Αντιφασιστικές πορείες για Φύσσα

Share it now!

Με αντιφασιστικές πορείες τίμησε η Λευκωσία τον Πάυλο Φύσσα. Με κεντρικό σύνθημα «ο Παύλος Ζεί τσακίστε τους Ναζι» δεκάδες άτομα πορεύτηκαν την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, ένα χρόνο ακριβώς από τη δολοφονία του, στους κεντρικούς δρόμους της Λευκωσίας.

Την πορεία κάλεσε η «Πρωτοβουλία ενάντια στη φασιστική απειλή» και στηρίχτηκε από πάνω από 20 κόμματα και οργανώσεις, ανάμεσα τους και η Εργατική Δημοκρατία. Η πορεία ξεκίνησε από το Υπουργείο Εσωτερικών, πέρασε από την Ελληνική Πρεσβεία και κατέληξε στην Πλατεία Ελευθερίας δια μέσου της οδού Λήδρας. Στη πορεία συμμετείχε και αντιπροσωπεία του τουρκοκυπριακού κόμματος Νέα Κύπρος.

Πορεία την ίδια ώρα και από τους ίδιους δρόμους κάλεσαν και οργανώσεις του αναρχικού χώρου. Ακολούθησαν όμως αντίθετη φορά Ξεκίνησαν από την πλατεία Φανερωμένης και κατέληξαν στην Ελληνική Πρεσβεία. Οι δυο πορείες συναντήθηκαν πάνω στο τείχος και στιγμιαία τα συνθήματα μας ενώθηκαν παίρνοντας μεγαλύτερη ένταση. Είναι σίγουρο ότι αν οι δυο πορείες ακολουθούσαν κοινή πορεία θα είχαμε μια πολύ πιο δυνατή εκδήλωση και η φωνή μας θα ακούγονταν πολύ πιο δυνατά.

Παρ όλα αυτά ήταν σημαντικό το ότι έγιναν αυτές οι πορείες γιατί έδειξαν ότι υπάρχει και στη Κύπρο η διάθεση και η θέληση για να κτίσουμε ένα μαζικό κίνημα που να μπορεί να τσακίσει τους ναζί. Κάτι που φάνηκε και σε προηγούμενες εκδηλώσεις όπως τη μεγάλη κινητοποίηση στις 22 του Μάρτη.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να έχουμε τη πολιτική που να αναγνωρίζει την ανάγκη για ένα τέτοιο κίνημα, που να κατανοεί ότι παρά το ότι το ΕΛΑΜ, το εδώ παρακλάδι της Χρυσής Αυγής δεν έχει ακόμη εδραιωθεί, δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι αλλά αντίθετα τώρα έχουμε τη δυνατότητα να το τσακίσουμε πριν προλάβει να αναπτυχθεί. Χρειάζεται να έχουμε μια πολιτική που να χτυπά στη ρίζα του κακού, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία που καλλιεργεί συστηματικά η κυβέρνηση και τα εθνικιστικά κόμματα που στην ουσία ανοίγουν το δρόμο στους φασίστες. Χρειάζεται μια πολιτική που να κατανοεί ότι το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να είναι ένα ευρύ κίνημα που να βάζει τη κοινωνία από τη μια και τις φασιστικές συμμορίες των ναζί από την άλλη.

Παρά τις δυσκολίες, αυτή είναι η πρόκληση που μπορούμε και πρέπει να απαντήσουμε. Αυτό θα είναι και ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τον Παύλο Φύσσα και τα άλλα θύματα της φασιστικής θηριωδίας.