Η απεργία στις Βρετανικές Βάσεις θύμησε κάτι από τους αγώνες του ‘48

Share it now!

Ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στις βρετανικές βάσεις κατέβηκαν μαζί σε πενθήμερη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τη μείωση των μισθών, με βάση νόμο της βρετανικής κυβέρνησης, που ισχύει από την 1η του Σεπτέμβρη

Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από τις βάσεις Ακρωτηρίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις αποκοπές μισθών. Η απόφαση των Βρετανικών αρχών καταργεί τις συμφωνίες και τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν διαχρονικά υπογράψει μέχρι σήμερα. Και μάλιστα την ώρα που οι εργαζόμενοι στο δημόσιο στη Βρετανία έχουν πάρει αυξήσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των βάσεων υποστήριξε πως οι αποκοπές στους μισθούς ήταν αναγκαίες μετά τη μείωση στον προϋπολογισμό ύψους 3,7 εκατομμυρίων στερλινών, από το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Αν όμως δεν μπορούν να πληρώνουν να τις κλείσουν και να πάνε σπίτι τους και οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλέψουν σε υπηρεσίες που μπορούν να αξιοποιηθούν ή να δημιουργηθούν στο χώρο των βρετανικών βάσεων. Όχι μόνο μπορούμε αλλά και θέλουμε να τις ξεφορτωθούμε και οι εργαζόμενοι στις Βάσεις διεκδικώντας τα δικαιώματα τους και περισσότερες αυξήσεις συμβάλουν σ’ αυτό τον αγώνα. Γι’ αυτό θα πρέπει να βρούνε συμπαράσταση από κάθε εργαζόμενο και κάθε ένα που θέλει να σταματήσουν οι βάσεις να αποτελούν ορμητήριο και να ρίχνουν βόμβες στη Συρία και άλλες χώρες τις περιοχής.

Οι εργαζόμενοι έκαναν έκκληση στον Αναστασιάδη να μεσολαβήσει στον Κάμερον για να διευθετηθεί το θέμα τους. Θα ήταν πολύ καλύτερα όμως να καλούσαν τα ε/κ και τ/κ συνδικάτα για συμπαράσταση.

Στον αγώνα τους οι Ε/Κ και Τ/Κ απεργοί πρέπει να βρούνε συμπαράσταση και από τους εργαζόμενους έξω από τις βάσεις που έχουν να κάνουν με την τροφοδοσία των βάσεων σε τρόφιμα και καύσιμα .Μια απεργία στους κλάδους αυτούς και ένας αποκλεισμός των βάσεων μπορεί να κάνει τις αρχές να υποχωρήσουν.

Στην αρχή οι αρχές των βάσεων προσπάθησαν να διασπάσουν τους εργαζόμενους και να σπάσουν την απεργία καλώντας σε συνάντηση μόνο τη τ/κ συντεχνία. Η τ/κ συντεχνία αρνήθηκε όμως να τους συναντήσει χωριστά χωρίς τους ε/κ συνδικαλιστές και κατήγγειλε την προσπάθεια διάσπασης δημόσια δηλώνοντας πως μαζί και ενωμένοι με τους ε/κ εργαζόμενους θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Έτσι η προσπάθεια διάσπασης έπεσε στο κενό.

Οι απεργοί μαζί κατέβηκαν στην Λευκωσία και απέκλεισαν για λίγη ώρα την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία. Την ίδια ημέρα όμως Βρετανός στρατιωτικός χτύπησε δύο ε/κ απεργούς που έκαναν περιφρούρηση έξω από την Κεντρική είσοδο των βάσεων στην Επισκοπή. Για να σπάσει το μπλόκο ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και χτύπησε τους απεργούς που γλύτωσαν με μικροτραυματισμούς. Αυτά θυμίζουν εποχές τις αποικιοκρατίας και τους τραυματισμούς απεργών στους αγώνες του 48 στα ορυχεία.

Τελικά οι αρχές των βάσεων αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και αποφάσισαν αναστολή της νομοθεσίας για ένα μήνα και να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τις συντεχνίες. Σίγουρα θα ξαναχρειαστεί να κινητοποιηθούν οι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στις βάσεις αλλά τώρα θα έχουν και την αυτοπεποίθηση αυτής της μικρής νίκης και της υποχώρησης των βρετανικών αρχών. Θα πρέπει όμως να έχουν και τη συμπαράσταση όλων μας. Η νίκη τους θα είναι σημαντική όχι μόνο γιατί θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα τους αλλά και γιατί θα ανοίξει ξανά με έντονο τρόπο το κεφάλαιο των κοινών ταξικών αγώνων της εργατικής τάξης στη Κύπρο.

Ν. Α.