Μέχρι τρακόσιους και να είναι και χριστιανοί ορθόδοξοι!

Share it now!

Στις 7 του Σεπτέμβρη ο υπουργός εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος παρουσίασε την αντίδραση των μηχανισμών της Κυπριακής Δημοκρατίας στον θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετώπιζε μια μεγάλη ομάδα προσφύγων από την Συρία, που με ένα σαπιοκάραβο προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο στην ηπειρωτική Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στο καράβι παρουσιάστηκε μηχανική βλάβη και για τρεις μέρες ήταν ακυβέρνητο με τους πρόσφυγες χωρίς τρόφιμα και νερό και τον άμεσο κίνδυνο να βουλιάξει.

Και αυτά μέχρι που στα σήματα κινδύνου που έστελναν ανταποκρίθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Παρά τις προσπάθειες της δημοσιογράφου-παρουσιαστή να τον βοηθήσει να παρουσιάσει την ανθρώπινη τραγωδία των προσφύγων και την ανάγκη για ανταπόκριση και την παροχή ασύλου ο υπουργός δεν μάσησε, ξεκαθάρισε ότι δεν ήθελε, να “διεκτραγωδήσει” την κατάσταση και πρόβαλλε την “απειλή” ενός μεταναστευτικού ρεύματος προς την οποία η ΕΕ όπου ειδικά η Κυπριακή Δημοκρατία έπρεπε να “ανταποκριθεί με επάρκεια”. Να συμβάλει δηλαδή στην ενίσχυση της Ευρώπης φρούριο.

Ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία στην σύνοδο των υπουργών της ΕΕ για το προσφυγικό θα πρόβαλε αίτημα ότι σε περίπτωση που δεχόταν να “φιλοξενήσει” πρόσφυγες αυτοί θα έπρεπε να είναι και χριστιανοί και ορθόδοξοι και όχι περισσότεροι από τρακόσιους. Αργότερα, προσπαθώντας να απαντήσει στις κατηγορίες για ρατσιστικές δηλώσεις, ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι και άλλες χώρες της ΕΕ απαιτούν κάτι τέτοιο! Εχει δίκαιο, το ζήτησε και ο ακροδεξιός Βίκτορ Ορμπάν της Ουγγαρίας που διεκδικεί ρόλο νέου Φύρερ.

Δεν ήταν γλωσσικό ολίσθημα ούτε πολιτική γκάφα, όπως το παρουσίασαν διάφορα ΜΜΕ, δεν ήταν τα λόγια από το θολό μυαλό του γνωστού νταή υπουργού της κυβέρνησης Αναστασιάδη αντίθετα ήταν η καθαρή παράθεση της πολιτικής γραμμής που καθόρισε το υπουργικό συμβούλιο για να ακολουθήσει ο Χάσικος στην σύνοδο των υπουργών της ΕΕ για τους πρόσφυγες. Και η γραμμή αυτή καθορίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να δεχθεί μέχρι τριακόσιους πρόσφυγές και θα παλέψει στην σύνοδο των υπουργών ώστε αυτοί να είναι και χριστιανοί ορθόδοξοι! Και αυτό πραγματικά έκανε στη σύνοδο που ακολούθησε.

Είναι μια ρατσιστική πολιτική που αποφασίστηκε στα ψηλότερα δώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι συνέχεια των ρατσιστικών πολιτικών που εφαρμόζονται ενάντια σε κάθε πρόσφυγα ή οικονομικό μετανάστη που έχει την ατυχία να “διασωθεί” από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σταύρος Σιδεράς