Η Εργατική Δημοκρατία υποστηρίζει, ψήφο στον Μαυρογιάννη

Share it now!
Οι προεδρικές εκλογές γίνονται μέσα σε ένα κλίμα έντονης πολιτικής και ταξικής πόλωσης.
Οι εργοδότες με την ανοχή και στήριξη της κυβέρνησης Αναστασιάδη απειλούν εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα όπως την ΑΤΑ, ενώ προσπαθούν να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις και να επιβάλουν τα προσωπικά συμβόλαια.
Μπορεί ο Αναστασιάδης να δηλώνει περήφανος για τα επιτεύγματα της δεκαετούς θητείας του, αλλά τα έργα του δεν δικαιώνουν καθόλου αυτή την εικόνα. Η διακυβέρνηση του είναι ταυτισμένη με το σκάνδαλο των διαβατηρίων, μέσα από το οποίο πλούτισαν κάποιοι «ημέτεροι», προσφέροντας την κυπριακή υπηκοότητα σε δεκάδες διεθνείς απατεώνες που σχετίζονται με εγκλήματα και οικονομικές απάτες.
Στο Κυπριακό φόρεσε το απορριπτικό του κοστούμι και τίναξε στον αέρα την προοπτική για μια κοινά αποδεκτή διευθέτηση του Κυπριακού με στόχο την επανένωση και την ειρήνη στο νησί.
Το μόνο επίτευγμα για το οποίο μπορεί να περηφανεύεται είναι ότι κατάφερε να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτή είναι η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα που καταγράφεται και από τα επίσημα στοιχεία του κράτους. Ένας στους πέντε συμπατριώτες μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Όταν ανέλαβε ο Αναστασιάδης το πιο πλούσιο 10% του πληθυσμού, έλεγχε το 50% των εισοδημάτων. Τώρα αυτό το 10% ελέγχει το 70% των εισοδημάτων.
Αυτά τα επιτεύγματα, μαζί με τη ρατσιστική πολιτική που κτίζει φράκτες για να σταματήσει εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν από το νησί μας, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής μακριά από τους πολέμους και την φτώχεια που μαστίζει τις χώρες τους, άνοιξαν το δρόμο για το φασιστικό ΕΛΑΜ, το παράρτημα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, για να δυναμώνει και να διεκδικεί ένα σημαντικό ποσοστό ψήφων
Σήμερα οι κλώνοι και συνεργοί του σε αυτό το έργο, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, ζητούν την ψήφο μας για να συνεχίσουν στην ίδια πορεία. Δεν πρέπει να αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Θα πρέπει να τους τιμωρήσουμε και να εκφράσουμε ξεκάθαρα την αντίθεση μας σε αυτές τις πολιτικές.
Ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό στις εκλογές θα ήταν να υπήρχε ένας υποψήφιος της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς για να καταγράψει ένα ποσοστό που θα έκφραζε μια διεθνιστική και αντικαπιταλιστική προοπτική. Δυστυχώς δεν υπάρχει. Γι’ αυτό ψηφίζουμε τον υποψήφιο της Αριστεράς, ψηφίζουμε Μαυρογιάννη.
Ο Μαυρογιάννης δεν είναι καλύτερος ή χειρότερος από άλλους υποψηφίους όπως ο Δημητριάδης ή ο Χριστοφίδης. Τον ψηφίζουμε γιατί είναι ο υποψήφιος της αριστεράς και σαφώς θα προτιμούσαμε να κερδίσει τις εκλογές ο υποψήφιος της αριστεράς. Ψηφίζουμε μαζί με τις χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους που βρεθήκαμε την προηγούμενη περίοδο στις εκδηλώσεις επαναπροσέγγισης, στις κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια για να εκφράσουμε την αντίθεση μας στις πολιτικές της λιτότητας, του εθνικισμού και του ρατσισμού.
Δεν περιμένουμε από τον Μαυρογιάννη ότι θα μας εξασφαλίσει μια δίκαιη κοινωνία όπως υπόσχεται. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα στο καπιταλισμό αφού αυτός που πραγματικά κυβερνά είναι το κεφάλαιο, οι τραπεζίτες και οι μεγαλοκαρχαρίες της αγοράς. Γι’ αυτό λέμε ότι η ψήφος δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται σοσιαλιστική οργάνωση και προοπτική. Χρειάζεται μια άλλη αριστερά, της ανατροπής και του διεθνισμού, και αυτήν παλεύουμε να κτίσουμε. Μια νίκη του Μαυρογιάννη θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων και της νεολαίας και μπορεί να συμβάλει σε αυτή την προοπτική. Από μόνη της όμως δεν αποτελεί εγγύηση ούτε ότι θα υπάρξει μια δημοκρατική, ειρηνική και κοινά αποδεκτή διευθέτηση του Κυπριακού, ούτε είναι αρκετή για να σταματήσει τους φασίστες. Χρειάζεται να κτίσουμε ένα μαζικό αντιφασιστικό κίνημα που να είναι κομμάτι ενός δικοινοτικού κινήματος ενάντια στον εθνικισμό και τον πόλεμο, για επανένωση και ειρήνη. Η ψήφος στο Μαυρογιάννη την Κυριακή 5 Φλεβάρη, είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Λευκωσία 20 Γενάρη 2023