Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες

Share it now!

Πάνω από τετρακόσια άτομα συμμετείχαν σε εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, που οργανώθηκε στη Λευκωσία στις 12 Σεπτέμβρη μέρα πανευρωπαϊκής δράσης υπέρ των προσφύγων .

Η εκδήλωση καλέστηκε από αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, ανάμεσα τους η Εργατική Δημοκρατία και η Δικοινοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία και άτομα από το διαδίκτυο. Την ώρα που συγκεντρωθήκαμε έξω από το Προεδρικό, ο Πρόεδρος έδινε δεξίωση με καλεσμένους τους ξένους πρέσβεις και τις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων. Η αστυνομία προσπάθησε να μας κρατήσει μακριά από τις εισόδους του προεδρικού για να μην χαλάσουμε την όρεξη των «υψηλών» καλεσμένων του Αναστασιάδη αλλά είναι σίγουρο ότι τους ανακατέψαμε το στομάχι.

Οι εικόνες με το άψυχο σώμα του Αϋλάν στα παράλια της Τουρκίας, τα καράβια που βυθίζονται και η υποδοχή με ξυλοδαρμούς και δακρυγόνα που επιφυλάσσουν οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. στους πρόσφυγες ευαισθητοποίησαν πολύ κόσμο που βρέθηκε μαζί μας για να εκφράσει την αγανάκτηση του για αυτή τη πολιτική των κυβερνήσεων της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες που αναζητούν ελπίδα σωτηρίας μακριά από τις βόμβες και τους πολέμους που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. έχουν προκαλέσει στις χώρες τους.

Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ευθυγραμμισμένη με αυτές τις πολιτικές εκφράζει από τη μια υποκριτικά το ενδιαφέρον της για τους πρόσφυγες αλλά όταν κάποιο καράβι ξεπέσει στα παράλια της Κύπρου και οι πρόσφυγες χρειάζονται βοήθεια τους παίρνει σε χώρους τάχα φιλοξενίας, που στην ουσία είναι χώροι κράτησης όπου τους κρατά απομονωμένους μέχρι να βρεί τρόπο να τους ξεφορτωθεί. Εξάλλου ο υπουργός εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε χωρίς καμιά ντροπή ότι «εμείς ζητήσαμε αν είναι να φιλοξενήσουμε ένα μικρό αριθμό προσφύγων προτιμούμε αυτοί να είναι χριστιανοί ορθόδοξοι».

Η μεγάλη μάζα των απλών ανθρώπων στο νησί μας ευτυχώς δεν βλέπει μέσα από αυτό το ρατσιστικό πρίσμα τους πρόσφυγες και τους αγκάλιασε προσφέροντας τους απλόχερα είδη πρώτης ανάγκης.

Αυτή η διάθεση του κόσμου, που εκφράστηκε και με την ανταπόκριση που είχε το κάλεσμα σε κινητοποίηση είναι η καλύτερη αφετηρία για να κτίσουμε ένα κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.