν παρανομεί (όπως εξόφθαλμα στην υπόθεση του απεργού πείνας), δεν υφίσταται καμία κύρωση!

Αν κάτι είναι αυτό που αμφισβήτησε την προηγούμενη περίοδο και δύναται ιστορικά να κλονίσει την αστική κυριαρχία και την κρατική παντοδυναμία, είναι ο οργανωμένος λαός, το ταξικό εργατικό κίνημα και η εργατική αντιπολίτευση, με πολιτική εμπροσθοφυλακή την αντικαπιταλιστική και κομμουνιστική Αριστερά. Καπιταλισμός και πραγματική δημοκρατία είναι έννοιες ασύμβατες και αυτό το αισθάνονται ολοένα και πιο έντονα οι άνθρωποι. Στο δρόμο που άνοιξαν οι ελπιδοφόροι αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, είναι ανάγκη η πολύτιμη παρέμβαση των προοδευτικών δικηγόρων και νομικών να βαθύνει και να θέσει καθαρά τέτοια ζητήματα, «μπολιάζοντας» τις συζητήσεις στις πρωτοπορίες και εξοπλίζοντας με ελπίδα και δύναμη τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες. Να παλέψει στο πλάι του κόσμου της εργασίας για καθολική χειραφέτηση, ελευθερίες για όλους/ες, με όραμα το τσάκισμα του αστικού κράτους και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, για ζωή στο μπόι των αναγκών και των σύγχρονων δυνατοτήτων.

ΠΗΓΗ: Prin.gr - H ιστοσελίδα της εφημερίδας ΠΡΙΝ

Categories: ΔιαλογοςΑποψειςΗμερομηνία: 20/03/2021 - 15:15

Κάλεσμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, Σαβ. 18/3

                                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανοιχτά σύνορα και πόλεις για πρόσφυγες και μετανάστες!

Κάτω η κυβέρνηση του ρατσισμού, της καταστολής, της φτώχειας!

Ολες/οι το Σάββατο 20 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Αγ. Βενιζέλου

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης καλεί εργαζόμενες/ους και νεολαία να διαδηλώσουμε μαζικά ενάντια στην κυβέρνηση που προσπαθεί να επιβάλλει την αντιλαϊκή πολιτική, τη φτώχεια και την επίθεση στη νεολαία με την καταστολή, αλλά και με το σεξισμό και το ρατσισμό, το Σάββατο 20 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου. Είναι η Διεθνής Μέρα Δράσης ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό στην οποία θα διαδηλώσουν κινήματα από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη. Θα είναι το επόμενο βήμα στις μάχες που έχουμε δώσει όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια σε μια κυβέρνηση που έχει λεφτά για την αστυνομία και τους εξοπλισμούς αλλά για μας, για τους εργαζόμενους, τη νεολαία έχει γκλομπ και απαγορεύσεις.

Οι εκστρατείες του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας είναι βασική αιχμή της επίθεσης όλων των αρχουσών τάξεων και του ιμπεριαλισμού για να διασπάσουν και να αποπροσανατολίσουν την οργή από τις πολλαπλές και τρανταχτές χρεοκοπίες του συστήματος του κέρδους. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορεί να έτρεξαν να μιλήσουν για «νίκη της Δημοκρατίας» στις ΗΠΑ, αλλά εφαρμόζουν την ρατσιστική πολιτική του Τραμπ που έβγαλε στον αφρό τα ακροδεξιά και φασιστικά κατακάθια. Γι’ αυτό η μάχη ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ είναι υπόθεση όλου του εργατικού κινήματος, των συνδικάτων, της μαχόμενης Αριστεράς. Τα αιτήματα αυτής της μάχης είναι άμεσα δεμένα με όσα παλεύουμε σε απεργίες, διαδηλώσεις, χώρους δουλειάς, γειτονιές.

Η προσφυγιά δεν είναι έγκλημα, οι κατατρεγμένοι των πολέμων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, των δικτατοριών, της πείνας, της κλιματικής καταστροφής είναι καλοδεχούμενοι! Να καταργηθεί η ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να σταματήσουν οι απελάσεις και οι παράνομες επαναπροωθήσεις που οδηγούν στο θάνατο στον Έβρο και στο Αιγαίο.

Διεκδικούμε να ανοίξουν τα σχολεία με τους όρους που βάζει το εκπαιδευτικό κίνημα και μαζί με όλα τα παιδιά να πάνε σχολείο και όλα τα προσφυγόπουλα χωρίς αποκλεισμούς.

Να ξεκινήσει άμεσα ο μαζικός εμβολιασμός των προσφύγων και των εργαζόμενων στα στρατόπεδα και να δοθεί ΑΜΚΑ σε όλους για πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς αποκλεισμούς.

Άσυλο, στέγη, χαρτιά για πρόσφυγες και μετανάστες. Να μπει τέλος στο αίσχος των στρατοπέδων-γκέτο προσφύγων, από την Ορεστιάδα και τον Καρά Τεπέ μέχρι τη Μαλακάσα και τον Ελαιώνα. Να δοθούν ξενοδοχεία και σπίτια σε κάθε Δήμο και Περιφέρεια για την στέγαση όλων των άστεγων, των προσφύγων.

Να μπει τέλος στην πολιτική περιθωριοποίησης και αποκλεισμού των Ρομά, να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους στην κατοικία, την εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Δείξαμε τη δύναμη μας στις 7 Οκτώβρη, όταν όλες και όλοι μαζί ενωμένοι, τα συνδικάτα, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, το αντιφασιστικό αντιρατσιστικό κίνημα επιβάλαμε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

Με αυτήν την αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε!

Ολες/οι το Σάββατο 20 Μάρτη 12μ στο Άγαλμα Βενιζέλου

 

 

Tags: ΤΟΠΙΚΕΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣCategories: ΑνακοινώσειςΑνακοινωσεις-Δελτια Τυπου: Ανακοινωσεις-Δελτια ΤυπουΗμερομηνία: 20/03/2021 - 15:15

Pages